Re: Boşanmada 3 yıllık ayrılık süresi
O halde senin MK 164 le ne alakan var?
İlk davada ayrılığa karar verilmesinden sonra açılan boşanma davalarında MK 172 son "Boşanmanın sonuçları düzenlenirken ilk davada isptalanmış olan olaylar ve ayrılık süresinde ortaya çıkan durumlar göz önünde tutulur" hükmü 166 son için de muteber olurmu kestiremiyorum ama "hakkın kötüye kullanılması" da medeni kanunda yer alan bir prensiptir.
Boşanmaya karar verse de hakim sonuçlarını düzenlerken 172 son kaale alınır gibi geliyor bana. Geçmiş olsun
Teşekkür ederim Engin bey yüreğimi ferahlattınız. Demek ki eşimle aramızda boşanma sebeplerinden hiç biri olmasa da 166/son maddesine göre boşanma talep ederse hakkın kötüye kullanılması anlamına gelebilir diye yorumlanabilir. O halde 172 /son maddesine dayanarak savunma yapılabilir galiba.
Bu benim yorumum takibe devam edin başka yorumlar gelebilir onlardan da istifade edin. Esenkalın
Teşekkür ederim Engin Bey, anladığım kadarıyla medeni kanunda hakkın kötüye kullanılmasını engelleyen hükümler de var. hakkın kötüye kullanılmasını engelleyen ilgili maddeyi hatırlıyorsanız yazarsanız bir incelemek istiyorum.
Buyrun Sn. Profesör
B. Hukukî ilişkilerin kapsamı
I. Dürüst davranma
MADDE 2.- Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
II. İyiniyet
MADDE 3.- Kanunun iyiniyete hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır.
Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz.
III. Hâkimin takdir yetkisi
MADDE 4.- Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hâkim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Buyrun Sn. Profesör
B. Hukukî ilişkilerin kapsamı
I. Dürüst davranma
MADDE 2.- Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz.
II. İyiniyet
MADDE 3.- Kanunun iyiniyete hukukî bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır.
Ancak, durumun gereklerine göre kendisinden beklenen özeni göstermeyen kimse iyiniyet iddiasında bulunamaz.
III. Hâkimin takdir yetkisi
MADDE 4.- Kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hâkim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir.
Engin Bey demek ki eşim 3 yıl sonra 166/son maddesine dayanarak boşanma talebinde bulunursa iyi niyet prensibini ''Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz'' kanun maddesine dayandırarak savunabiliriz görüşü mantıklı geliyor.