Konuyu çok iyi bilmiyorum belirli bir amaç gütmeden konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm (inşallah ilgilidir) kararları ekliyorum
içtihatlar bölümüne
Printable View
Konuyu çok iyi bilmiyorum belirli bir amaç gütmeden konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm (inşallah ilgilidir) kararları ekliyorum
içtihatlar bölümüne
Mera vasıfını kaybetmiş arazilerin şahıs adına kaydını içeren Yargıtay kararının esan no.sunu özür dileyerek yazamıyorum. Yargıtaydan bu yönde nisanın ilk haftasında çıkan karar Hazine avukatlarınca Kararın Tashihi yoluna götürüldü. yargı aşaması bitmediğinden esas no.yu yazamıyorum. Fakat bu konuda şunu söylemek istiyorum. 5178 sayılı kanunun geçici 3.maddesinde 5534 sayıl kanunla yapılan değişiklikle köy hizmetlerinin ve belediyenin kadostro kayıtlarında mera olarak geçen yerler uzun zamandan beri şahıslarca işgal ediliyorsa ve mera vasfını yitirmeye başlamışsa ve bu yerler belediyenin imar planı içinde kalıyorsa 5534 sayılı kanun değişiklikle bu taşınmazlar rayiç bedellerinin yarı fiyatına ilgili şahışlara satılabilir.
nilgül hanım dediğiniz doğru ancak bir hususu belirtmek istiyorum.Rayiç bedelin yarısı değil.rayiç bedel+emlak vergi bedeli toğlamının yarısı bedel olarak alınıyor.Zaten eğer mera kanununun yürürlüğe girdiği 1998 den önce belediyelerce imar planı içine alınmışsa meralar vasıflarını otomatik olarak kaybederler.Benimde formda bahsettiğim sizinde bahsetmiş olduğunuz geçici 3.madde 1998 den sonraki imar planları içine alınan meralar için geçerlidir.
yine söz konusu formda bahsedilen şahıs meralarına ilşkinde bir kaç şey yazmak istiyorum.Şahıs merası eski hukukumuzdan gelen bir kavramdır.Arazi kanunnamesinde bahsedilmiştir.Eskiden şahıslarca mera vasıflı olarak kullanılan yerler şimdide o şahıslarca mera olarak kullanılmaktadır.Burdaki özellik şu.taşınmaz yine mera.ancak söz konusu taşınmazı köy veya belde halkı değil,gerçek kişiler üzerine kayıtlıdır.Meralara ilşkin yapı yasağı vs hükümler şahıs meraları içinde geçerlidir.Bu meralar eldeğiştirilebilir ancak mera komisyonunca mera vasfının kaybedildiği tespit olunmadan mera dışında bir amaç için kullanılamaz.Osmanlı zamanında şahıs meralarının ortaya çıkmasının sebebi öşür vergisinden muaf tutulmuş olmasıydı.Çünkü arazi kanunnamesine göre taşınmazlar 5 sınıfta değerlendirilmiş ve meralar mevat arazi grubunda yer almıştır.Eğer söz konusu yerler mülk arazi olsaydı öşür vergisine tabi olacaktı.Bu bilgi notunu paylaşmak istedim.
Merhaba,
Çengelköy'deki bir sitede bir dairem var. Ama bu muhitteki dairelerin kar irtifak tapuları yok. Elimizde sadece noterde yapılmış bir satış sözleşmesi var.
Bölgemizdeki konutlara tapu çıkarılıp çıkarılmayacağını nereden öğrenebiliriz?
Diğer bir sorum da eğer tapular verilmeye başladı ise sitenin bağlı olduğu kooperatiften bağımsız olarak tapuya başvurabilir miyiz? Masrafı ne kadardır ve gerekli olan evraklar nelerdir?
Tşk.
Öncelikle konu hakkında verilen detaylı açıklamalar için teşekkürler.
Bu duruma benzer bir durumu yaşıyorum. Olayı yeni yeni duyduğum ve arsanın bulunduğu yerden oldukça uzak bir yerde oturduğum için yeterince detaylı bilgiye sahip değilim. Üç nesil öncesine ait bir araziden 1982 yılında geçen kadastro, sahipleri bulunamayan arsayı (kan davası yüzünden) mera olarak hazineye yazıyor. Benim sormak istediğim soru mera olarak kabul edilen bu arsaya şu an oteller 12 katlı apartmanlar yapılcakmış. Etrafında da bu şekilde yapılar mevcut. Yani bu nasıl olabiliyor? Benim buna itiraz etmem için nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Sinirlerim çok bozuldu lütfen yardım edin.