Re: Süresiz İzin ve Sonuçları
[quote=sorcery;224912]Ücretsiz izini kabul etmediğimi varsayalım.
Alıntı:
sorcery rumuzlu üyeden alıntı
1-Şirket bunun üzerine benim işime son verdi.Kıdem ve ihbar tazminatımı da ödedi.Ben de imzaladım diyelim.Daha sonrasında işe iade davası açabilir miyim?Dava açmak için imzalamamam mı gerekiyor?
İşe iade davası açabilmeniz için, 30dan fazla çalışanı olan bir işverenin işyerinde 6 aydan uzun süre çalışmış olma ve iş kanunundaki işverene derhal fesih hakkı tanıyan sebepler dışında bir sebeple sözleşmenizin feshedilmiş olma şartı vardır.
İşveren tarafından haklı nedenle fesih şartlarına uyanlar dışında bir nedenle sözleşmeniz sona erdirilmişse,işe iade davası şartlarını da taşıyorsanız işe iade davası açma hakkınız kıdem tazminatınızı almanızla kayba uğramaz.Ancak işe iadeniz gerçekleşirse aldığınız tazminatı da geri ödemeniz gerekecektir.
Alıntı:
2-Şirket işime son verdi.Ama kıdem ve ihbar tazminatımı gerçek aldığım ücretten ödemedi de resmi ücretten ödedi diyelim.Ve bende imzaladım.Daha sonrasında bu tazminatların eksik olduğuna dair dava açılabilir mi?
Tazminatlarınızın hesaplanması sırasında hesaplanandan farklı bir ücret alıyorsanız bu farkı ıspat edebiliyorsanız,dava açarak farkı talep edebilirsiniz.
Alıntı:
4-Bugün şirket muhasebecisiyle görüştüm.Primimi kesmemişler.İmzalamadığım için.İşe gelmedi diye tespit yaptırabilirler mi?Yoksa bunun bana yazılı mı bildirilmesi gerekir?
Eğer işe gitmiyorsanız böyle bir tesbit elbette yapılır.Bu tesbit sonucunda size bir ihbar gönderip savunmanız istenebilir,cevap vermemeniz durumunda sözleşmenin sizin tarafınızdan feshedildiğine karar verilebilir.
İşe gitmenize rağmen ,gitmediğiniz yönünde bir tutanak tutulursa da işe gittiğinizi ıspatlamak zorunda kalırsınız.
İşyerimle salı günü konuştum.Bu hafta içinde arayacaklarını söylediler.Süresiz izni kabul etmediğimi söyledim.Ya süreli olsun max 2 ay,ya da çıkışımı verin dedim.
Şu anda beklemedeyim ama işe gelmedi diye tutanak tutturma ihtimallerine karşı nasıl tedbir alabilirim?
İşe gitmiyorsanız,tutanak tutulmasını da istemiyorsanız,işinize gidin.
İki tane sorum var.
1-SSk Sigorta Hizmet Dökümünde yer alan belge kodu türü ne anlam ifade etmektedir?1A da primim 1000 gözükürken 1E de 750 gözüküyor.
2-Net maaşım 1600 ytl ,maaş aldıktan sonra maaşla alakalı imzalatılan kağıtlar vardı.Asgari ücretten gösteriyordu.Bizde onları imzalamak zorunda kaldık(Maaşı vermiyorlar yoksa).Şimdi şikayet edebilir miyiz?Yoksa imzalayınca hakkımız kalmadı mı?
Kıdem ve ihbar tazminatım 1600 ün brütünden hesaplanırsa 5000 ytl civarında oluyor.Ama primden hesaplanırsa 1350 ytl oluyor.Maaş bordrosu yok.Yukarıdaki durumlarda gözönüne alınırsa ne yapmamı tavsiye edersiniz?