Cesaretiniz varsa yapın çamaşırlar helal olsun size:)
Printable View
Bilişim sistemine girme
MADDE 243. - (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren ve orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
MADDE 244. - (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.
- "hukuka aykırı olarak giren" nedemektir? Girmenin hukuku varsa ona göre gireyim.
- Bahsettiginiz maddlerin sadece ilki beni baglayan birşey,digerleri hava civa.. Bozdum kırdım diye birşey yok yaptıgım işte.
- Türkiye Serbest piyasa ile işleyiş gösteren bir ülke. Serbest piyasada ben güvenlik açıgı tespit edebiliyorsam bunun bir bedelini almak suç teşkil etmemelidir diye düşünmekteyim.
- Bahsi geçen 243. maddeyi çokça okudum. İyi niyet başkadır,kötü niyet başkadır. 243.Madde eger iyi niyetide bunun içerisine katıyor vay halimize demekteyim.
-Hangi hacker sizce bu sorgulamayı yapmaktadır? Allah aşkına bir düşünün gösterin bana bir örnegini.
Eger iyi niyetli olmasam diger hackerler gibi yapar Yıllarca peşimden koşturup hakkımda kırmızı bülten çıkartırdım. İyi niyetim bu ülkede "suç" teşkil ediyorsa diger hackerlerın yanında keyfime bakayım.Tüm temiz çamaşırlarda bana helal olsun.
- Gerek Sosyal Sigortalar,gerek Mali yasalarda siz hukukçular o yasaların açıgını bularak işlem yaptıgınızda suç teşkil etmiyor ise benim bu yaptıgım niye suç teşkil ediyor? Mesele açık bularak işlem yapmak degilmidir? Hadi canım sende biz hukuka uyuyoruz diyenleriniz olacaktır. Evet hukuk kime hukuk onuda bilmiyorum. Bilenemi hukuk yoksa bilmeyenemi.
(Lütfen alınmayın darılmayın kimseyi yargılamıyorum ama şapkayıda koyun önünüze artık)
- Ben açık buldum sadece bu açıgın kapatılması gereklidir diyorum ama bununda bir bedeli olsun artık diyorum..Yooo olmaz vay senmisin bu açıgı bulan al sana 243.Madde.
- Ben iyi niyetli bir insanım,ama görüyorumki hukumuz bana niye iyi niyetlisin sen kötü niyetli ol aynı cezayı al diyor. Öyleyse bende kötü niyetli olmaya karar verdim.
Bunu bir şaka olarak zannedenler basın aracılıgıyla herşeyi ögreneceklerdir.
Saygılarımla
Technology
Cümlenin manası açık ve nettir. Kullanıcı adı, müşteri numarası ve parolanızla giriş yapmadığınız takdirde ve banka yetkilisi de değilseniz hukuka uygun girişten söz edilemez.
Kanun şahsınız için tasarlanmamış olup, yazmış olduğunuz somut olay hakkındaki TCK hükümleri yukarıdaki gibidir.
Serbest piyasa, alışverişin tam rekabet şartları içinde serbestçe yapıldığı ekonomi modelidir. Kaldı ki bilişim yoluyla işlenen suçlar ile bu model arasında bir illiyet bağı yoktur.
"İyiniyet" kavramından bahsedilmemiş olup madde kapsamında kasıt unsuru önem taşımaktadır.
Bu cümleleri ne amaçla yazdığınızı anlamış değilim. Sosyal Sigortalar ve Mali yasalardan kastınız nedir? "Yasanın açığını bulmak" yazmadan önce Amerikan filmlerinden birini mi seyrettiniz? Yargılama hakkı zaten verilmemiştir.
Tüm bilgisayar sistemlerinde hatalar mevcuttur. İnsan ürünü olan bu sistemlerde açık buldum diye kendinizi "hacker" ilan etmeniz gariptir.
"Hacker" olmak, "lamer" olmak, "vandal" olmak, ve sair olmak...
Bilgisayarla haşır neşir olanların çoğunda aynı istek vardır. Bana "hacker" desinler, canımı yesinler. Türkçe "üstat" manasına gelen bu kelimenin asıl kullanım alanı nedir? Gerçek üstatlar sistemleri kuran, düzenleyen, interneti internet yapan, bilgisayar sistemlerini onaran kişilerdir.
Geri kalan grup? Bunlar da "cracker" tabir edilen ve sistemlere girip maddi çıkar elde etmeye çalışanlardan ibarettir.
Sonu da güzel olmuş yazının. Devamını bekleriz.
Burda çiçekler açmıyor,günler su gibi akmıyor, geçmiyor günler geçmiyor şarkısı, sıkıntınızı gidermenize yararlı olacaktır.
Siz gidip bankaya deseniz, sitenizin güvenlik açıkları var, bunları tesbit etmek ve gidemenizde yardımcı olmak üzere bir sözleşme yapalım,sizin açığınızı bulayım.Banka kabul etse, emeğinizin çalışmanızın karşılığını son kuruşuna kadar alabilir,verilmiyorsa, elinizdeki sözleşme ile çatır çatır alabilirsiniz elbette.
Ben yaptım,buldum ver para sana da söyleyeyim,(belki daha ilerisi, bana ödeme yapmazsan ben bunu açıklarım, senin güvenilirliğin hakkında soru işaretleri oluşmasına neden olurum) yaklaşımı kötüniyetten öte bir şey olamaz.
Siz güvenlikçi olduğunuzu iddia ediyorsunuz, görünen ise, kurumların açığını yakalayıp çıkar sağlamak,yaptığınız iş bu.
Sayın Kırcalı,
Bahsettiginiz görüşmeleri yaptım ve cevap beklemekteyim. Ben sadece banka tarafından bana sonradan bir suç isnat edilirmi edilmezmi onu merak ettim bundan dolayı bu soruyu yönelttim.
Yoksa çıkıpta bana para ver bak söylemezsen yakarım heaa falan demedim.:Demiyorumda...Ama ben bankaya gidip oturup konuştuktan sonra bana bir ceza gelirse benim suçum olmamalı diye düşünüyorum olay bundan ibaret.
Asla Kurumlardan çıkar saglama amacı gütmedim.Çıkar saglayıcı birisi olsam hukuka danışmazdım herhalde..Bilmiyorum sizler daha iyi bilirsiniz yılda 100 bintane 3 kagıtcı geliyordur karşınıza,devir degişti kimin ne yapacagı belli olmamakta.
Çünkü bu iş http://www.securityoffice.net/ birileri tarafından yapılmakta ve para kazanılmakta. Ben niye kazanmayayım ? Öyle degilmi ?
Sayın Emrah Yavuzcan;
Sizi çok şekilci gördüm ve üzüldüm. Türkiye Cumhuriyeti'nin bir avukatı birisine sen osun busun şusun demesi beni derinden etkiledi. Demekki biz halen daha Taş devrinde yaşamaktayız.
İnşaatı yapan mimar,mühendis dimi sadece size göre..Ama Zemin teknolojisi danışmanı diye birileride var bilmem bilirmisiniz? (Hoş ne mütahhitler gördü bu ülke veli göçerler gibi)
Forumunuzdan görün kullanıcılar kaç tane yazılımcıyı mahkemeye vermiş bunlar üstadlar size göre...
Hacker kimmiş bkz. http://tr.wikipedia.org/wiki/Hacker Türk Dil Kurumu size cevabı net şekilde vericektir. "Vandal" kelimesi geçiyormu lütfen bir gözatınız.
Herkese teşekkür ederim konu kapanmıştır.
Saygılarımla
Technology
Sizin gibi suçlular yüzünden masum insanlar yargılanıyor farkında değilsiniz. güvenlik açığını tespit edip hesaplara girdim, banka bana emeğimin karşılığını versin diyorsunuz. hırsızlık emek değildir. Bu işten para kazanmak mı istiyorsunuz hakkınız ile o bankada bilişim güvenliği konusunda işe girer çalışırsınız.
Sizin gibilerin işlediği suçlar yüzünden yanlış ip adresleri tespit ediliyor evinde çocuklarıyla oyun oynayan veya sadece gazete okumak amaçlı internete giren kişilerin ip adresinden soruşturma yürütülüyor haklarında ağır ceza mahkemelerinde kamu davaları açılıyor. Bence buradaki itiraflarınız bile aleyhinize dava açılması için yeterli delildir. Hukukçu değilim bir vatandaş olarak bunu görebiliyorum. Hala nasıl yaptığınız işin haklılığını savunuyorsunuz hayret ediyorum. Eğer söylediklerinizde gerçeklik payı varsa yasal haklarınızı savunacak sağlam bir avukatınız da olmalı saygılar.
sizde iyi biliyorsunuz ki bankalar öyle direk adam almıyorlar bir yığın garip saçma sapan şeyler yapıyorlar sen işi biliyorsun yada bilmiyorsun o kadar ona baktıkları yok aldığın eğitime bakıyorlar ama bu da bir gerçek ki eğitim almış kişilere göre onlardan çok iyi iş yapan kişiler var o kişileri almış olsalardı zaten böyle birşey gerçekleşmezdi. bence arkadaşın yaptığı çok iyi olmuş ceza alsa bile bu basına bir şekilde yansıyacaktır orada da bu bankanın isminin duyulması o banka için büyük bir felaket demektir ve o bankayla çalışanlar direk orayla çalışmasını iptal edecektir ben şahsen iptal ederim bunun nedenide bir parayı sokağa bırakmak birde sağlam kimsenin ulaşamayacağı bir yere bırakmak var bence banka arkadaşa maddi yönden ödül verip işe almalı öyle birşey yapmayıp savcılığa giderse de kendisi kaşınmıştır bunun basını var orada kaybedeceği çok büyük paralar var hatta banka tamamen silebilir bu durumdan
Bankalar öyle kolay adam almıyor diye illegal yöntemler kullanılarak kazanç sağlamaya çalışmak doğru değil. Eğer gerçekten amacın ve hedefin buysa tabi ki eğitimini almaya okumaya mecbursun. Doktor varken hastabakıcı ameliyat yapamaz.
Arkadaşın yaptığı şeyin savunulur bir tarafı yok. Somut olan şey hacklemektir. Banka bir kişi değil kurumdur. Öyle "aferin sen benim güvenlik açığımı bulmuşsun bu da ödülün" diyemez. Mahkemelerde adı duyulursa da birşey olmuyor hatta bilmediğim halde bu bankanın xxx bankası olduğunu da tahmin etmek güç değil. Her yerde boy boy yazılı görsel basında reklamı yapılıyor. Basın duyuyor biliyor da noluyor. Şu bir gerçek ki basın, ekmeğini verenlere asla ihanet etmez. Tek başınıza bilmem kaç milyarTL'lık sektörü mü batıracaksınız.
Ben sadece böyle işlerle bilmeden de olsa birçok masum insanın suçlanabildiğine dikkat çekmek istedim.
Sevgili Netty,
Güvenlik Açıgını tespit edip hesaplara girdim diye bir cümle yazmadıgım halde bana yazmışım suçlamasını yaparak siz suçlu duruma düşüyorsunuz. Bu nedemektif İFTİRA. İftira nın hukuktaki karşılıgını araştırın bulun.
Bana hırsızsınız demektesiniz, bunun karşılıgı hakarettir. Hakaretin cezai müeyyidesini araştırıp bulabilirsiniz.
Hakkınızda bu sözlerinizden ötürü davalık bile olabilirsiniz dimi..
Siz bankaları tekstil atölyesi falanmı sanıyorsunuz.Ortacı reçmeci güvenlikçi aranıyor falanmı yazıyor camlarında?
Hangi itiraf ? Hani itiraf ? Nerdeki itiraf. aaa Özür dilerim başına koymayı unutmuşum "örnegin ben bunları yapsaydım " yazayım dur düzelteyim öyleyse..
Siz bilgisayarı gazete okumak için kullanıyor olabilirsiniz,ama malasefki bizim gibi hırsızlar gazetelere manşet oluyor. Niye ? Çünkü hata tespitinden dolayı başvuru halinde ödül istenildiginde davalık oldukları için. Bkz Hasan Yıldırım Turkcell olayı.Google var bilirmisiniz? Gazete harici aratın bence işinize yarar bilgiler çıkar..
Devletin başvuru halinde bile yapamadıgını hacker grupları diye anılan kişiler terör örgütlerinin sitelerini hacklediklerinde "Helal olsun" diyorsunuz.Ama güvenlik açıgı buldum gelin bu açıgı kapatın diyen birisi için tukaka diyorsunuz.Bu ne yaman çelişkidir böyle.
Sevgili adigesave
Ben Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşıyım. Hiçbir banka kurumunun veya kurumsal firmanın basın önünde zarar ugratılmasını istemedim,istememde. Durduk yere niye zarar ugrasın bu kurumlar. İnsanlara anlatamadıgım sorun şu bunu ben degilde bir rus ekibi yapsaydı dahamı iyiydi ? İnanın acımazlardı,ozaman derdimki evet haklısınız tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyorlar. Ama ben böyle birşey yapmadıgım halde idam sehpasında yerim bile hazırlandı.
Tüm Forum sahiplerinden ve üyelerinden forumunuzu bu denli bir konuyla meşgul ettim kusura bakmayın.
Hoşcakalın