Cevap: Kiracı ve Elektrik Hakkında
Alıntı:
plutos1 rumuzlu üyeden alıntı
Öneriniz için teşekkür ederim.
Bildiğim kadarıyla, borcun yapıldığı tarihte kontrat mevcut olduğu ispatlandığı taktirde borç icra yoluyla kaçan kiracıdan tahsil edilebiliyor. Tabi iş uzuyor...
Evet aynen dediğiniz gibidir. Kiracının borcunu abonelik üzerine bulunan kişi ilgili işletmeye ödeyecek ve elektriği, suyu kiracının kullandığını ispat ettiği zaman kendisine (kiracıya) rücu edecek, yani ondan geri alacak. Tabi iş uzayacak:) Kolay gelsin.
merhabalar benimde kiracimla sorunum var sikayetci olmak istiyorum asil mal sahibi benim annem yasli oldughu icin mahkemeyle felan ugrasacak durumu yok onun adina ben davaci olabilirmiyim sizce ? savciliga verilmek uzere taslak bir ifade olusturdum fakat bilgi ve tecrube cok az oldugundan dolayi biraz acemice bir ifade ve dava hangi mahkeme asliye mi yoksa baska bir mahkemedemi gorulur dilekcemde yanlislik varsa soylerseniz sevinirim cunku daha savciliga vermedim pazartesi engec sali savciliga basvuracagim, ayrica bir konumu acmam gerekiyor bilmiyorum, bu konuda bilgili olanlardan yardim ve yorum bekliyorum, ifade asagida bulunmaktadir;
CEYHAN SAVCILIK MAKAMINA
Davacı_____: Şahide Toprak
Vekili______: olarak ben davaci olabilirmiyim ?
Davalılar___:
1- Aptullah Yümlü, Yarsuat mahlallesi şehit recep tentif sokak no: 51 CEYHAN
2- Ömer Yümlü, “ “ “ “
3- Ahmet Yümlü “ “ “ “
Dava_______:
Konusu_____: Kiracı olarak kaldikları evin Su ve elektirik faturalarının ödenmemesi, kaldikları evi kullanılmaz halde bırakıp evin anahtarının mal sahibine teslim etmeden evi terk etmeleri.
Açıklamalar__:
Kiracılardan Bedri Demir – TC:35015167806 ikamet ettiği yarsuat mah. Şehit recep tentif sokak. No: 51 adresinden kira vadesi bittiği için ayrılmış, Davalı'lardan Ömer Yümlü – TC:18731873558 kiracı olarak yerleştiği ve ikamet ettiği yarsuat mah. Şehit recep tentif sokak. No: 51 adresindeki evin su faturasını ve elektirik faturasini ödemedeği anlaşılmış, aboneye verilen su borc nedeniyle kesilmiş ve davalı icralık olmuştur, yeni kiracı olarak eve yerleşen Ömer Yümlü ikamet ettiği adresteki evde kullandığı suyun borcunu ceyhan belediyesi'ne giderek kabul etmiş fakat ödememiştir aynı zamanda kullanmış olduğu elektiriğin faturalarını ödememiş ve elektirik abonesini kendi adina almamiştir, eski kiracı Bedri Demir yeni kiracı olan Ömer Yümlü'ye elektirik abonesini kendi adına alması konusunda kendisini bilgilendirmiş, fakat kiracı Ömer Yümlü çeşitli nedenlerle eski kiracı Bedri Demir adına olan elektirik abonesini kendi uzerine almamıştır, Ömer Yümlü'nün Babası Abdullah Yümlü oğlunun su ve elektirik borcunu kendisinin kabullendiğini, Mehmet Mesut Toprak ve Bedri Demir'in huzurunda sözlü olarak kabul etmiş, fakat su ve elektirik faturalarini ödememekle beraber elektirik abonesini kendi adına almayı çeşitli nedenlerle ertelemiş, eski kiracı Bedri Demir bu yaşanan olaylardan dolayı elektirik abonesi halen kendi adına kaldığı icin icralık olmuş, Mehmet Mesut Toprak ve Bedri Demir beraber Yümlü ailesini tekrar ziyaret ederek durumu kendilerine haber verdiler elektirik borcunun kapatılması ve elektirik abonesini aileden birinin üzerlerine alması konusunda kendilerini bilgilendirdik, Ahmet Yümlü elektirik borcunu sözlü olarak kabullenerek, elektirik borcunun bir kısmı olarak 200 tl. - 300 tl. - 500 tl. sını Bedri Demir'e elektirik borcunun bir kısmını ödemesini kalan kısmını ise taksitlerdirmesi için nakden ödemiş, fakat eletirik abonesini çeşitli nedenler gösterip kendi adına almamıştır, Bedri Demir aldığı paranın toplamda 1.000 tl. sını Adana 8. icra müdürlüğüne giderek elektirik borcunun bir kısmını ödemiş ve kalan kısmını ise 280.99 tl. 'lık taksitlerle 5 eşit taksit yaptirmiştır, Abdullah Yümlü, Ömer Yümlü ve Ahmet Yümlü ev sahibine haber vermeden oturdukları evi kullanılmaz halde bırakarak ve evin anahtarını ev sahibine teslim etmeden su ve elektirik borclarını ödemeden evi terk ettiler, Ahmet Yümlü elektirik borcunun ilk taksiti için Bedri Demir'e ...................ilinden 200 tl.'lık ptt yoluyla bir havale gönderdi ve 80.99 tl. sını ise Bedri Demirin ödemesini ve daha sonra Bedri Demire 80.99 tl sını ödeyeceğini söyledi, şuan Ahmet Yümlü elektirik borcunu kabullenmeyerek elektirik borcu için ödenmesi gereken taksitleri ödemeyeceğini söyledi, ifademde adı geçen şahıslar eski kiracı Bedri Demir ve mal sahibi Şahide Toprak'ın iyi niyetlerinden istifade ederek davacıları mağdur durumuna düşürmüştür, bu durumdan dolayı Abdullah Yümlü, Ömer Yümlü ve Ahmet Yümlü adlı şahıslardan sikayetçi olduğumu saygılarımla arz ederim.
Netice ve talep___: Ev sahibine ait olan evin zararının tarafınızca tespiti, zarar ve ziyanın davalılar tarafından karşılanması, kullanmış oldukları elektiriğin borcu ile beraber Ceyhan elektirik işletme müdürlüğü'nce Ömer Yümlü'ye devredilmesine mahkenizce karar verilmesini talep ve arz ederim.
Deliller_________:
1- Ahmet Yümlü tarafindan Bedri Demir'e gönderilen 200 tl. Ptt havale dekonto
2- Ömer Yümlü'ye ait Ceyhan belediyesi'nde olan icra dosyasi ve ikamet ettigi adresteki evin şahsa ait su fatura borcları
3- Ceyhan elektirik dağıtım ve işletme müdürlüğünce Yümlü ailesine tutulmuş tutanak
4- Abdullah Yümlü, Ömer Yümlü ve Ahmet Yümlü'nün ikamet ettiği adresteki evin bitişik ve karşı komşularının olaya şahitliği.
MEHMET MESUT TOPRAK
Tarih:
İmza:
Bu dilekçeyi verdiğiniz savcı bunu okuyunca muhtemelen gülecektir.:)
Tabii bizim gibi sabır gösterip de sonuna kadar okursa. Kimin ne borcu olduğunu anlayabilirse.
Ortada savcılığa dilekçe verilmesini gerektirir bir durum yok, zira ortada suç yok.
Size yardımcı olabilmemiz için şunları cevaplayınız;
Su ve elektriğin kullanıldığı tarihlerde:
1- Abonelikler kimin üzerinde?
2- Elektriği ve suyu gerçek kullananlar kimler?
1. su aboneligi omer yumlu'nun adina elektirigi ise bedri demir adina kayitli
2. elektirigi ve suyu gercek kullanan bir tek sahis omer yumlu
yardiminiza inanin gercekten cok ihtiyacim var acilen yardimlarinizi bekliyorum, daha dogru duzgun usulune gore dilekce yazmasini bile bilmiyorum, lutfen yardimci olun...
Burada hem elektrik hem su hem de doğalgaz vb. için TEMEL KURAL; Elektriği, suyu vs. HER KİM KULLANIRSA KULLANSIN ASIL BORÇLU ABONELİK ÜZERİNDE OLAN KİŞİDİR. Yani asıl borçlu abone, bir başka ifade ile adına fatura gelen kişidir. Kimin kullandığına bakılmaz. Ancak abone, bir başkasının kullandığı suyu ödemek zorunda kalmışsa ayrıca dava açarak alacağını isteyebilir.
Siz ilk kiracıyla ikinci kiracıyı elektrik, su borcu yüzünden birbirleriyle muhatap etmekle çok hatalı davranmışsınız. İlk kiracı abonelik üzerinde ise bırakın gitsin isterse trilyonluk borç taksın. Bu borç alacak meselesi idare ile abone arasındadır. Sizi veya yeni kiracıyı bağlamaz. Yeni kiracı elektrik, su idaresine başvurur eskiye ait hiçbir borç ve sorumluluk yüklenmeden üzerine abonelik açtırır.
Aslında abonelikler sizin üzerinize değilse sizin ev sahibi olarak hiçbir sorumluluğunuz bulunmamaktadır. Bırakınız kim ne kadar kullanırsa kullansın ödesin, ödemesin borç taksın. Sizi hiçbir şekilde ilgilendirmez ve bağlamaz. Yeni kiracınıza kendi adına yeni abonelik açtırırsınız. Elektirik, su idareleri size "BU EVİN ESKİYE AİT ŞU KADAR BORCU VAR BU ÖDENMEDEN YENİ BİR KİŞİYE ABONELİK VEREMEYİZ" diyeçeklerdir.
Bu durumda siz de "İŞİ UZATMAYIN, YENİ ABONELİĞİ YAPIN, ALACAĞINIZI DA GİDİN KENDİ ABONENİZDEN ALIN" diyeceksiniz. Olmaz öyle sey dediklerinde "ben Hakkarili Arzuhalci abime sordum oluyormuş dersiniz.