Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim
Alıntı:
yguclu rumuzlu üyeden alıntı
hesabınız şurada yanlış bence önemli olan çalışmaya ara verme süresinin sonunun tatil gününe rstlaması değil. çalışmaya ara vermeden sonraki 7 günlük sürenin son günü tatil gününe rastlarsa o zaman o süre ilk mesai günü bitimine kadar uzamış şayılır.
Yani yedi günlük süre normalde 12 eylülde bitmektedir. eğer 12 eylül cumartesi gününe gelirse o zaman 14 eylül pazartesi olacağından en son pazartesi mesai bitimine kadar temyiz yapmış olmanız gerekirdi.
Kanımca mahkeme bu konuda haklı.
orada itibaren kelimesine yüklenecek anlam önemlidir. "itibaren" dikkate alınacak günü ifade etmektedir. yani ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren demek, o günde sayılacak demektir. o güne de itibar edilecek demektir.
dolayısıyla ara vermenin sona erdiği gün 5 eylül olduğuna güre takip eden 6ncı günden itibaren sürenin hesaplanması gerekir diye düşünüyorum
Evet bu konuda haklısınız. Ben daha sonradan daha derin düşününce haklı olduğunuzu anladım. Bu noktada siz haklısınız.
Ancak şu noktada açıkça ben haklıyım.
Aravermenin sona erdiği gün 05 eylül değil.
HUMK 175. madde açıkça :
"Her sene bilumum mahkemeler ağustosun birinden eylülün beşine kadar tatil olunur."
diyor. Bu maddeye göre 05 eylül adli işgünü olmalı. Maddeden bu anlam çıkıyor. Ama uygulamada 05 Eylül günüde adli tatil sayılıyor. HUMK 175. madde 14 Temmuz 2004 tarihinde değiştirlerek bu halini almış. Ve araştırdım ben.
2004 adli yıl açılışı 06 Eylül 2006 Pazartesi günü yapılmış. 05 Eylül zaten pazara denk geldiği için ve pazar da haftasonu tatili olduğu için bu uygulama HUMK 175. maddenin nasıl yorumlanacağı konusunda fikir vermiyor.
Ancak 2005 yılı Adli Yıl Açılışı 06 Eylül 2005 Salı günü yapılmıştır. 2006 yılı Adli Yıl Açılışı 06 Eylül 2006 Çarşamba günü yapılmıştır, 2007 Adli Yıl açılışı 06 Eylül 2007 Perşembe günü yapılmıştır. Dolayısı ile 2005, 2006 ve 2007 yılındaki uygulamalar 05 eylülünde adli tatil günü olduğunu gösteriyor.
2008 yılında yeni Adli Yıl başlangıcı 06 Eylül 2008 tarihi cumartesiye geldiği için 08 Eylül 2008 günü yeni Adli Yıl Açılışı yapılmıştır. Ancak hukuken 2008 yılı adli araverme süresi 06 Eylül 2008 cumartesi günü bitmektedir. 06 Eylül 2008 Cumartesi günü ve 07 Eylül 2008 Pazar günü adli tatil değil, haftasonu tatilidir.
Yani uygulamada 05 Eylül tarihide adli tatilin içinde olarak yorumlanmakta ve 05 eylülün haftaiçi olduğu günlerde bile yeni adliyıl açılışı 05 eylülde değil 06 eylülde yapılmaktadır.
Bu durumda adli tatilin sona erdiği tarih 06 eylüldür. Uygulamada 05 eylül adli tatil içinde kabul edilmektedir.
06 Eylül 2008 günü de 2008 yılındaki adli tatilin sona erdiği gündür. Bu tarihten itibaren 7 günlük süre 06 Eylül 2008 mesai bitiminde sona erer. 06 Eylül 2008 günüde cumartesiye denk geldiği için İYUK 8. madde 2. bendi uyarınca "Tatil günleri sürelere dahildir. Şu kadadr ki sürenin son günü tatil gününe rastlarsa, süre tatil gününü izleyen çalışma gününün bitimine kadar uzar." hükmü gereğince benim temyiz sürem 15 Eylül 2008 günü mesai bitimine kadar uzar.
Bu şekilde itirazımı yapacağım.
yguclu olarak sizin ayrıca bu konunun mahkemenin iki farklı karar vermesi boyutu ile ilgili olan kısmınıda yorumlamanızı bekliyorum. Bakalım o noktada kimi haklı bulacaksınız. Bu konuyuda "İdare Mahkemesinin Aynı Davada Çelişkili Karar Vermesi" şeklindeki başlığımda belrttim. O noktadaki yorumunuzu da merak ediyorum.
Re: Bu Karara Çok Hayret Ettim
Evet bu konuda sonuna kadar haklıyım. Ve Danıştay 10. Dairesi bir olayda aynen benim hukuksal görüşümü haklı çıkarır nitelikte karar vermiş.
İlgilenenler Danıştay 10. dairesinin 02 Nisan 1996 tarih Esas 1994/3312, Karar 1996/1733 sayılı kararına bakabilirler.
Bu kararda açıkça adli tatilde bir idare mahkemesi kararı size tebliğ edilmisse bu kararı İYUK 8. madde 3.bent gereği 13 Eylül günü mesai bitimine kadar temyiz etmeniz gerektiği bildiriyor.