-
teşekkür ederim abbas bey,
doğru rızam dışında fazla mesai yaptırılıyor,ortalama ayda 40 saat yaptırılıyor,bu da yıllık 400-500 saat arası demektir,aslında bu rakam kayda geçendir sadece,çünkü banka şube çalışanları bilirler ki iş yerine giriş saati belli fakat çıkış saati belli değildir:) saat 9 veya 10 olabilir bu hiç farketmez.
bana yazılan,yani bordroda görünen ve tarafıma ücreti ödenen 40 saat aslında hakettiğim değil sadece işverence uygun görülen,gönlünden kopan rakamdır tabiri caizse,rızam dışındadır,yasaların koyduğu sınırın üzerindedir fakat ücreti ödenmektedir.
abbas bey aslında benim işyerimden olan şikayetim aşırı yoğunluk,3 kişilik bir kadronun yapması gereken işin tarafıma yaptırılması,üstelik bankacılık gibi riskli bir işte çalışıyorsunuz ve üstelik riskler gerçekleştiğinde de cebinizden ödüyorsunuz,maaşınızdan kesiliyor (kasa açığı durumunda mesela). şartların düzeleceğini beklemiyorum ve bu şartlarda daha fazla çalışmak istemiyorum. istifa etmişken kıdem tazminatımı da almak istiyorum bu kadar emeğe karşılık,herkes ister. ama önemli olan bunu kanunlar önünde savunmak,anlatmak sanırım.
çalışmaya başladığımda bulunduğum şubede yaklaşık 15 kişi vardı, şu an 8,işlerin yoğunluğunda bir azalış ise söz konusu değil. bunuda,yani şube personel sayısındaki sürekli azalma yönündeki değişimi,ispat edebilirim mesela, fazla mesai konusu dışında.
ayrıca fazla mesaiye rızam olmadığını belirtmem herhangi bir şekle tabimi? şube müdürüme dilekçe verebilirim ama işleme koymaz eminim ve beni işten atmak için bir şeyler aramaya koyulur. noterden insan kaynakları departmanına göndertmem mi gerekir?
-
İşin yoğunluğu ve ağırlığı biraz soyut ve izafi (göreceli) iddialar olduğundan, sırf bu nedenle istifa etmek (kıdem tazminatınız açısından) sizi sıkıntıya sokar diye düşünüyorum. Daha somut bir haklı sebep oluşturmanız gerekir. Bu da, fazla mesai yapmayı kabul etmediğinizi işverene bildirmek ve işverenin de buna rağmen sizi fazla mesaiye zorlaması halinde bu gerekçe ile isitfa etmeniz şeklinde olabilir. Bu konudaki tüm belgelerden henüz işyerinde iken birer örnek (fotokopi) almanızda yarar var. Dilekçenizin işleme konulmayacağı düşüncesinde iseniz bunu ileride ispatı kolay yolla yapmanızda yarar var. En sağlamı noter aracılığı ile göndermektir. hem tebligat sorunu olmaz ve hem de bir nüshası zaten noter tarafından tasdiklenip size verilir. Böyle bir dilekçe verdiniz diye işinize son verilirse bu da sizin için bir fırsat olabilir. Çünkü yasal anlamda hak arama dilekçesi işinize son vermenin gerekçesi olamaz. Umarım olaylar beklediğiniz gibi gelişir. Selamlar.
-
görüş yazan herkese çok ama çok teşekkürler..her şey gönlünüzce olsun.