Re: Dovizli Askerlik - Resmi Durum - Gayri-Resmi Evrak
Sayin Commodore1tr,
Cok ama cok tesekkurler. Iyi ki varsiniz. Bu site uzerinden biz ve bizim gibi digerlerine verilen tum yardimlar ve paylasimlar icin emegi gecen herkese minnettariz.
Sayin Commodore1tr,
Dun sabah Konsolosluktan bir mektup aldik.
"...Askeri Ceza Kanunu'nun 81. maddesi geregince hakkinizda suc duyurusunda bulunulmak uzere durumunuz yurt icinde bagli bulundugunuz askerlik subesine bildirilmektedir. Konuya iliskin savunmanizi vermek uzere Baskonsoloslugumuza muracaat edebiliriz" seklinde bir paragraf ile son buluyor.
Bu durumda, Askeri Ceza Kanunu'ndan suc duyurusunda bulunuldugunda, sadece "sahte belge" sucundan degil, "askerlikten hile ile kurtulma" sucundan yargilanmis olacagiz. Bu dogru mudur? Eger dogruysa, bu durumda, tutuklu yargilanma sureci uygulaniyormus. Ve verilen ceza baska bir cezaya cevrilmeden, hapis cezasi olarak veriliyormus.
Simdi, benim sorularim:
1. Konsolosluga kendi savunmamizi yazip verelim mi, yoksa bunu bir avukat onculugunde mi yapalim?
2. Bu belgeyi ne zamana kadar verebilecegimiz belirtilmemis konsolosluk mektubunda. Konsolosluk askerlik subesine bildiriyi, bizim savunmamizi beklemeden gonderirse, askerlik subesi bizim savunmamizi talep eder mi, yoksa direk makhemeye mi suc duyurusunda bulunur?
3. Savunmamizi yazip verdigimizde, ve durumu acikladigimizda, 81. madde'ye uymadigini yani, "kurtulma" amacli degil "erken askerlik yapma" amacli duzenlenmis bir belge oldugu anlasilinca ve mevcut gercek durumun da sahte olmadigini acikladigimizda ve belgeledigimizde, 81. madde cercevesinden cikar, sadece sahte belge duzenleme & kullanma sucundan yargilanabilir miyiz? Yoksa bu illa tutuklanma & ve yargilanmada ilk dava sirasinda hakimin verecegi bir karar midir?
4. Kisisel olarak bize ne tavsiye edersiniz? Savunmamizi yazili olarak konsolosluga vermemizi mi? Yoksa avukat araciligi ile yazili bir savunma hazirlayip bunu direk askerlik subesine gondermeyi mi? Yoksa resmi bir mahkeme davetini ve iddianameyi gormeyi mi beklemeliyiz?
5. Tutuklu yargilanma olacaksa, biz zaten yurtdisindayiz. Esim yurt icinde olup tutuklanamadiktan sonra dava baslamayacak midir bu durumda?
Yeni sorularla basinizi agrittigim icin kusura bakmayin. Umarim yine hizlica cevaplarsiniz.
Simdiden tesekkurler...
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Yani bana mahkemecilik oynayın diyorsunuz.
Yargılama sivil mahkemede olacaktır. Ancak yargımanın sonucu hiç bir şekilde kazanılmış hakka tesir edeceğini sanmıyorum. Çünkü çok büyük olasılıkla ( Yeni tck daki kanun nosunu bilmediğimden eski tck ya göre yazıyorum.) TCK.356 ncı maddesi uyarınca sahte belgeyi bilerek kullanmak suçundan yargılama yapılacaktır. Bu üç aydan bir seneye kadar hapis cezası istemiyle açılacak olan bir davadır. Genelde alt sınırdan ceza verilerek tedbire çevrilip ertelenen bir cezadır.
Burada önemli olan bu cezanın ''askerlikte uygulama şeklidir'' yani bu cezayı alanların askeri geleceklerinin durumlarında değişiklik yapıp yapmayacağıdır. Bu konuya baktığımızda da Askeri Yargıtay'ın ''765 sayılı T.C.K’nun “Ammenin İtimadı Aleyhinde Cürümler” başlığını taşıyan 6.Babı’nın “Hüviyet Cüzdanı, Nüfus Tezkeresi, Pasaport, Ruhsatname, İlmuhaber, Şahadetname ve Beyannamelerde Sahtekârlık” başlığı altındaki 4 üncü faslında yer alan '' suçlardan hüküm giyenlerin askerlik sıfatlarında bir değişiklik olmayacağı yönünde emsal kararlarını görüyoruz. Yani kişi yedek subay olacaks bu suçu işlemişse yedek subaylığına engel olmayacağı yönünde. Dolayısı ile bu suçun sabit olması durumunda bile kişilerin hak kaybına uğramayacağı hükme bağlanmışken yedek subaylıktan daha aşağıda bir askeri düzenleme olan ''dövizli askerlik'' için hiç bir engel teşkil etmeyeceği ortadadır.
Bu belgeyi sizin düzenlemiş olmanız eşinize yaramayacağı gibi sizide sanık yapacaktır. Daha açık yazamam ne demek istediğim açıktır...
Konsolosluklar , büyükelçilikler, Askeri gemiler ait oldukları ülkenin toprakları sayılır. Bundan dolayı konsolosluk işmenizi almamazlık yapamaz. Askerlikle ilgili işlemleri yapmaması pasaport uzatma da ciddi sorun çıkaracağından ve bu yüzden hali hazır statü kaybınız olacağından dolayı bu yetkisi yoktur. Konsolosluk kalemine resmi müracaatınızı yapıp belge takibinizi alırsınız. İnceleme yetkisi konsolosluktadır yapmama yetkisi yoktur. Bu konuda resmi yazı istersiniz. Hukuki yola girersiniz.
İngiltere hukuku Türk hukuk sisteminden farklıdır. Orada ki belge tanziminin ne olduğunu araştırmanızda ufakta olsa yarar vardır.
Askerlik şubeleri sadece tutukluluk halinde ve hak kaybı olmamışsa bedelli işlemlerine bakabilir. Onun dışında yetkisizdir. Yani izinli görevli her hangi bir sıfatla Türkiye de bulunurken bir şekilde mahkum olursanız mahkumiyet sonunda askerlik işleminiz yapılması gerekiyorsa ve sizlerin hak kaybı ( Dövizli askerlik) yoksa ona göre işlem yaparlar.
Konsolosluğa savunma vermenin sakıncalı olduğunu duymuştum. Dava sürecinin başlangıcı olur. Bir şekilde savunmaya gitmeden sorununuzu çözmenizi tavsiye ederim.
Alıntı:
deniz08 rumuzlu üyeden alıntı
Sayin Commodore1tr,
Dun sabah Konsolosluktan bir mektup aldik.
"...Askeri Ceza Kanunu'nun 81. maddesi geregince hakkinizda suc duyurusunda bulunulmak uzere durumunuz yurt icinde bagli bulundugunuz askerlik subesine bildirilmektedir. Konuya iliskin savunmanizi vermek uzere Baskonsoloslugumuza muracaat edebiliriz" seklinde bir paragraf ile son buluyor.
Bu durumda, Askeri Ceza Kanunu'ndan suc duyurusunda bulunuldugunda, sadece "sahte belge" sucundan degil, "askerlikten hile ile kurtulma" sucundan yargilanmis olacagiz. Bu dogru mudur? Eger dogruysa, bu durumda, tutuklu yargilanma sureci uygulaniyormus. Ve verilen ceza baska bir cezaya cevrilmeden, hapis cezasi olarak veriliyormus.
Simdi, benim sorularim:
1. Konsolosluga kendi savunmamizi yazip verelim mi, yoksa bunu bir avukat onculugunde mi yapalim?
2. Bu belgeyi ne zamana kadar verebilecegimiz belirtilmemis konsolosluk mektubunda. Konsolosluk askerlik subesine bildiriyi, bizim savunmamizi beklemeden gonderirse, askerlik subesi bizim savunmamizi talep eder mi, yoksa direk makhemeye mi suc duyurusunda bulunur?
3. Savunmamizi yazip verdigimizde, ve durumu acikladigimizda, 81. madde'ye uymadigini yani, "kurtulma" amacli degil "erken askerlik yapma" amacli duzenlenmis bir belge oldugu anlasilinca ve mevcut gercek durumun da sahte olmadigini acikladigimizda ve belgeledigimizde, 81. madde cercevesinden cikar, sadece sahte belge duzenleme & kullanma sucundan yargilanabilir miyiz? Yoksa bu illa tutuklanma & ve yargilanmada ilk dava sirasinda hakimin verecegi bir karar midir?
4. Kisisel olarak bize ne tavsiye edersiniz? Savunmamizi yazili olarak konsolosluga vermemizi mi? Yoksa avukat araciligi ile yazili bir savunma hazirlayip bunu direk askerlik subesine gondermeyi mi? Yoksa resmi bir mahkeme davetini ve iddianameyi gormeyi mi beklemeliyiz?
5. Tutuklu yargilanma olacaksa, biz zaten yurtdisindayiz. Esim yurt icinde olup tutuklanamadiktan sonra dava baslamayacak midir bu durumda?
Yeni sorularla basinizi agrittigim icin kusura bakmayin. Umarim yine hizlica cevaplarsiniz.
Simdiden tesekkurler...
Ben ilk iletimle ( 31/12/2008) İkinci iletim (02/01/2009) tarihleri arasında ki boşlukta vakit geçsin diye yazmamazlık yapmadım. İlk aklıma gelen Acaba Askeri Ceza Kanunu 81 e mi girer sorusu olmuştu.
Askeri ceza kanununun 81. Maddesi
'' 1 - Askerlik çağına girenlerden askerlikten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile ismini değiştirenler, başkasını kendi yerine tabib muayenesine veya askere gönderenler, başkasının hüviyet cüzdanını veya askeri vesikasını kullananlar, askerlik işlerinde sahte şehadetname veya evrak kullanan yahut her ne suretle olursa olsun hile ve desise yapanlarla kıt'aya veya bir müesseseye intisab ettikten sonra kendisinin yapmağa mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile hile yapanlar on seneye kadar ağır hapis cezasile cezalandırılırlar.
2 - (Değişik fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./19 md.) Yukarıdaki fıkrada yazılı cezalar suç ortaklarına da uygulanır. Az vahim hallerde altı aydan beş seneye kadar hapis cezası verilir.
Hükümlerine haizdir. Yani burada bir kaç unsurun birden gerçekleşmesi gerekmektedir.
1. Askerlikten kurtulma kastı olacak
2. Bir şekilde hile yapılacak.
Sizin durumunuzda birinci maddenin olmadığı çok açık.
İkinci madde ise Kullanılan belgenin ALDATICILIK niteliğinin bulunmasıdır ki konsoloslukta bakıldığında anladıklarına göre bu unsur da oluşmamıştır.
Kaldı ki hile teşkil eden fiillere örnek olarak
Tahrifat yapmak ,
Yabancı ülkede askerlik yaptığını gösteren belge düzenlemek
Sahte röntgen filmi çektirmek
Başkasının fotoğrafını kullanmak
Raporda sahtecilik
Gibi gerçeğe tamamen aykırı eylemler içersinde bulunmasının kastedildiği Askeri Yargıtay içtihatlarında son derece açıktır. Kaldıki sizibelgenizin ( Anlatımınıza dayanarak) hileli belge olmadığıda açıktır....
Kendi kişisel bilgilerinizi kendiniz istendi diye sunmaktasınız çok istiyorsa araştırmasını yapar ilgili şirketten FARKLI bir netice gelirse ki bunun ''ÇALIŞMADIĞI'' YÖNÜNDE OLMASI GEREKMEKTEDİR. aNCAK O ZAMAN HİLE DEN söz edilebilir. Burada hile değil SAHTE olması çok önemlidir.
( devam edeceğim Toplantım varmış unuttum .)
Askeri Yargıtay'ın bu konuda ki kesin hükümlerinden dolayı ben de düşünüp taşınıp ikinci iletiyi yazdım.
Burada sizin lehinize hassas bir durum oluşmaktadır . O da belgenin hatalı olduğunun nasıl tespit edildiği yönündedir ki bu ayrı bir konudur bu hususu Avukatınız ile konuşmakta yarar var..
Ancak kesin olan şudur ki bu suç TCK 207/1 ve TCK 211 ile yargılanabilir.
Sucun hangi madde ile yargilanabilecegine/yargilanacagina kim karar veriyor/verir?
Alıntı:
Askeri Yargıtay'ın bu konuda ki kesin hükümlerinden dolayı ben de düşünüp taşınıp ikinci iletiyi yazdım.
Burada sizin lehinize hassas bir durum oluşmaktadır . O da belgenin hatalı olduğunun nasıl tespit edildiği yönündedir ki bu ayrı bir konudur bu hususu Avukatınız ile konuşmakta yarar var..
Ancak kesin olan şudur ki bu suç TCK 207/1 ve TCK 211 ile yargılanabilir.
Burada HILE degil SAHTE olmasi onemlidir diyorsunuz ama 81. madde'nin 1. kisminda, askerlik islerinde sahte sehadatname veya evrak kullanan, diyor.
Yani dokumanin HILELI, ALDATICI degil ama sahte olmasi halen bizim adimiza iyi birsey midir?
Alıntı:
Ben ilk iletimle ( 31/12/2008) İkinci iletim (02/01/2009) tarihleri arasında ki boşlukta vakit geçsin diye yazmamazlık yapmadım. İlk aklıma gelen Acaba Askeri Ceza Kanunu 81 e mi girer sorusu olmuştu.
Askeri ceza kanununun 81. Maddesi
'' 1 - Askerlik çağına girenlerden askerlikten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile ismini değiştirenler, başkasını kendi yerine tabib muayenesine veya askere gönderenler, başkasının hüviyet cüzdanını veya askeri vesikasını kullananlar, askerlik işlerinde sahte şehadetname veya evrak kullanan yahut her ne suretle olursa olsun hile ve desise yapanlarla kıt'aya veya bir müesseseye intisab ettikten sonra kendisinin yapmağa mecbur olduğu hizmetten büsbütün veya kısmen kurtulmak kasdile hile yapanlar on seneye kadar ağır hapis cezasile cezalandırılırlar.
2 - (Değişik fıkra: 22/03/2000 - 4551 S.K./19 md.) Yukarıdaki fıkrada yazılı cezalar suç ortaklarına da uygulanır. Az vahim hallerde altı aydan beş seneye kadar hapis cezası verilir.
Hükümlerine haizdir. Yani burada bir kaç unsurun birden gerçekleşmesi gerekmektedir.
1. Askerlikten kurtulma kastı olacak
2. Bir şekilde hile yapılacak.
Sizin durumunuzda birinci maddenin olmadığı çok açık.
İkinci madde ise Kullanılan belgenin ALDATICILIK niteliğinin bulunmasıdır ki konsoloslukta bakıldığında anladıklarına göre bu unsur da oluşmamıştır.
Kaldı ki hile teşkil eden fiillere örnek olarak
Tahrifat yapmak ,
Yabancı ülkede askerlik yaptığını gösteren belge düzenlemek
Sahte röntgen filmi çektirmek
Başkasının fotoğrafını kullanmak
Raporda sahtecilik
Gibi gerçeğe tamamen aykırı eylemler içersinde bulunmasının kastedildiği Askeri Yargıtay içtihatlarında son derece açıktır. Kaldıki sizibelgenizin ( Anlatımınıza dayanarak) hileli belge olmadığıda açıktır....
Kendi kişisel bilgilerinizi kendiniz istendi diye sunmaktasınız çok istiyorsa araştırmasını yapar ilgili şirketten FARKLI bir netice gelirse ki bunun ''ÇALIŞMADIĞI'' YÖNÜNDE OLMASI GEREKMEKTEDİR. aNCAK O ZAMAN HİLE DEN söz edilebilir. Burada hile değil SAHTE olması çok önemlidir.
( devam edeceğim Toplantım varmış unuttum .)
Cevap: Dovizli Askerlik - Resmi Durum - Gayri-Resmi Evrak
bu konu nasil sonuclandi? esiniz askerligini yapabildi mi? suc duyurusu oldu mu?
Cevap: Dovizli Askerlik - Resmi Durum - Gayri-Resmi Evrak
Hicbir sorun olmadi, esim askerligini yapabildi. Savunmayi alan askerlik subesi, durumu makul karsiladi, konsoloslugun belgelerin orijinaline bakip "askerlige hak kazanmistir" diyerek islemi baslatmasi yeterli, sonra biz gerekeni yapariz dedi ve esim Temmuz 2010 doneminde askerlik gorevini yerine getirdi. Eger ortada gercekten sahte bir durum yoksa, ve iyiniyet varsa, izah etmek ve belgelerin aslini gondermek ise yariyor.