Re: Evli kadın gelirlerini gizli birikim yapabilir mi?
2002 tarihinden ve evlenmeden önce edinilmiş malların kira geliri de ortak gelir değilmidir?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
2002 tarihinden ve evlenmeden önce edinilmiş malların kira geliri de ortak gelir değilmidir?
Çalışmaları karşılığı maaş, ücret vs.
Sosyal güvenlik kuruluşları ödemeleri,
Çalışma gücü kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar
Kişisel malların gelirleri (örneğin kira, faiz gelirleri vb.) Eşler dahil olmayacağını kararlaştırabilirler.
Edinilmiş malların yerine geçen değerler.
Bunlar ortak olarak paylaşılır. Ancak 2003'ten önce alınan kiraların ortak sayılmaması gerektiği fikrindeyim. 2003 öncesi mal ayrılığı rejimi gerekleri 2003 sonrası edinilmiş mallara katılma rejimi gerekleri uygulanacağından 2003 öncesi mallar ve semereleri kişiye ait olmalı.
Alıntı:
Ecem Irmak rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle, bu durumu kişisel olarak boşanma sebebi olarak görmeyiniz lütfen.
Hukuki duruma gelecek olursak,
2002 yılından önce evlendiğiniz için(daha sonra mal rejimi değişikliği için tercih yapmadığınızı varsayıyorum) 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yasal mal rejimine tabiisiniz. Bunun anlamı da şu; 2003ten önce alınan mallarda eşler kendi mallarına sahipler yani eşiniz sizden ayrı olarak alım yapabilir ve boşanma halinde hak iddia edemezsiniz. 2003'ten sonra yapılan alımlar içinse edinilmiş mallara katılma rejimine tabii olacağınızdan eşinizin veya sizin evlilik sırasında aldığınız(evlilik öncesi alınmış bir malı satarak veya kalan mirasla alınmış değilse; çünkü bunlar hala eşlerin şahsi malıdır) mallar ortaktır.
Eşlerin tassarruf hakkı vardır; miras kalan, evlilik öncesi kazanılmış olan para, mal eşin şahsına aittir ve diğer eşin müdahalesi söz konusu değildir. Maaşlarınız için aynı durum geçerli olmayıp, evlilik içerisinde kazanılan para, şahsi mallardan bağımsız olarak yapılan yatırım ortaktır.
Ayrıca evin giderlerini karşılamanızın ekstra bir etkisi olmayacaktır; çünkü eşinizin de ev işi, çocukların bakımı gibi üstlendiği işlerin maddi karşılığı dikkate alınmaktadır. 'Eşler güçleri oranında evin geçimine katılırlar' hükmünde bu husus göz önüne alınıyor.
Yardımcı olabildiğimi umuyor, bunlara ihtiyacınız olmamasını ve evliliğinizde mutlu olmanızı diliyorum.
Bir düzeltme;
boşanma tarihi 2002 den sonra ise einilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyormuş.
Alıntı:
Ecem Irmak rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle, bu durumu kişisel olarak boşanma sebebi olarak görmeyiniz lütfen.
Hukuki duruma gelecek olursak,
2002 yılından önce evlendiğiniz için(daha sonra mal rejimi değişikliği için tercih yapmadığınızı varsayıyorum) 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yasal mal rejimine tabiisiniz. Bunun anlamı da şu; 2003ten önce alınan mallarda eşler kendi mallarına sahipler yani eşiniz sizden ayrı olarak alım yapabilir ve boşanma halinde hak iddia edemezsiniz. 2003'ten sonra yapılan alımlar içinse edinilmiş mallara katılma rejimine tabii olacağınızdan eşinizin veya sizin evlilik sırasında aldığınız(evlilik öncesi alınmış bir malı satarak veya kalan mirasla alınmış değilse; çünkü bunlar hala eşlerin şahsi malıdır) mallar ortaktır.
Eşlerin tassarruf hakkı vardır; miras kalan, evlilik öncesi kazanılmış olan para, mal eşin şahsına aittir ve diğer eşin müdahalesi söz konusu değildir. Maaşlarınız için aynı durum geçerli olmayıp, evlilik içerisinde kazanılan para, şahsi mallardan bağımsız olarak yapılan yatırım ortaktır.
Ayrıca evin giderlerini karşılamanızın ekstra bir etkisi olmayacaktır; çünkü eşinizin de ev işi, çocukların bakımı gibi üstlendiği işlerin maddi karşılığı dikkate alınmaktadır. 'Eşler güçleri oranında evin geçimine katılırlar' hükmünde bu husus göz önüne alınıyor.
Yardımcı olabildiğimi umuyor, bunlara ihtiyacınız olmamasını ve evliliğinizde mutlu olmanızı diliyorum.
bu konuyu biraz daha açarmısınız biz 1998 yılında evlendik ama resmi nikah'ı 2001 yılında yaptık ben 1999 ylında daire aldım ailem'le ortak evlendiğimizde eşim çalışmıyordu sonradan başladı ve benden habersiz 2002 ylında bir daire almış ve katrdeşlerini oturtmuş hadi boşver dedik birşey demedik derken onun sebep olduğu bir takım olaylar yüzünden işten çıktım olan birikimizle 1 daire aldık ama son dakika kazığı yedim daire'yi kendi üstüne aldı gene ve ben o gün bugündür çalışmıyorum evliliğimiz kör topal bugüne kadar geldi bir kızımız var 10 yaşında ve 1 oğlumuz var 3 yaşında boşanma durumunda mal paylaşımı nasıl olur ve çocukların velayeti kimde kalır ayrıca boşanma konusu gündeme gelirse daireleri devredebilir bankada 40-50 bin tl civarında parası vardır tam bilmiyorum hadi onu geçtim ama bu daire'yi ona bırakmak istemiyorum ne yapmam gerek şerh nasıl koydurabilirim aile konutu'da değil çünkü benim dairem'de oturuyoruz. bir cevap yazarsanız sevinirim
Alıntı:
muroist rumuzlu üyeden alıntı
bu konuyu biraz daha açarmısınız biz 1998 yılında evlendik ama resmi nikah'ı 2001 yılında yaptık ben 1999 ylında daire aldım ailem'le ortak evlendiğimizde eşim çalışmıyordu sonradan başladı ve benden habersiz 2002 ylında bir daire almış ve katrdeşlerini oturtmuş hadi boşver dedik birşey demedik derken onun sebep olduğu bir takım olaylar yüzünden işten çıktım olan birikimizle 1 daire aldık ama son dakika kazığı yedim daire'yi kendi üstüne aldı gene ve ben o gün bugündür çalışmıyorum evliliğimiz kör topal bugüne kadar geldi bir kızımız var 10 yaşında ve 1 oğlumuz var 3 yaşında boşanma durumunda mal paylaşımı nasıl olur ve çocukların velayeti kimde kalır ayrıca boşanma konusu gündeme gelirse daireleri devredebilir bankada 40-50 bin tl civarında parası vardır tam bilmiyorum hadi onu geçtim ama bu daire'yi ona bırakmak istemiyorum ne yapmam gerek şerh nasıl koydurabilirim aile konutu'da değil çünkü benim dairem'de oturuyoruz. bir cevap yazarsanız sevinirim
Öncelikle, düzeltmeyi tekrarlayayım. Boşanma tarihinize göre mal rejimi belirleniyormuş, dolayısıyla 1 ocak 2003 tarihinden itibaren farklı mal rejimi gibi bir durum söz konusu olmayak. Sizin durumunuzu inceleyecek olursak; resmi nikah öncesi, evli sayılmıyorsunuz. Eğer birbirinize evlenme vaadinde bulunduysanız(resmi nikah kıymaya yönelik vaatler v.s) o takdirde evlenene kadar geçen sürede nişanlı sayılıyorsunuz. Yok eğer, böyle bir vaad olmaksızın imam nikahıyla veya resmi nikah olmaksızın bir yaşam sürüldüyse nişanlı da sayılmadığınız için birbirinizden aldığınız verdiğiniz para, mal gibi şeylerin iadesi söz konusu değil. Nişanlı sayılıyorsanız zaten evlenme ile son buluğundan o dönemdeki malların paylaşımı, boşanma sırasında gündeme gelecektir.
Söz konusu boşanma 2002 sonrası gerçekleşeceğinden ve herhangi bir mal rejimi seçilmediğinden, uygulanacak mal rejimi edinilmiş mallara katılma olacaktır. Bu rejimin tasviyesinde hesaplama yapılırken, maaşlarınız evliliğin geliri sayılır ve bu parayla yapılan yatırımlar eşlerin çalışma durumuna bakılmaksızın ortaktır. Eşinizin çalışmaması bunun önünde bir engel teşkil etmez, evde yaptığı işlerin mali değeri söz konusudur. Bu durumda evlenmeden önce alınan mallarda kimin üzerine olduğunun bir önemi varken, evlilik sonrası mallar eşit paylaşılır; meğerki kişisel malınızdan veya kişisel paranızdan(maaş dışında, miras v.s ) katkıda bulunmamış olun.
Sözün özü sizin durumunuzda ispat önemli olacak, başkasının üzerine yapılmış olan malın eşiniz tarafından alındığını ve bunu evlilik geliriyle yaptığını ispatlamanız gerekir. Diğer mallar içinde ispat ve dava süreci için tedbir koydurulması gündeme gelecektir. Bu durumda davayı bir avukatla sürdürmeniz lehinize olacaktır.
Aile konutu ise, ailenin yerleşme amacıyla oturduğu yerdir. Yani evin sizin üzerinize olması aile konutu sıfatını değiştirmez. Sadece tapuya şerh edilmemesi hususu, satılması durumunda farklı sonuçlar doğurabilir ama bu da boşanma davasının seyrini değiştirmez.
Herşeye rağmen, ailenizle mutlu olabileceğiniz güzel bir gelecek diliyorum..