yardımcı olacak kimse yokmu acaba
Printable View
yardımcı olacak kimse yokmu acaba
Siz polis kelepçesi taşırken yakalandınız ve herhangi bir suçla suçlandınız mı, yoksa polis kelepçesi taşımaya niyetlisiniz, taşırsam ne olur u mu araştırıyorsunuz?
Kolluk kuvvetlerinin dahi kelepçe kullanma yetkisi tartışılırken, kelepçe taşımak suç mu şeklindeki soru şu şekilde cevaplanabilir; kanunun açıkça suç saymadığı fiiller suç teşkil etmemektedir fakat bulundurmayı düşündüğünüz kelepçenin kullanılması halinde ağır müeyyidelerin sizi beklediği kanaatindeyim.
Kelepçe taşımayı düşünüyorum .aslında evet dediğiniz gibi kullanıldığı zaman haliyle sorun olur
Kelepçenin taşınmasının suç teşkil ettiğini düşünmüyorum.
Öte yandan kullanılmasının suç teşkil edip etmediği de tartışılabilir. (Suç teşkil etmez anlamında değildir)
CMK'ye göre suç üstü halinde yakalama herkes tarafından yapılabilir.
Örneğin bir banka soyguncusunu bankanın hemen çıkışında paralarla kaçarken yakalayan sivil bir kişinin soyguncuyu güvenlik kuvvetleri gelinceye kadar sabit bir yere kelepçelediğini varsayalım.
Bu durumda sivil vatandaşı bekleyen ceza nedir? Tartışmaya açmak istiyorum.
Aslında benimde anlatmak istediğim bu sayın karavelioglu ben bu kelepçeyi tanişiyorum diyelim ve olur türkiyede yaşiyoruz birgün bir olaya denk gelsek ve güvenlik güçleri yoksa bu durumda müdahele ettiğimizde bir ceza alıçağımızı düşünmüyorum.
Suçüstü dahi olsa yetkisiz olarak başka bir vatandaşa kelepçe takmak? "Orantılı güç kullanımı" denilen durumun aşıldığını düşünüyorum.
Duruma müsaade edilmesinin de insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorum. Tanımadığınız, bilmediğiniz birisine kelepçe taktınız. Haklı yere takmak bir yana, ya haksız yere takıldıysa?
Bence daha önemlisi bu hakkı kim verecek?
Kelepçeyi taşıyan kişi kendisi.
Bence yanlış.
Sayın Yavuzcan ve Kırcalı,
Görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Ben zaten yukarıdaki durumun suç teşkil etmeyeceğini iddia etmiyorum amacım değişik kişilerin görüşünü almak.
Böyle bir durumda gelen kolluk belki kendisine teşekkür edecek. Belki banka yönetimi kendisine ödül verecek ancak burada önemli olan bunlar değil. Zanlıyı yakalayan ve kelepçeleyen kişinin bu hareketinin kanun önünde bir suç teşkil edip etmediğidir.