Cevap: Memur Olma ihtimalim hiç mi yok?
Alıntı:
hukukçu85 rumuzlu üyeden alıntı
bu maddede sayılan sahtecilik suçu resmi belgede sahtecilik için geçerlidir biraz daha geniş yorumlarsak özel belgede sahtecilikte bu kapsama alınabilir bunun dışında bir suçu bu şekilde değerlendiremeyiz.
sn. sakar'ında çok güzel bir şekilde açıkladığı üzere hukuken memuriyete engel bir durum söz konusu değil. Memuriyete girmek vatandaşlar için anayasal bir haktır ve ancak kanunla sınırlanır. bu hakkın kanunla iki sınırı vardır;
1) 657'de ki memuriyete engel haller (belirtilen suçlar dışında 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olmak)
2) TCK'da belirtilen mahkeme kararıyla konulan güvenlik tedbirleri
sayın hukukçu; tamam memuriyet anayasal bir haktır ama memur olacaklarda aranan şartları 657 DMK nun 48. maddesinde düzenlemiştir. yani tektek sayılan suçları (yani yüz kızartıcı) işleyen ve mahkum olanlar affa uğramış olsa dahi devlet memuru olamıyorlar. birde 1 yıldan fazla ceza alanlar da olamıyor yanlız yüz kızartıcı suçlar haricinde 1 yıldan fazla ceza alanlar memnu haklarını almaları halinde olabiliyorlar. bu durum benim başıma geldi ve yıllarca hukuki mücadele verdim ama sonuç alamadım.
ben memurken kaçak elektrikten ufak bir para cezası aldım ve bu hırsızlık olarak görüldüğü için beni memurluktan attılar. memnu haklarımı geri almama rağmen olmadı. allahtan 3. yargı paketinde kaçak elektriğin suç niteliği değiştirildi ve ben de işe geri dönebilmek için idare mahkemesindeyim şuan. yani söylediklerim tamamen doğrudur. bu konuda bihayli bilgi sahibi oldum. saygılar
söyledikleriniz doğru en ufak bir şüphemiz yok yalnız siz ceza aldığınızda elektirik hırsızlığı hırsızlık sayılıyordu burada da bir yanlışlık yok. fakat somut olayda ki suç sahtecilik suçu değil bunu belitrmek istemiştim yanlış anlamayın burada sırf kimliğimizden ötürü kimseyi bilgimizle ezmek gibi bir kibire sahip değiliz İnşallahta olmayız yaşadıklarınıza saygılıyız. sizin davanızı sonucunuda buraya yazabilirseniz çok sevinirim ilginç bir emsal karar olabilir.
nezaketiniz için teşekkür ederim. eğer dediğiniz gibi suç sahtecilik suçu kabul edilmiyorsa buna diyecek bişeyim çünkü sahtecilik sayılıp sayılmamasıyla ilgili bir bilgim ve kanaatim yok bu yüzden iddia etmicem. kendi davamın kararını da burdan paylaşırım
yüz kızartıcı suçlar içinde yer aldığı için memur olamazsınız.
- - - Updated - - -
aslında işin özü şöyle. sahtecilik suçundan hüküm giydiğiniz takdirde memur olmanız tamamen engellenmiş oluyor. ancak mahkemeden memnu hakların iadesi şeklinde bir karar alındığı zaman biraz daha şansınız var gibi. fakat ozamanda kurumun takdir yetkisi içinde değerlendirilir. komisyon tarafından karar alınır. kurum sizi memurluğa almayı uygun bulmadığını kararlaştırırsa buna itiraz edemezsiniz. etsenizde birsey elde edemezsiniz diye düşünüyorum.
zaten mahkemede idarenin inisiyatifine bırakıyor işi. yani mahkemeye gitmenin bir anlamı da yok gibi