Re: 4483 sayılı yasa gereği ön inceleme
soruşturma izni verilmesine itiraz illerde valilik aracılığı ile bölge idari mahkemesine gidiyor peki yargılama izni verilmemesi durumunda aynı yöntem geçerlimidir yol aynı yolmudur
Aynı yolla itiraz mümkündür.
soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine idari mahkeme de itiraz ettiniz sonuç olumsuz olursa danıştya gitme hakkı varmıdır.
Alıntı:
caliskanmehmet68 rumuzlu üyeden alıntı
soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine idari mahkeme de itiraz ettiniz sonuç olumsuz olursa danıştya gitme hakkı varmıdır.
Soruşturma izni verilmesi / verilmemesi kararına itiraz merci Bölge İdare Mahkemesidir. BİM ce verilen kararlar kesindir. Danıştaya gidemezsiniz.
Cevap: Re: 4483 sayılı yasa gereği ön inceleme
soruşturma izni verilmesine itiraz ettiniz bölge idare mahkemesi kararı kesindir den ne anlamalıyız başka bir itirazyolu yokmudur
Alıntı:
caliskanmehmet68 rumuzlu üyeden alıntı
soruşturma izni verilmesine itiraz ettiniz bölge idare mahkemesi kararı kesindir den ne anlamalıyız başka bir itirazyolu yokmudur
Örneğin;
Valilik hakkınızda soruşturma izni verdi. Siz Bölge İdare Mahkemesine itiraz ettiniz. Mahkeme kararı onadı. Artık bunun başkaca itiraz yolu yoktur. Dosya gerekli soruşturmanın yapılması amacıyla görevli savcılığa intikal ettirilir.
çok teşekkür ederim soruşturma iznine 10 gün içinde itiraz edeceğim fakat soruşturmayı yaptıran yer benim eski görev yerim bana yeni görev yerimde tebliğedildi . itirazımı iadeli posta ile kaymakamlığa gönderebilirmiyim , elden olması şart mıdır
teşekkürler
Cevap: 4483 sayılı yasa gereği ön inceleme
sayın arkadaslar benim anlamadım bir iki konu var.
1-memurun yargılanması hakkında konun sanırım hem adli hem idari sorusturmalar icin mi kullanılıyor.çünkü sorusturma izni verilmezse cumhuriyet bassavcılığının itirazından bahsetmissiniz.
2-30 günlük sorusturma açma süresi idare hukukunda da zamanaşımı olarak geçmekte.zamanasımı olan bir durumda verilen cezanın nasılda hukuka aykırılığından bahsedemiyoruz.
tesekkür ederim
Cevap: 4483 sayılı yasa gereği ön inceleme
Alıntı:
SUMATRA83 rumuzlu üyeden alıntı
sayın arkadaslar benim anlamadım bir iki konu var.
1-memurun yargılanması hakkında konun sanırım hem adli hem idari sorusturmalar icin mi kullanılıyor.çünkü sorusturma izni verilmezse cumhuriyet bassavcılığının itirazından bahsetmissiniz.
2-30 günlük sorusturma açma süresi idare hukukunda da zamanaşımı olarak geçmekte.zamanasımı olan bir durumda verilen cezanın nasılda hukuka aykırılığından bahsedemiyoruz.
tesekkür ederim
1- 4483 sayılı kanun yalnızca adli soruşturmaları kapsar. İdari soruşturmalarda yetkili amir muhakkike olayı soruşturması için emir verir. Sizin yada bir başkasının buna itiraz etme hakkı yoktur. Siz ancak savunma yaparsınız. Adli soruşturmalarda ise iddia konusu suç memurun görevi ile ilgili bir suç ise, adli suçları soruşturmakla görevli olan savcılık makamı bağlı olduğunuz mülki amirden olayı soruşturmak için izin ister. Mülki amir izin vermezse Bölge İdare Mahkemesine itiraz ederek soruşturma izni talep eder. Bölge İdare mahkemesi olayı inceleyerek savcılıkça hazırlık soruşturmasını gerektirecek deliller görürse Mülki amirin vermiş olduğu Soruşturma izni verilmemesini kararını iptal ederek memur hakkında savcılığa soruşturma izni verir ve soruşturma başlar. Veya Mülki amirin verdiği kararı onar ve dosya rafa kalkar.
2- Bahsettiğiniz zamanaşımı maddesi şöyledir:
Alıntı:
Bu Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
hakkınızda yapılan şikayet veya ihbarın idareye ulaşması maalesef öğrenme sayılmıyor (muş). Bende üzülerek öğrendim bunu. İdare gelen ihbar veya şikayet üzerine olayın doğruluğunu araştırmak üzere bir inceleme emri veriyor. inceleme sonucunda muhakkik eğer olayın doğru olduğu kanaatine varırsa bunu idareye bildiriyor ve idare öğrenmiş oluyor ardından soruşturma emri verip soruşturmayı başlatıyor. Zaman aşmamış oluyor :)
Sayın çalışkanmehmet sorunuza net bir cevap veremeyeğim umarım avukat arkadaşlar yardımcı olacaktır.