Cevap: Re: Ücretsiz Fazla Mesai
Alıntı:
Av.Ulaş Değirmenci rumuzlu üyeden alıntı
Denkleştirme İş Kanunu'nun 63. maddesinde düzenlenmiştir, buna göre denkleştirme süresi içerisinde(2 aylık period) işçiler, haftalık ortalama çalışma süresi normal çalışma süresini aşmamak koşuluyla günde 11 saate kadar çalıştırılabilirler. Bu durumda fazla çalışma ücreti ödenmez.
Fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil edilmesi mümkündür. Ancak bunun 2 sınırı vardır :
1 - Asgari ücretin üzerinde bir ücret kararlaştırılmış olmalıdır.
2 - Fazla çalışma süresi bir yılda 270 saatten fazla olmamalıdır.
Yıl içerisindeki fazla çalışma süreniz 270 saatin üzerinde ise 270 saati geçen tüm çalışmalarınız için fazla çalışma ücreti talep edebilirsiniz.
İş akdinizde fazla çalışma yapmayı kabul ettiğinize göre işverenin bu konudaki talimatlarına uymakla yükümlüsünüz. Ancak işveren bu talimat hakkını kötüye kullanırsa verilen talimatların iyiniyet ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğu düşünülebilir. Tabi bunlar yargılamayı gerektiren hususlardır.
Sn.Değirmenci
Bana bu fazla çalışmayı kabul ediyorum yazısı 4 ay sonra imzalatıdı ayrıca yıl içinde 270 saat fazla mesai yapmayı kabul etmek bunun ücretinin ekstra oarak ödenmemesini gerektirir mi...ben 6 ay için de yaklaşık 400 saat gece çalıştığım halde fazla çalışma yaptım....konu ie ilgii bilgi verirseniz sevinirim ..saygılar
..işe mart ayında başladım sözleşmem var..fakat imzaladığım sözleşmede özellikle haftalık 45 saat olarak çalışma sürem belirtilmiş durumda..ücretim net 2060 TL AGİ dahil.ayrıca sabit gece çalışıyorum bu faza çalışma ücretlerini talep etme hakkım var mı biliyorum ki bunları talep edersem paraleinde işten çıkarılacağım ayrıca rapor aldım fakat raporu iken işe çağırdılar mecburen erken geldim ve bu parmak okuma sistemimizde mevcut ayrıca ben görüntülü kaydınıda aldım ilk 4 ay çalışma shiftinde günlük 10 saat omak üzere 60 saat di fakat 70 saat e yakın çaıştırıdım,sonraları başka bir çalışma arkadaşımızın şikayeti üzerine bölge çalışma geince shift günlük 9 saate indirildi fakat yine 60 saat ve üzeri çalışmam konusunda baskı yapılıyor,çalışmak sorun değil ama bu saatleri nasıl alabilirim bunun paralelinde amak istediğimde işsiz kalma ihtimalim yüksek psikolojik baskılara direnemeyip istifa edersem ihbar tazminatı da alabilirmiyim .ilk başladığım günden bu yana haftalık ortalama 60-70 saat arası çalışıyorum 23.08.2012 günü bayram ve diğer günlerde mesai yapmayı kabul ediyorum diye bir kağıt imzalatıldı ..fakat bu haftalık 45 saati geçen çalışmaları kabu etmem bunun üzeri olan çalışma saatleri ile ilgili fazla mesai ücreti ödenmesi durumunu ortadan kadırıyor mu ? .fakat maaş bordomda 26 gün çalışma 4 gün de haftaık izin şeklinde belirtmeler mevcut ek mesai geliri vb açıklamalar hiç yok...peki sizin bilgileriniz ışığında ne yapmamı önerirsiniz,ben bu parayı bu posizyon karşılığında her yerde kazanabilirim..piyasaya göre iyi olabilir fakat diğer departmanlargünlük 8-8.5 saat çalışıp cumartesilri 3-4 saat çalışarak daha az çalışma süresi görev yapmaları benim sözleşmem olmamasına rağmen ortalama 10.5-11 saat görev yapmam ve bunun istenmesi haksızık değil mi ..ne tür bir yol izleyerek bu haklarımı alabilirim..işi sonuçta bu yöntemi seçersem kaybedeceğimi biliyorum..noterden tek taraflı fesih göndermeden çalışırken bölge çalışmaya muracat etmem daha farklı bir sonuç oluşturur mu lehime..bunun yanında eski görev yaptığım tesisimde yaklaşık 20-25 arkadaşım 12-22 bin lira arası geriye dönük 3 yıla ait fazla çalışma ücreti aldılar ..tabii ki bilgilerim sınırlı bunlar duyduklarım ve okuduklarım..siz beni bu konuda doğru yönlendirebilirseniz çok sevinirim ..saygılar,teşekkürler