Re: İşyerim bana zorla imza attırmaya çalışıyor
arkadaşlar bana 26,09,2008 tarihinde noter onaylı bi ihbarname geldi ve iş hakdimi 17,09,2008 tarihi itibariyle 4857 iş hk md.17 göre feshedilmiştir deniyor sadece bu bana ne para verdiler nede çalıştırıyorlar bildigim kadarıyla 42 günlük ihbar sürem var şimdi nasıl oluyor bu sizce usulsüz bir fesihmi bu yapılan dava açılması gerekirmi?
Re: İşyerim bana zorla imza attırmaya çalışıyor
Sn.sweet80;
iş kanunu 17.madde ihbar önelli feshi düzenler.
Bu maddeye göre yapılan fesih ile çalışana sözleşmesinin sona erdirileceği,çalışma süresine göre değişen ihbar süresi kadar önceden bildirilir.Çalışan bu süre içinde işine normal olarak devam eder,günlük 2 saatlik yeni iş arama iznini dilerse işverene bildirerek sözleşme sona eriş tarihinden önceye denk getirmek şartıyla topluca da kullanabilir.
İhbar süresi içinde kazanacağı yeni haklar(zam,ikramiye,vs.) varsa bunları da alır.
İşveren dilerse ihbar süresine karşılık gelen ücreti ödeyerek süreyi beklemeden de sözleşmeyi sona erdirebilir.
Netice olarak bu şekilde bir fesih ile ihbar süresi kadar çalışmanız ve süre sonunda ayrılırken kıdem tazminatı ve diğer alacaklarınızın size ödenmesi gerekir.
Önünüzde 2 seçenek var,
eğer yapılan feshin geçersiz nedenle yapıldığına inanıyor,bu durumu ıspatlayabilirim diyorsanız ve işvereninizin toplam çalışan sayısı 30un üzerinde ise, feshin size bildirim tarihinden itibaren 1 ay içinde feshin geçersizliği iddiası ile işe iade davası açabilirsiniz veya işverenin kıdem tazminatınızı ödemesi durumunda alıp,iş hayatınızda yeni bir sayfa açabilirsiniz.
Kararınızı verdikten sonra eğer bir hukuki süreç başlatacak olursanız,bir avukatla birlikte devam etmek sizin yararınıza olacaktır.