Re: Ceza Hukukuna göre 4 soru ve cevapları hakkında
Sayın günaysadi....Sorulan sorular 5237 sayılı yeni TCK ile ilgili olup çıkan sorular ceza hukuku genel hükümler dersinin içerisindedir.Yeni TCK'nın esas aldığı suç teorisi altında inceleme konusudur.Fakat sorulan sorularda ben bir takım çelişkiler hissettim.Mesela taksirde bilinçli taksir mi yoksa bilinçsiz taksirmi sorulmak istenmiş anlayamadım.Şayet bilinçli taksir olsadı kişi neticeyi öngörüyor olmakla beraber neticenin gerçekleşmesini istemeyecekti.Bilinçsiz taksir olsaydı şayet netice öngörülmüyor olcatı...O yüzden ben verdiğiniz doğru cevaplarda bir sorun olduğunu düşünüyorum.Teşekkürler.
Şimdi şöyle bir durum var. 5237 Sayılı Yasada Taksiri Bilinçliyada bilinçsiz diye ayırmamış. Taksir var Bilinli Taksir var. Kast var Olası kast var. Bir de Genel Hükümler bölümünde sorularn kavramlar yok. İkrah yok tehdit ve cebir olmuş. Sorulan sorunun cavabı tahdit olnın yasada cebirede yaklaştırıyor. Burada bize soracakları TCK sorusu idi % 10 TCK yani 5237 anlaşılıyor. Ceza Hukuku değil. Yani 5237 Sayılı yasaya göre soruları değerlendirirseniz çok sevnirim. Yorumlarınızı bekliyorum.
Re: + Adet Sınav Sorusu Hakkında
Şimdi şöyle bir durum var. 5237 Sayılı Yasada Taksiri Bilinçliyada bilinçsiz diye ayırmamış. Taksir var Bilinli Taksir var. Kast var Olası kast var. Bir de Genel Hükümler bölümünde sorularn kavramlar yok. İkrah yok tehdit ve cebir olmuş. Sorulan sorunun cavabı tahdit olnın yasada cebirede yaklaştırıyor. Burada bize soracakları TCK sorusu idi % 10 TCK yani 5237 anlaşılıyor. Ceza Hukuku değil. Yani 5237 Sayılı yasaya göre soruları değerlendirirseniz çok sevnirim. Yorumlarınızı bekliyorum.
Soru 1-2 yanlış. Bu kadar hatalı sorular sorulduğuna inanmak çok güç. Emin misiniz soruların aynen böyle olduğuna.
Soru 4 doğru çünkü meşru savunma kusurluluğu kaldıran neden değildir. Hukuka uygunluk nedenidir.
Soru 1 cevap A olmalı. Ama şunu da söyleyeyim B de kısmen doğru çünkü taksirde netice bilinebilir. Bilinçli taksir böyledir.
Soru 2 cevap B olmalı. Ancak D seçeneği de doğru çünkü ikrah zaten tehdit demek :)
Soru 3 Cevap C. Yani doğru. Zaten bu sorunun soru 2 den farkı yok.
Dava açılırsa soru 1 ve 2 iptal edilir diye düşünüyorum.
Sorunuzu 1 den fazla başlık altında sormak zorundamıydınız?
Re: Ceza Hukukuna göre 3 soru ve cevapları hakkında
Evet aynen böyle maalesef. Anladım. O zaman bu sorular yoruma dayalı sorular. Neden bir Eminiyet mensubundan Hukuk yorumuna dayalı soru sorulur ki. Katılımlarınızı yorumlarınız bekliyorum. Saygılar.
Re: Ceza Hukukuna göre 3 soru ve cevapları hakkında
Soruların yorumla fazla bir ilgisi yok. Özellikle soru 1 açık bir şekilde yanlış. Cevap A olmalı. Soru 2 de yanlış, iptal edilmeli.