Re: Yalan beyan ve İftira Suç mudur?
TCK 267 ve 272 yi okudum fakat bir insan savunma yaparken suç işlerse ve bu iftira, yalan beyanla hakimi yanıltmaya yönelik bir suç sa nasıl olurda suç olarak nitelendirilmez. Çok güzel ben o zaman dava esnasında bi güzel döveyim davacıyı bu suç deil. :) Asıl mesele hakimi yanıltma, hakim yanıldığı için ben cezayı ödeyemeyeceğimden 3 ay hapse gircem. Temyiz de ne zaman biter Allah bilir. Yani hakim delileri incelemeden, olayla yakından ve uzaktan alakası olmayan 2 tane şahidi kaale alarak hüküm vercek sona ben 3 ay hapis yatcam. Pes doğrusu.
Zor oldu ama anladım. Mahkeme önünde yalan beyan ve iftira suç değilmiş. Dolayısıyla hakimi yanıltmakta suç değil ne güzel. Takdir sizin. Hakim karşısında artık herkes yapacağını yapabilir.
bir dava içinde, davanın esasıyla ilgili olarak söylenen ölçülü söz ve iddialar suç olarak kabul edilmez. Yani herşey serbestmiş gibi yorumlamak doğru değil, telaş edilecek birşey yok. Yasa metni aşağıda....
İddia ve savunma dokunulmazlığı
MADDE 128. - (1) Yargı mercileri veya idari makamlar nezdinde yapılan yazılı veya sözlü başvuru, iddia ve savunmalar kapsamında, kişilerle ilgili olarak somut isnadlarda ya da olumsuz değerlendirmelerde bulunulması halinde, ceza verilmez. Ancak, bunun için isnat ve değerlendirmelerin, gerçek ve somut vakıalara dayanması ve uyuşmazlıkla bağlantılı olması gerekir.