Cevap: Re: 17 yaşındaki kızla evlenmek
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
4 haziran 1992 doğumlu kişi
4 haziran 2009 tarihinde 17,
4 haziran 2010 tarihinde 18 yaşında olacaktır.
Şu anda 16 yaşındadır.
MADDE 124.- Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.
Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.
MADDE 126.- Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.
MADDE 128.- Hakim, haklı sebep olmaksızın evlenmeye izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra, bu konuda başvuran küçük veya kısıtlının evlenmesine izin verebilir.
Bu maddelerden çıkarılan sonuç şudur:
17 yaşını dolduran yasal temsilcisinin izniyle, 16 yaşını dolduran hakim kararıyla evlenebilir.
Benim burdan anladığım 18 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Evlenebilmesi için hakim kararı gerekir. Ama galiba şincik küçüğün korunması diye birşey çıkarıp 16 yaş sınırı getirdiler.
Sonuç olarak bir hukukçu olmasam da hukuken 18 yaşını doldurmasını beklemen daha evla. saten şahsi fikrim dava bitene kadar kıs 18'ini doldurur. :)
Cevap: 17 yaşındaki kızla evlenmek
Alıntı:
kamil_sanssiz rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
4 haziran 1992 yılında doğan kız arkadaşımla evlenmek istiyoruz.
kız arkadaşımın babası tam bir problem, 7 günün 5 günü kızı dövüyor. (neredeyse hobi olmuş)
Önceki gün işten tam olarak 5 dakika geç geldiği için dövdü ve bu dayak sonrasında kız arkadaşımın kulak zarını patlatarak hastanelik etti.
Kızın sinirleri çok bozuk olduğundan çeşitli rahatsızlıklarla sürekli hastanelik oluyor. Zaten şu an da da hastane de...
Babasından korktuğu için yasal yollara başvuru yapamıyor.
Kızın babası, kızın annesine ve küçük erkek kardeşine de en az o kadar acımasız. Fakat olabildiğince her hangi bir darp bırakmıyor.
Kız arkadaşım zorla bir cam fabrikasında çalıştırılıyor, hasta hasta yine zorla işe gönderiliyor ve bütün bu olanlardan çok rahatsız.
ben kız arkadaşımı, o da beni çok seviyor, ben babasının kız arkadaşıma yaptıklarına katlanamıyorum, kızın annesi de aynı şekilde.
Ben kız arkadaşımı evlenmek üzere istesem, annesi razı gelir ama babasına kalırsa mümkün değil.
En başta da belirttiğim gibi, kız arkadaşım 4 haziran 1992 doğumlu. yani 18 yaşını doldurmadı, aslında yaş tam olarak nasıl hesaplanıyor (kanunen) onu bile bilmiyoruz.
Bu durumda kanunen nasıl bir yol izlemeliyiz, sadece annesinin rızası ile evlenebilmemiz mümkünmü yoksa illaki ebeveyn olarak babasının da fikri önemlimi?
Ya da mahkemeye müracaat ederek durumu hakim'e anlatarak evlenme izni çıkartabilme ihtimalimiz olabilir mi ?
T.C Kanunları bu ve benzeri konular da bizim lehimize kararlar verebilir mi ?
Nasıl bir yol izlemeliyiz...
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkür ederim, kolay gelsin.
babasından şiddet gördüğü gerekçesi ile devlet korması isteyebilir. sonuçta cezai ehliyeti var. Reşit değil ancak temyiz(ayırt edebilme) kudretine sahip sayılıyor. Bu sebeple hukuki hakkını şahsen kullanarak devlet koruması isteyebilir. Babasını evden uzaklaştırabilir. hatta içeri bile attırabilir. kadın dövmenin cezası ağır. Yasalar değişti. Bu kadın (Medeni kanunda kadın kız ayrımı pek yoktur) 18 yaşın altında yani çocuk ise ayrıca ceza arttırılır.
Cam fabrikasında çalışıyormuş. İş kanunu gereği ağır sanayi sayılan grupta ise okumak isteği ile devlete sığınabilir. çünki 18 yaşından küçükler ile 21 yaşından küçük kadınlar bu tür yerlerde çalıştırılamazlar. Ayrıca kadınların özel durumların gerektirmesi hali hariç ağır sanayide çalışmaları da yasaktır. Ancak özel izinle olabilir. veya vatan hizmeti yahut seferberlik hali.
Küçük aileden alınır ve yetiştirme yurdunda 18'ini tamamlar. Bu da başka bir yol.
Diğer bir yol sivil toplum kuruluşları; Mor çatı, Baro vs. kuruluşlarla görüşebilir. Devreye girerlerse ortalık karışır. Yani özetle bir hakkı kullanmaya kalkarsa baba ceza alır. Gereken tedbiri alabileceğinizi düşünüyorsanız şansınızı deneyin.
Özetle ya hukuki haklarını kullansın ya da 1 sene daha dayansın. veya 3.ncü bir yol oran kurallarını işletim adamı dizleri üzerine göçertin. ama bu seferde karşınıza devleti almak ihtimali doğar.
yollar çok ama size hangisi uyar?
1 sene daha dayanıp rüştünü ispat edince direk bir nikah dairesine gidin. sağlık ocağından bir rapor ikamet nüfus cüzdanı ve evlilik işlemleri için vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ile beraber. He bir de 2 şahit :)
Allah kolaylık versin.
Alıntı:
isa_olcer rumuzlu üyeden alıntı
peki 17 yaşındaki bir kızla evlenmek için illaki mahkemeye mi başvurmak gerekiyor yoksa kızın anne ve babasının izni ile evlendirme dairesine başvurulursa da olur mu? :alala
benim soruma cevap veren çıkmadı :'( yeni bir konu açmayım diye buradan sormuştum. :$
Evlilik için fiil ehliyetine sahip olman gerekir. Yani kişi 17'sini doldurmadan mahkeme kararı olmadan evlenemez. Vesayet altındaki kimse mahkeme kararı olmadan veya 17 yaşını doldurmuş olması şartı ile ailenin noter huzurunda vereceği muvaffakat senedi olmadan evlenemez.
Medeni Kanum:
II. Fiil ehliyeti
1. Kapsamı
MADDE 9.- Fiil ehliyetine sahip olan kimse, kendi fiilleriyle hak edinebilir ve borç altına girebilir.
2. Koşulları
a. Genel olarak
MADDE 10.- Ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyeti vardır.
b. Erginlik
MADDE 11.- Erginlik onsekiz yaşın doldurulmasıyla başlar.
Evlenme kişiyi ergin kılar.
c. Ergin kılınma
MADDE 12.- Onbeş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir.
d. Ayırt etme gücü
MADDE 13.- Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk ya da bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir.
III. Fiil ehliyetsizliği
1. Genel olarak
MADDE 14.- Ayırt etme gücü bulunmayanların, küçüklerin ve kısıtlıların fiil ehliyeti yoktur.
A. Nişanlanma
MADDE 118.- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.
II. Ayırt etme gücü
MADDE 125.- Ayırt etme gücüne sahip olmayanlar evlenemez.
III. Yasal temsilcinin izni
1. Küçükler hakkında
MADDE 126.- Küçük, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.
2. Kısıtlılar hakkında
MADDE 127.- Kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.
3. Mahkemeye başvurma
MADDE 128.- Hakim, haklı sebep olmaksızın evlenmeye izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra, bu konuda başvuran küçük veya kısıtlının evlenmesine izin verebilir.
III. Belgeler
MADDE 136.- Erkek ve kadından her biri, nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneğini, önceki evliliği sona ermiş ise buna ilişkin belgeyi, küçük veya kısıtlı ise ayrıca yasal temsilcisinin imzası onaylanmış yazılı izin belgesini ve evlenmeye engel hastalığının bulunmadığını gösteren sağlık raporunu evlendirme memurluğuna vermek zorundadır