Re: Kaymakamdan onaysız disiplin soruşturması açılabilir mi?
10/12/2005 tarihli Sağlık Bakanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin Disipline ilişkin usul ve esaslar bakımından uygulanacak mevzuat başlıklı 5.maddesinde "Disipline ilişkin usul ve esaslar bakımından, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 17/9/1982 tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.
Özetle, uyarma ve kınama cezası gerektiren suçlar hariç tüm disiplin soruşturmalarında Kaymakam veya sağlık il müdürü onayı olamadan disiplin soruşturması başlamayamaz.
Uyarma kınama cezasını gerektiren suçlarda da disiplin amiri kendisi soruşturma onayını verir ancak bir soruşturma dosyasının oluşturulması, muhakkik görevlendirilmesi, savunma alınması ise danıştay içtihatlarına göre zorunludur.
ben sana ceza verdim, ben sana soruşturma açtım ile bu işler yürümez.
Diğer taraftan uyarma ve kınama cezalarına karşı dava açılamayacağı Anayasa Mahkemesinin kararı ile neticelenmiş ve tartışma son bulmuştur. Bu yönde kararların hepsi güncelliğini de yitirmiştir. Sadece iç hukuk yollarını tüketip İnsan Hakları mahkemesine adil yargılanma ve hak arama özgürlüğü kapsamında başvuruda bulunma imkanı kalmıştır.