Cevap: İmar Kanunu madde 18
Merhaba.Bu konu 18.maddeye giriyor sanırım.Forumda konu açmama rağmen bilen birinden yardım alamadım.Bartın ilinde 8 parsele yakın bir arsamız var.Buradan belediye oyun alanı ve yol olarak imar planında yer almış.Bu yaklaşık 12 yıl önce yapılmış.Bizim hiç haberimiz olmadığı için bir itiraz söz konusu olmadı.Geçen yıl itiraz ettik ve red geldi.Bizim arsadan şu anda parselizasyon yapsak 3 parsel ancak çıkıyor.Yaklaşık olarak zararımız 200.000 TL civarında.Bizim bu arsa için hukuki olarak ne yapma şansımız var.yoksa boynumuzu eğip kaderimize razımı olalım.Yıllarca birikim yapsak bile bizim için 200.000 TL biriktiremeyeceğimiz bir para.Bilen birisi bana yardımcı olursa, yada bana bu konuda uzman bir avukat önerebilirse çok memnun kalırım.İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla
1-Gayrimenkul üzerindeki yapı Ruhsatsız ve kaçak yapı ise; 3194 sayılı imar kanununun 18 maddesi uygulamasında yapının bulunduğu alan arsa vasfını kazanabiliyorsa Mevcut yapı korunur.
2-Yapı kadastro paftasında işlenmiş ise; Yani tesis kadastrosu yapılırken mevcut ise paftasında belirtilmiş, Tapudada ..... katlı ev ve arsası/bahçesi şeklinde cinsi belirtilmiş ise
yapı korunur (planda konut alanına isabet etmesi şartıyla)
3-3194 sayılı kanunu 18 maddesi uygulaması askıda ise ilgili belediyeye askı süresi içinde itiraz edilir.Olumsuz cevapta Bölge idare mahkemesine yürütmeyi durdurma ve iptal davası açılır.
4- Konuyu Harita mühendisine inceletmeniz uygun olacaktır.
Askı ilanı süresince itiraz edilmelidir. Süre yönünden red edilmiştir.
plana itiraz edilmemişse 3194/18 maaddesi...düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsalar üzerinde bulunan bir yapının düzenleme sırasında tamamının veya bir kısmının bir veya bir kaç imar parseli üzerinde bırakılması halinde yapı bedeli ilgili parsel sahiblerince yapı sahibine ödenmedikçe ve aralarında başka bir anlaşma temin edilmedikçe veya şuyu giderilmedikçe yapının eski sahibleri tarafından kullanılmasına devam edilecegi yanı kullanmanıza özel arsa sahibleri engel olmıyacagı engel olurlarsa müdahalenin men davası açabileceginiz veya arsa sahibleri bu dava ile birlikte kal/yıkım davası açsalar bile binanın bedelini depo ettirmedikçe bu davaları dikkate alınmaz(1)eger kamu hizmetine ayrılan alanlara kalmışsa mesela sizin parselin bulundugu yapı karakol alanı ayrılan yerde ise..belediye veya valilikçe kamulaştırma yapılmadan yıktırılmaz eger belediye bunu yapmadan yıkmaya kalkarsa veya kullanmaya engel olursa yapının bedelini kamulaştırmasız el atma davası açarak taleb edersiniz(2)eger binanın oldugu tesbit edilirse mesela emlak vergisi ile veya böyle bir tesbit yoksa sulh huk. mah tesbit istiyebilirsiniz ve burda ödenecek bedel ise rayıç degil maliyet bedelidir yanı yapılara ait resmi birim fiyatı esas alınarak yıpranma payı düşülerek tesbit edilir ve agaçlarda ayrıca degerlendirilir(3)
(1)1HD 1999/12913-13067(Kaçak N ansiklopedik yargıtay iç. kül.2002 sh397)
(2)HGK 2005/5-436-427 (Kaçak N 2005 yılına ait emsal iç. kül. sh371,372)
(3)5Hd 2005/2461-4600(Kaçak N aynı eser sh 316,317)