Cevap: Nafaka talebi hakkında
Alıntı:
ümit alçı rumuzlu üyeden alıntı
Ben 01.01.1992 dogumluyum(kız çocuk). Annem ve babam 1994 yılında bosanmışlar.Benim velayetım anneme verılmiş ve babam bana her ay o zaman kı parayla 300.000 tl nafaka ödemeliymiş ama şimdiye kadar hiç odemedi.Ben babamdan 1994 yılından bu zamana kadar ödemediği nafaka borcunu dava yoluyla alabılır mıyım ? Teşekürler...
Henüz reşit değilsiniz, bu nedenle sizin nam-ı hesabınıza babanızdan nafaka talep edecek kişi veliniz yani annenizdir. Anneniz ödenmemiş geçmişe dönük nafakalar için icra takibi yapabilir. Nafaka arttırım davası açabilir.
Sizde 18 yaşınızı bitirdikten sonra babanıza nafaka davası açabilirsiniz.
Geçmiş olsun..
Alıntı:
Ecem Irmak rumuzlu üyeden alıntı
Sn Ümran hnm,
Söz konusu nafaka davasının açılması için bir zaman aşımı süresi söz konusu değildir, kuşku yok ki anne-babalığın süresi yoktur. Bu durumda, nişanlınızın babalık sorumluluğu her durumda devam etmektedir. Taraflar maddi olanakları ölçüsünde çocuklarının bakımıyla yükümlüdürler. Eski eşin maddi durumunun iyi olması, nişanlınızın nafaka ödemesine engel değildir. Nişanlınızın çalışmaması ise tek başına değil, tüm malvarlığı çerçevesinde hakim tarafından takdir edilir.
Mahkemeyi yanıltma iddianız ise tamamen ispatla ilgili bir husus olup, aksini ispatlama hakkınız mevcuttur.
Saygılar..
Biraz daha çalışman lazım öğrenci arkadaşım.Velayet kendisiinde olmayan tarafın mutlaka çocuğuna nafaka vermesi ya da bakması şart değildir.Eğerki velayete sahip olan tarafın kazancı iyiyse ve karşı tarafın durumu iyi değilse kesinlikle çocuğuna mahkeme kararıyla ya da fiilen bir nafaka vermek zorunda değildir.Şöyle örneklersek,velayet hakkı olan bayan 5000 tl kazanıyor,velayet kendisinde olmayan taraf 500 lira kazanıyor ve anne babasına da bakıyor,kendi kendini bile geçindiremiyor ki bir de çocuğuna nafaka versin 20 tlde olsun vermek zorunda diye bir durum söz konusu değil.Ha annenin durumu çok kötü olsa baba yine bahsettiğim durumda olsa duruma göre 50-100 iştirak nafakası bağlanabilir.
Alıntı:
unbelievable rumuzlu üyeden alıntı
Biraz daha çalışman lazım öğrenci arkadaşım.Velayet kendisiinde olmayan tarafın mutlaka çocuğuna nafaka vermesi ya da bakması şart değildir.Eğerki velayete sahip olan tarafın kazancı iyiyse ve karşı tarafın durumu iyi değilse kesinlikle çocuğuna mahkeme kararıyla ya da fiilen bir nafaka vermek zorunda değildir.Şöyle örneklersek,velayet hakkı olan bayan 5000 tl kazanıyor,velayet kendisinde olmayan taraf 500 lira kazanıyor ve anne babasına da bakıyor,kendi kendini bile geçindiremiyor ki bir de çocuğuna nafaka versin 20 tlde olsun vermek zorunda diye bir durum söz konusu değil.Ha annenin durumu çok kötü olsa baba yine bahsettiğim durumda olsa duruma göre 50-100 iştirak nafakası bağlanabilir.
Öğrenci arkadaşımızda farklı bir şey dememiş gibi zaten..
"Taraflar maddi olanakları ölçüsünde çocuklarının bakımıyla yükümlüdürler. Eski eşin maddi durumunun iyi olması, nişanlınızın nafaka ödemesine engel değildir."
Bu düşüncesine katılıyorum. Tabii nafaka verilip verilmeyeceği ile nafaka miktarının belirlenmesi Hakimin takdirindedir. Az veren candan çok veren maldan, kimin parası, kimin duası.. değilmi ama hocam..
Saygılar..
Alıntı:
ümran yılmaz rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,benim sorucam soru şöyle,benim nişanlımın 5 yıl önce bitmiş bir evliligi var,ve bu evlilikten birde kızı var, kızının velayetini ayrılırken annesi almış taraflar birbirlerinden bişi talep etmemiş,anlaşmalı ayrılmışlar yani ortada nafaka olayı hiç birzaman söz konusu olmamış, taki bu yıla kadar çocuk çogunlukla babasının yani nişanlımın yanındaydı ,bir yılın 9 ayı, o hanfendi antalda çalıştıgı için bırakıp gidiyordu,nişanlım bir yıl önce işten ayrıldı şuan çalışmıyor ama bu hanfendi sırf beni kıskandı için nafaka davası açtı ve mahkemeye verdigi dilekçede çalışmadıgını belirtmiş çalıştıgı halde üstelik çokta yüksek maaşla antalyada çalışıyor, fakirlik nafakası açmış annesiyle birlikte kendi evlerinde yaşıyorlar,çalıştıgı yerde biriyle nikahsız yaşıyor,mahkemede nişanlımın işsiz oldunu halde sırf kızının ihtiyaçlarından dolayı nişanlımın aylık 120 lira ödemesine kadar vermiş,temyize gidebilirsiniz demiş tabiki itiraz ettik,bunlara ramen mahkemede olay alehine gelişirse ne yapmamız gerekiyor onu ögrenmek istiyorum sizden, mahkemeyi yanıltıp olmayan bi para talep ediyor hanfendi bizden, cevaplarsınız gerçekten çok sevinirim..
Burda kişinin malvarlığından bahsedilmemiş,ki kanımca mal varlığı eğer ki bir taşınmazsa mesela olayda iyi kazanan velayet hakkına sahip eş karşısında eşin bunu satarak iştirak nafakası vermesi kabul edilemez ki kişinin 1 yıldır işsiz olduğu belirtilmiş evi olsa bile ya bunda oturuyodur ya da da kiraya verip başka bir evde oturuyordur.2 evi olsa bile eğer ki başka bir geliri veya nakit birikimi yoksa yine de nafaka vermesi kabul edilemez.Çünkü Bir evde oturup diğerinin kirasıyla geçiniyordur.
Öğrenci arkadaşımız mutlak olarak nafaka vermeli diye bi ifade kullanmış,evet olanakları ölçüsünde demiş ama daha önceki cümlesiyle beraber yorumladığımda ben durumu ne olursa olsun gücü ölçüsünde 20 tlde olsa nafaka vermeli şeklinde yorumladım.
Hükmedilen nafaka da ya dava açan bayanın iyi kazandığının ya da çalıştığının ispatlanamamış olması ya da 120 tl gibi cüzi bi miktar olması nedeniyle mahkemenin karşı tarafın iyi durumunu aleyhine nafaka hükmedilen tarafın kötü durumunu gözetmeden sırf iştirak olsun diye bir zorunlulukmuş gibi karar vermesinden kaynaklanmıştır bence.
Sayın unbelievable,
Burada öğrenci arkadaş, dosyanın ayrıntılarını bilmediği için genel hukuk kuralları içerisinde cevap vermiştir. Sayın dardayım'ın yorumuna katılıyorum. O da ayrıntılarını bilmediği bir dosya için genel hukuk kuralları içerisinde konuşuyor.
Bu sitenin amacı; insanlara doğru bilgi vermektir. Ayrıntılarını bilmediğiniz bir dosya için afaki konuşmak soru soran üyeyi yanlış yönlendirmenize neden olabilir.
Doğru söylüyorsunuz; öğrenci arkadaş mezun olmak zaten çalışmak zorunda ve çalışacaktır zaten.
Sizin bir öğrenci arkadaşın şevkini kırabilecek nüktenizi anlamakta güçlük çekiyorum sayın hukuksever. Keşke yapmasaydınız.
Alıntı:
unbelievable rumuzlu üyeden alıntı
Sn unbelievable,
Kendi çıkardığınız yorumu ben yapmışım gibi konuşmuşsunuz ama yazımı ve konuyu tekrar okuduğunuzda da göreceğiniz üzere, ne 20 liralık bir nafakadan bahsediliyor ne de durumlar hakkında bilgi sahibiyiz. Unutmayınız ki, burada bize danışan ve olayı anlatan kişi olayın tarafıdır ve biz karşı tarafı dinleme şansına sahip değiliz an itibariyle; bu durumda karşı tarafın olası savunmalarını da dikkate alan genel bir çözüm önermeyi seçmek durumundayım. Ayrıca, elbette ki özel durumlarda, örneklediğiniz gibi, zorunda olmadığı gibi bir sonuç çıkabilir. Ancak, ortada bir hakim kararı olduğunu da vurgulamak isterim, hakimin 120 lira nafaka ödemeye hükmettiği bir kişiden bahsolunurken 5000, 500, 20, 50-100 gibi afaki rakamlar üzerinden konuşmak ve bu afakiyet üzerinden karşınızdakini suçlamak ne denli etik isterseniz bunu konuşalım.
Saygılarımla..