Evet, geçerli.
GSS primini tespit ettirmek için kaymakamlığı müracaat etmeniz gerekiyor kanunen. Aile içindeki kişi başına gelir tespiti yapıldıktan sonra prim tutarı belirlenir diyor kanun.
Printable View
Evet, geçerli.
GSS primini tespit ettirmek için kaymakamlığı müracaat etmeniz gerekiyor kanunen. Aile içindeki kişi başına gelir tespiti yapıldıktan sonra prim tutarı belirlenir diyor kanun.
Ailenizin gelir tespiti için Kaymakamlığa müracaat edin.
Halen anlayamadığım konular var ;
1. ) Sağlık sigortası primi ne kadar.?
" Bu işler beni sersem edecek.İsteğe bağlıda prim asgari ücretin %32 si değil mi?
Bu %32 nin 20 si uzun vadeli sigorta kolları,12 si de sağlık primi değil mi?Kişi ileriye yönelik beklentide olmadığına ve sadece sağlık hizmeti beklediğine göre %12 niye olmazmış?
İyi günler...
İsteğe bağlı sigorta primi yanlış hatırlamıyorsam şu an 205,-YTL yukardaki anlatıma göre bunun %12 si olan 24,60.-YTL mi her ay ödemem gerekiyor.?
2.) Zaten elimde " Genel sağlık sigortası giriş bildirgesi " var ve ben gerekli şıkkı işaretledim ve zaten altında tüm bu bilgilerin doğruluğunu beyan ederim diyede imza atıyorum. Bu belgeyi nereye vermem gerekiyor.? SGK ilmüdürlüğüne değilmi.?
3.) Bu belgeyi vermemden sonra niye ayrıca kaymakamlığa başvurmam şart anlayamadım.!
Cevaplarınız için teşekkürler.
3.)
1) SGK kanununa göre ailenin gelir tespitini kaymakamlık yapacak;
Asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının üçte biri, (212,90 YTL)
Asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanun’un 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı, (638,70 YTL)
Asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilenler, 5510 sayılı Kanunun 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı, (1277,40 YTL) prime esas kazanç tutarı olarak esas alınıp bu rakamlar üzerinden yüzde 12 GSS primi alınacaktır.
2) evet.
Sn: alex28,
Sorunuz çok basit. Doğal olarak çok basit ve mantıklı cevap arıyorsunuz. Ama aldığınız cevaplar işi daha da karıştırıyor gibi...
Fakat kısaca açıklamak gerekirse, 5510 sayılı kanuna göre, basit bir soruya basitçe cevap verebilmek o kadar kolay değil.
Yine de açıklamaya çalışırsak;
1-Sadece isteğe bağlı genel sağlık sigortalısı olmak istiyorsanız, iki asgari ücretin % 12 si oranında prim ödemeniz gerkir.Ancak, niye 1 asgari ücretin %12 si veya 24,60 TL olmaz sorunuzun cevabını, bilen bilir, ama ben bilmiyorum.
2-Eğer gelirinizin az olduğunu prim ödeme gücünüzün bulunmadığını beyan ediyorsanız, SGK'ya başvurduğunuzda, yeşil kart veren birime (Kaymakamlık)gönderilirsiniz. Ailenizde kişi başına düşen gelir, 2008 yılı asgari ücrete göre:
1/3 den az ise devlet ödeyecek.
1/3- 1 asgari ücret arasında ise, 212,90 ile 638,70 YTL aylık 25,55 YTL
1-2 asgari ücret arasında ise, 638.70 ile 1.277,40 YTL 76,64 YTL
2 asgari ücretten fazla ise, 1.277,49 YTL 153,29 YTL
Prim tarafınızdan ödenecektir.
3- Öte yandan, isteğe bağlı genel sağlık sigortalısı olanlardan 2 asgari ücretin altında prim ödeyenlerin gelir durumlarının değişip değişmediğinin, değişmiş ise yeni prim oranının nasıl hesaplanması gerektiği de ayrı bir konu...
Selamlar....
arkadaslar benımde takıldığım bır konu var
benım sigortam 02.09.2009 da başladı daha öncede ssk girişim vardı ve sağlıktan yararlanıyordum sımdı 1 aylık sure doldu ve sağlıktan yararlanmak işstiyorum bunun için ne yapmam gerekıyor cunku ılk bu ay kı sıgorta prımım 45 gun gecmesıne ragmen sıstemde gorunmuyor bu nasıl sağlıktan yararlanabılırım
Bir tanıdığım var, aynı sorun onunda başında ; Sağlıktan faydalanmak için kaymakamlığa gidiyor ancak ikametgah belgesi istiyorlar, kendisi icralardan kaçtığı için ikametgah belgesini veremiyor ve başvuruyu kabul etmiyorlar. Kendisi sadece sağlıktan faydalanmak istiyor çünkü primlerini doldurmuş. Bu durumda bağlı olduğu sgk na başvuracak ve gelir tespiti istemeyecek. Peki böyle bir durumda sadece sağlıktan faydalanmak istese sgk na aylık ne kadar prim ödemesi gerekecek.? Ve hangi form ile sgk na başvurması gerekir.? Birde sgk na sadece kendi sağlık primi öderse çalışmayan eşi de kocasının üzerinden sağlık konusunda faydalanabilirmi.?