şimdi TBMM de dilekçe hakkımızı kullanamayacak mıyız sırf olay yargıya intikal etti diye?
Printable View
şimdi TBMM de dilekçe hakkımızı kullanamayacak mıyız sırf olay yargıya intikal etti diye?
"Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan veya haklarında bu merciler tarafından verilmiş bir karar bulunan" denilerek, yalnızca olayın yargıya intikal etmiş olması değil, konunun yargı mercilerinin görevi dahilinde olması hali dahi bu dilekçenizin görüşelemeyeceği anlamını taşımaktadır.
Selam,
Bir hukuk devleti olduğumuzu unutmadan önce haklarımızı bilerek hukuki mercilerde arayarak bir sonuca ulaşmalıyız.Müspet ya da menfi hangisi olursa bu sonuç ile her zaman yargımızda bir üst makam vardır.En üst makama kadar gidilebilen bu yolda bu sonuçları da içine kattığımız bir usule uygun biçimde (avukat yardımı ile daha kolay olur) TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanlığı'na başvurabilirsiniz.Ancak haklı olsanız bile TBMM Dilekçe Komisyonu'nda dilekçe sıranızın gelmesi uzun zaman alabilir.Çünkü binlerce dilekçe sıradadır.O yüzden demokrasi içinde hareket ederken sorunlarınızın çözümü için,sorun yaratan mercii ile bizzat iç yargımızda hukuki olarak çözüme gitmenizin yollarını aramanız faydalı olacaktır.Aksi durum beyhude olup sadece zaman kaybınıza sebep olur.Teşekkürler.
Peki yurtdisinda yasayan bir yurttas, T.C. kanunlari karsisinda maruz kaldigi ayrimciliga karsi ic yargida hakkini nasil arayabilir? Ornegin, Anayasanin 10. maddesine aykiri oldugu gerekcesiyle bir kanunun iptali icin idari mahkemeye basvurmanin proseduru nedir? Saygilar.
Selam,
Yurtdışında yaşayan aynı zamanda T.C. vatandaşı mıdır?Eğer T.C vatandaşı ise elbette ki hangi kanun karşısında ve ne için mağdur olmuştur?Anayasa'ya göre iptali istenen kanunun iptal istemi hakkında da gerekli izahatlar için sorununuzu açıkca yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Tesekkurler Sayin Murat Canazlar. Evet bu magdur vatandas (yani ben) yurtdisinda yasayan 38 yasin uzerinde cift vatandasli bir T.C. vatandasidir ve vatandasliktan kendi istegiyle cikmak istemektedir. Ama bu istegi bakaya sucundan arandigi gerekcesiyle, 403 sayili vatandaslik kanununun 20. maddesi geregince rededilmektedir. Vatandasliktan cikmak isteginin ancak askerlik gorevini yerine getirirse yerine getirilecegi kendisine bildirilmistir.
Iste ayrimcilik burada isin icine giriyor. Cunku kadin vatandaslar ya da askerligini yapmamis 38 yasin altindaki erkek vatandaslar, eger cift vatandasliklari varsa kendi istekleriyle hic askerlik yapmadan vatandasliktan cikabilmektedir. Cift vatandasli kadinlara veya 38 yasin altindaki askerligini yapmamis erkeklere taninan vatandasliktan askerlik yapmadan cikma hakkinin 38 yasin uzerinde bir erkege taninmamasi hem cinsiyet ayrimi hem de yas ayrimi yaparak Anayasanin 10. maddesinin ihlal edilmesi demektir.
Bu ayrimciligin sona erdirilmesi icin 403 sayili vatandaslik kanununun 20. maddesinde gerekli duzenlemelerin yapilarak bakaya sucunun vatandasliktan cikmayi engelleyen bir suc olmaktan cikartilmasi gerekmektedir. Onerileriniz icin simdiden tesekkurler. Saygilarimla.
Sayin Murat Canazlar, bir mesajinizda "Bir hukuk devleti olduğumuzu unutmadan önce haklarımızı bilerek hukuki mercilerde arayarak bir sonuca ulaşmalıyız" cumlenizi gorunce umitlenmistim. Ben aylardir, T.C.'nin bir hukuk devleti oldugu inanciyla, duzinelerce devlet adamina ve devlet kurulusuna, icinde bulundugum ayrimcilik durumuyla ilgili sikayet dilekcesi gonderdim. Ama maalesef cok az sayida yanit alabildim.
Durumun ozeti su. Anayasanin 10. maddesi bana esitlik hakki veriyor ama Vatandaslik Kanunu bu esitligi ihlal ediyor. Ben hakkimi aramak icin Anayasinin 74.uncu maddesinde bana verilen diger bir hakkimi kullanarak yetkililere sikayette bulunuyorum. Ama yolladigim 70-80 dilekceden sadece 10-15'ine cevap alabiliyorum (3071 sayili kanun geregi yolladigim dilekcelere 30 gun icinde cevap verilmesi gerektigi halde). Kanun var uygulayan yok. Hukuk devleti mi demistiniz?
Yardimci olmak istediginizi gorunce umitlenmistim. Herneyse, caniniz sagolsun. Ben Anayasanin 10. maddesindeki esitlik hakkimi aramak icin Anayasinin 74. maddesindeki hakkimi kullanarak dilekce gondermeye devam edecegim. Bakalim ne olacak.