Nesebin reddi! Güzel bir soru olmuş. Hanımefendinin oğlu annesini nasıl reddedecek? Bu kadın benim annem değildir mi diyecek? Ana kimdir? Ana çocuğu doğurandır, peki annesini hangi dayanakla ve delille reddedebilecektir?
Printable View
Nesebin reddi! Güzel bir soru olmuş. Hanımefendinin oğlu annesini nasıl reddedecek? Bu kadın benim annem değildir mi diyecek? Ana kimdir? Ana çocuğu doğurandır, peki annesini hangi dayanakla ve delille reddedebilecektir?
İşte bende bunu anlamaya çalışıyorum hocam.. Şimdi Nesebin reddi hukuksal bir olaymıdır. Yani çocuk ana / babayı reddederse, bu red'in gerçekleşmesi için sadece 2 şahit (yaş büyütmede olduğu gibi) yeterlimi olacak. Sadece kağıt üzerinde bir işlemmidir. Yoksa DNA testi, gerçek anne-babanın belirlenmesi, organikl bağında olmadığının ispatı gibi şeylermi gereklidir. Açıkcası merak ediyorum.. Bu nasıl oluyor.. Tamamen saf ve hanımefendinin durumuna uygun bir çözüm bulabilmek adına yöneltilmiş bir sorudur. Diper taraftan anne ye bakmadığına göre belki oğlu da bunu yapmak isteyebilir. belli mi olur ?
saygılar.
Soybağının reddi meselesi Medeni Kanun'un 286-291.maddeleri arasında düzenlenmiştir. Açıkcası yargılama usulü ve özellikle deliller bakımından bu tür bir dava için şu anda hukuki görüş bildiremeyeceğim.
Ancak şunu söyleyebiliriz diye düşünüyorum muhakkak ki nesebin reddi veya babalık gibi konular kamu düzenine ilişkindir ve bu tür davalarda delillerin etraflıca sorulup toplanması, genetik, kan vb. bulgular yönünden de resen araştırılma yapılması gerektiği kanaatindeyim. Yoksa ben nüfusa kayıtlı annemi reddediyorum, nesebin reddi davası açıyorum diyerek annenin de bu davayı kabul ederek davanın neticelendirilebileceğini sanmıyorum. Yani bu olayda sırf gelinini evlatlık edinebilmek için bu hukuki yola başvuralabileceğini sanmıyorum. Annenin nesebin reddini kabul ediyorum demesiyle dava kabul edilemez diye düşünüyorum.
Bu zamanda böyle vicdanlı bi insanı bulmuşsunuz,bırakın kanunları gelininiz veya kızınız olması (Nüfüs Kağıdında) neyi değiştirirki? Yerinizde olsam üzerinizdeki mal/mülk varsa gelininizin üzerine yapardım.Sağlığında sizi arayıp sormayan oğlunuzda siz öldükten sonra arayamasın.
Hocam bende böyle düşünüyorum da ancak çıkış yolu arayışı bitmiyor işte umut dünyası. Yani bundan 20 sene öncede vardı bu Soybağının reddine dair kanun. O zamanlar dna testi yada daha öncesinde kan testi, genetik bulgular gibi teknik olasılıklar yoktu. Naısl çözümleniyrodu bu davalar anlamadım.
Ama sizin son 2 cümlenizden hanımefendinin beklentilerinin yasal anlamda karşılanamayacağı kanaatına vardım. Keşke Devlet bu tür durumlarda babalığını yapsada bu durumda olan insanlara sosyal güvence anlamında gerçekten kol kanat gerebilse. Saygılar...
teşekkür ederim ilginize.