Re: Adli Sicil Kaydı Silme
(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.
yani şimdi 312. madde kaldırıldı bu maddeden hüküm giyenlerin adlisicil kayıtları silinecekmi terörist dahi olsa
selamlar.. ben kisaca birsey sormak istiyorum. 2006 yilinda birisiyle kavgam olmustu. ve mahkemelik olduk. hakim bey anlasirsaniz davayi dusururum demisti, bende kabul ettim fakat karsi taraf kabul etmeyince ikimizde sikayetci olduk yaziya göre. ve sonuc olarak ikimizde ceza aldik. ben sarimi 2,5 ay hapis cezasi aldim, adli para cezasina cevrildi. ozaman 5 taksit yapilip borcu ödedim. hafif ceza oldugu icin ve yüz kizartici bir suc olmadigi icin sabika kaydim ne zaman silinir? adliyeye soruyorum cezadan itibaren 2 sene sonra diyor. baskalari 5 sene sonra diyor. yeni kanun degisti neler oldu bilmiyoruz diyorlar. acaba yardimci olabilirmisiniz?
Adli sicil kaydimin silinmesi hususunda başvurumda söyledigim gibi halen sürenin geçmemiş olmasi nedeniyle cevap geldigini daha önce söylemiştim...
bugun mahkemeden kesinleşmiş kararimi cikarttim ve kararda Temyize gittigi ve erdem'in 23,03,2004 de karari kesinleştigi yaziyor...
kara evlenmek amacıyla reşit olmayan mağdureyi kaçırıp alıkoymak ve bu suça iştirak olarak yazilmiş. Ben suca iştiraktan yargılanmışım ve 23-03-2004 tarihinde kesinleşmiş ceza almışım.
fakat cezada sanık erdem'in atılı suc sabit olmakla şahsi sosyal ve kültürel durumlari esas alınarak eylemlerine uyan TCK 430/2 maddesine göre takdiren sanığın 6 ay hapisle cezalandırılmasına...
şartlar oluşmadigindan sanıklar hakkında tck 432 maddesinin uygulanmasına yer olmadigina..
sanık asli fail eray'in fiilen feran iştirak ettikleri anlaşıldıgından cezanin tck65/3 maddesine göre yarısı indirilerek 3 ay hapsi ile cezalandirilmasina
sanık cezasi tck 433 madde gereğince takdiren yarısına kadar indirilerek 1 ay 15 gün hapis cezasiyla cezalandırılmasina..
sakın erdem'in sabıkasız oluşları nedeniyle cezalarinda TCK.59/2 maddesine göre takdiren 1/6 oraninda indirim yapilarak 1 ay 7 gün hapis cezasi ile cezalandırılmasina
647 sayısı yasanın 4.maddesine göre sanık erdem'in hapis cezasinin 268.953.000 tl agir para cezasina çevrilmesine...
para cezasinin miktari ve infazdaki taksitlendirme durumu düşünülerek verilen ağır para cezalarının 647 sayılı yasanın 5. maddesine göre taksitlendirilmesine yer olmadigina ödenmeyen para cezasinin 6183 sayılı yasanın 51. naddesinde ön görülen gecikme zammının yarısı oranında gecikme zammı uygulanacaginin ihtarina.
sanıgın sabıkasız oluşu nedeniyle cezalarının ertelenmesi halinde suc işlemekten çekinecekleri hususunda olurmu kanaat oluştugundan 647 sayılı yasanın 6. maddesine göre cezalarinin ertelenmesine ...
tck 94 maddesine göre sanııklara ihtarat yapılmasina
mahkum olan eray ve erdem için devletçe yapulan ve aşağıda dökümü gösterilen 36500000 Tl yargılama giderinin müteselsilen sanıklardan tahsiline.
diye bir karar werilmiş.. şimdi merak ettigim konu su kesinleşmiş kara 23-03-2004 ve benim silinme şartlarım oluşmamış ve sürem tamamlanmamış. ben bu sabıkayı ne zaman nasil ve kac sene sonra sildirebilirim...
Ve benim bu sabıkam eğitim için yurtdışından başvuracagim vizede engel oluştururmu.. yani bu suc nedir kapsami nedir nereye girer..
Cok uzun olmasina rağmen gerçekten böyle bir olaydan sonra psikolojikman cok etkilendim... bir sürü masraf edip yurtdışında okumaya karar verdim fakat sabıkalı oldugum anlaşıldıgında ne gibi bir açıklama yapabilirimki..sonucta sabıkalıyım...
yardimini esirgemen tüm hukukculara teşekkülerimi sunarım....
Alıntı:
Thehelys rumuzlu üyeden alıntı
Adli sicil kaydimin silinmesi hususunda başvurumda söyledigim gibi halen sürenin geçmemiş olmasi nedeniyle cevap geldigini daha önce söylemiştim...
bugun mahkemeden kesinleşmiş kararimi cikarttim ve kararda Temyize gittigi ve erdem'in 23,03,2004 de karari kesinleştigi yaziyor...
kara evlenmek amacıyla reşit olmayan mağdureyi kaçırıp alıkoymak ve bu suça iştirak olarak yazilmiş. Ben suca iştiraktan yargılanmışım ve 23-03-2004 tarihinde kesinleşmiş ceza almışım.
fakat cezada sanık erdem'in atılı suc sabit olmakla şahsi sosyal ve kültürel durumlari esas alınarak eylemlerine uyan TCK 430/2 maddesine göre takdiren sanığın 6 ay hapisle cezalandırılmasına...
şartlar oluşmadigindan sanıklar hakkında tck 432 maddesinin uygulanmasına yer olmadigina..
sanık asli fail eray'in fiilen feran iştirak ettikleri anlaşıldıgından cezanin tck65/3 maddesine göre yarısı indirilerek 3 ay hapsi ile cezalandirilmasina
sanık cezasi tck 433 madde gereğince takdiren yarısına kadar indirilerek 1 ay 15 gün hapis cezasiyla cezalandırılmasina..
sakın erdem'in sabıkasız oluşları nedeniyle cezalarinda TCK.59/2 maddesine göre takdiren 1/6 oraninda indirim yapilarak 1 ay 7 gün hapis cezasi ile cezalandırılmasina
647 sayısı yasanın 4.maddesine göre sanık erdem'in hapis cezasinin 268.953.000 tl agir para cezasina çevrilmesine...
para cezasinin miktari ve infazdaki taksitlendirme durumu düşünülerek verilen ağır para cezalarının 647 sayılı yasanın 5. maddesine göre taksitlendirilmesine yer olmadigina ödenmeyen para cezasinin 6183 sayılı yasanın 51. naddesinde ön görülen gecikme zammının yarısı oranında gecikme zammı uygulanacaginin ihtarina.
sanıgın sabıkasız oluşu nedeniyle cezalarının ertelenmesi halinde suc işlemekten çekinecekleri hususunda olurmu kanaat oluştugundan 647 sayılı yasanın 6. maddesine göre cezalarinin ertelenmesine ...
tck 94 maddesine göre sanııklara ihtarat yapılmasina
mahkum olan eray ve erdem için devletçe yapulan ve aşağıda dökümü gösterilen 36500000 Tl yargılama giderinin müteselsilen sanıklardan tahsiline.
diye bir karar werilmiş.. şimdi merak ettigim konu su kesinleşmiş kara 23-03-2004 ve benim silinme şartlarım oluşmamış ve sürem tamamlanmamış. ben bu sabıkayı ne zaman nasil ve kac sene sonra sildirebilirim...
Ve benim bu sabıkam eğitim için yurtdışından başvuracagim vizede engel oluştururmu.. yani bu suc nedir kapsami nedir nereye girer..
Cok uzun olmasina rağmen gerçekten böyle bir olaydan sonra psikolojikman cok etkilendim... bir sürü masraf edip yurtdışında okumaya karar verdim fakat sabıkalı oldugum anlaşıldıgında ne gibi bir açıklama yapabilirimki..sonucta sabıkalıyım...
yardimini esirgemen tüm hukukculara teşekkülerimi sunarım....
Söz konusu suça ilişkin cezanın kesinleşme tarihinden itibaren 5 yıl geçmesiyle sicil kaydının silinmesi için başvurabilirsiniz.
Alıntı:
Stj.Av.Remzi Dirikoç rumuzlu üyeden alıntı
Söz konusu suça ilişkin cezanın kesinleşme tarihinden itibaren 5 yıl geçmesiyle sicil kaydının silinmesi için başvurabilirsiniz.
Cevabiniz için tşkler..
Ben adli sicil müdürlügünü aradim ve dilekçe numarami verdim.. üstüne basa basa kesinleşme tarihi23-03-2004 dedim fakat daha öncede yazdığım gibi adli sicil müdürlügünden bana gelen cevapta 20/02/2004 tarihi yazmaktadir.. Adli sicil müdürlügündeki memur bana dilekçede yazan tarihe göre 5 sene saymalisiniz demişti.. yani ben 21/02/2009 tarihinde fax cekerek tekrardan adli sicilimin kaldirilmasini istiycem.. Tam olarak bilmiyorum ama eğer silinmezse tekrar 23-03-2009 tarihinde tekrar başvurucam.. ilginiz için tşkler Remzi bey
Ne tesadüftür ki, aynı sıkıntı bende de var, ve ben de yurtdışı eğitim için vize başvurusunda bulunacağım, çok ilginç, fakat benimki biraz farklı. İzin verirseniz anlatayım:
Tıp Fakültesi Eğitimim sonrasında 2004 yılında kazandığım bir uzmanlık dalına başvurmak için tarafımdan adli sicil kaydı istendi. Bunun için adliyeye başvurduğumda Giresun'da yaşamama ve ceza mahallinde daha önce hiç bulunmamış olmama rağmen Çanakkale'de 2002 yılında 3167 sayılı yasaya aykırılık (çek karnelerinin iade edilmemesi) nedeniyle ismimde bir mahkeme görülmüş, para cezasına mahkum edilmiş ve bunun da adli sicilime kaydedilmiş olduğunu farkettim. Kararı Çanakkale adliyesinden faks ile talep ettiğimde Mahkeme kararının üzerinde anne-baba adım ve diğer bilgiler aynen yazıyordu. Nasıl olabilirdi? Babam 1960'lı yıllarda askere gideceği dönemlerde nüfusu Çanakkale'de olanların askerliğinin memleketimiz olan Giresun'a düştüğünü farketmiş, bu nedenle nüfusunu o dönem hiç daha önce bulunmadığı Çanakkale'ye aldırmıştı.Fakat 5 yıl önce memleketimiz olan Giresun'a nüfuslarımızı tekrar aldırmıştık. 1. yanlış; nüfusumuz 5 yıldır Çanakkale'de değildi, 2. yanlış: Nüfusumuz Orada olsa dahi nasıl böyle bir yanlışlık olabilirdi? Konusunda uzman kişilere sorduğumuzda iade-i mahkeme talebinde bulunmamız gerektiğini öğrendik. Kazandığım bölüme birkaç ay geç başlamayı göze alarak 22 saat yolculukla Çanakkale'ye gittim, Gerçekte şahısın adının benim adım ve soyadımdan tek harfle farklı olduğunu, diğer kimlik bilgilerinin tamamen farklı olduğunu, isim benzerliğinden dolayı nüfus bilgileriyle ilgili olarak bir yanlışlık yapıldığını öğrendim, hemen avukat tutarak iade-i mahkeme talebinde bulundum. Mahkeme doğal olarak lehime sonuçlandı ve bu mahkeme kararını Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gönderdim, ayrıca telefonla bilgi vererek cezanın adli sicilimden silinmesini istedim. Atandığım kuruma da bir yanlışlığa kurban gittiğimi söyleyerek ve mevcut belgeleri ibraz ederek görevimi icraya başladım. Bu arada şahsıma, Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'nden gerekli silme işleminin yapıldığına dair bir yazı geldi. Olayın çözüldüğünü düşünerek normal yaşantıma devam ettim, fakat herhangi bir kontrol adli sicil kaydı almadım. Yaklaşık 8 ay önce bir sosyal etkinlik için benden adli sicil kaydı istendi. Adliyeden kaydı aldığımda şok oldum, hala silinmemişti. Mevcut sicil kaydıyla birkaç etkinliğe daha başvurdum, insanlar bu sicil kaydına bakıp ne olduğunu soruyorlardı, derinlemesine araştırınca bu sosyal etkinliklere katılmama engel olmadılar, fakat işlemediğim bir suçun itiraz etmeme rağmen hala sicilimde gözükmesi uzman hekimlik gibi saygın bir mesleğe sahip olmama rağmen insanların bana bakış açısını değiştirerek manevi olarak beni negatif etkiledi. Ayrıca suç diyelim ki bana ait olsun, yine de bu tür çek senet suçlarının 5 yıl içinde silinmesi gerekmiyor muydu? Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'nü aradığımızda fişler ile ilgili birşeyler söyleyerek tekrar dilekçe yazmamı istedi. Elimde silinmiş olduğuna dair eski belge var, neden tekrar yazayım ki?. Artık ben de bunaldım ve yoruldum. Şimdi yurtdışı eğitim için vize almayı düşünüyorum, ama yine problem olacak.
Sizce tekrar dilekçe yazarak sorunun çözülmesini umutsuzca beklemeli mi, yoksa ilgili şahıslardan (Çanakkale Adliyesi'nde nüfus bilgilerini yanlış giren şahıs ve Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'nde silme işleminin yapıldığı bilgisini vererek silme işlemini yapmayan kişi) maddi ve manevi tazminat istesem lehime sonuçlanabilir mi? Yurtdışı başvurum için zamanım da daralmakta... Sabrınız için teşekkür ederim.
Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.
merhabalar.benim 2003 yılında cd kopyalamaktan ertelenmiş suçum vardı.sicil kaydımı sildirdim.arşiv kaydınıda sildirmek için bulunduğum adliyeden karar verildi.Bu karar Adli sicil istatistik genel müdürlüğüne gönderildi.Bu durumda benim Askeri sınava girip kazanmam durumunda önüme herhangi bişey çıkar mı? Şimdiden teşekkür ederim.herkese ii çalışmalar dilerim.
aynı durum bende oldu gelen cevap benzerdi.yani sicil kaydı silinmedi.5 yıl beklemek gerekiyormuş.