Re: Bordroda Asgari Geçim İndiriminin Gösterilmesi
valla inanın bu geceyi uykusuz geçirdim , bilgisayarımda kullanmadığım bordro programı araştırmadığım yer kalmadı ama sizinde söylediğiniz gibi kesinlikle haklı olduğuma karar verdim. işin açıkcası işten atılma sebebiminde bu olması çok acı verici , dediğim gibi defalarca söyledim bu bordrolar hatalı diye , ama her defasında bana akıl öğretme cevabını aldım. ama şimdi gerçekten akıl öğreteceğim birilerine.. 60 yaşında olmak demek herşeyi bilmek çevrendekilerin görüşlerine önem vermemek değildir kanımca.. ama adalet heryerde işliyor işte , şimdi ne yapacağım biliyormusunuz o kişiye mesaj atacağım eğer bordroların yanlış olduğunu ispat edersem istifa etme cesaretini gösterebilecekmisin diye .. bakalım bu sefer cevabı ne olacak .. yorum yapan herkese sonsuz teşekkürler.. Bilgi paylaşıldıkça güzeldir ;)
Alıntı:
yurdabak rumuzlu üyeden alıntı
valla inanın bu geceyi uykusuz geçirdim , bilgisayarımda kullanmadığım bordro programı araştırmadığım yer kalmadı ama sizinde söylediğiniz gibi kesinlikle haklı olduğuma karar verdim. işin açıkcası işten atılma sebebiminde bu olması çok acı verici , dediğim gibi defalarca söyledim bu bordrolar hatalı diye , ama her defasında bana akıl öğretme cevabını aldım. ama şimdi gerçekten akıl öğreteceğim birilerine.. 60 yaşında olmak demek herşeyi bilmek çevrendekilerin görüşlerine önem vermemek değildir kanımca.. ama adalet heryerde işliyor işte , şimdi ne yapacağım biliyormusunuz o kişiye mesaj atacağım eğer bordroların yanlış olduğunu ispat edersem istifa etme cesaretini gösterebilecekmisin diye .. bakalım bu sefer cevabı ne olacak .. yorum yapan herkese sonsuz teşekkürler.. Bilgi paylaşıldıkça güzeldir ;)
Bence mesaj gönderip de eline yazılı delil vermeyin. Şantaj yapıyor diye koz geçebilir eline. Siz şikayetinizi yetkili kurumlara yapın. Eğer işten atılma gerekçeniz buysa bunu da ispat edebilirseniz geçersiz fesih ve tazminat davası açın. Böyle adamları malesef işverenlerin bir kısmı seviyor.
Konuyu okudum.Ama sizin neyi tespit ettiğinizi anlayamadım.Asgari geçim indirimi sigorta priminizi etkileyen bir unsur değil. Ayrıca vergisel yönüyle bakıyorum orada eğer bodroda gelir vergisinden mahsup etmediyse devlete daha çok vergi ödeyecek bu firma.Neyi tespit ettiğinizi inanın hiç anlayamadım.
Alıntı:
okur123 rumuzlu üyeden alıntı
Konuyu okudum.Ama sizin neyi tespit ettiğinizi anlayamadım.Asgari geçim indirimi sigorta priminizi etkileyen bir unsur değil. Ayrıca vergisel yönüyle bakıyorum orada eğer bodroda gelir vergisinden mahsup etmediyse devlete daha çok vergi ödeyecek bu firma.Neyi tespit ettiğinizi inanın hiç anlayamadım.
Sayın okur123,
Yurdabak rumuzlu arkadaşımızın eline geçen para 1090,63 YTL.
Bordrosunda yazan tutar 1045,63 YTL ve işvereni bordrosuna agi dahil demiş.
Sigortası ise 1000 ytlnin brütü üzerinden bildiriliyor. Yani aslında net maaşı 1045,00 iken 1000,00 YTL olarak gösteriliyor resmiyette. Bence siz okuduklarınızı pek anlamamışsınız.
Alıntı:
Prizma rumuzlu üyeden alıntı
Sayın okur123,
Sigortası ise 1000 ytlnin brütü üzerinden bildiriliyor. Yani aslında net maaşı 1045,00 iken 1000,00 YTL olarak gösteriliyor resmiyette. Bence siz okuduklarınızı pek anlamamışsınız.
Okuduğumu iyi anladım.Ancak sizin tespit edildi dediğiniz şeyin ne olduğu belirsiz.Konuya hem vergi hemde sigorta mevzuatı açsından bakıyorum bir şey bulamadım.
1-Asgari Geçim İndirimi Sigorta Primi hesaplanması sırasında hesaba katılan bir unsur değil.
Kişinin sigorta priminin nasıl hesapladığını anlarsanız sanırım benimle aynı sonuca ulaşırsınız.
Sigorta primi Brüt ücret-gelir vergisi=%kişi payıdır. burada bir yanlışlık varmı sayın Prizma?
2-Gelir vergisi net değil brüt ücret üzerinden kesilir.Bordroda eğer gelir vergisi kesintisi var ise mükellef bunu vergi sorumlusu sıfatıya yatırmak zorundadır.Ancak Asgari geçim indirimini mahsup eder.Konu bu sizin tespitlerinizde somut birşey yok
Sayın yurdabak konu Maliye Bakanlığınca yayımlanan 265 sıra nolu gelir vergisi Gelir Vergisi Tebliğinde düzenlenmiştir.
7. Asgari Geçim İndirimine Ait Bordronun Düzenlenmesi
Asgari geçim indirimi bordrosunun düzenlenmesine ilişkin ilkeler aşağıda gösterilmiştir.
•
İşverenler, kendilerinde mevcut medeni durum ve çocuk sayısı ile ilgili bilgiler doğrultusunda, her yıl Ocak ayı itibariyle örneği Tebliğe ekli "Asgari Geçim İndirimine Ait Bordro" yu (EK:2) düzenleyeceklerdir.
•
Her bir ücretlinin yararlanacağı asgari geçim indirimi ayrı ayrı hesaplanarak
bordroda ilgili aya ait sütunda gösterilecektir.
•
Yıl içerisinde meydana gelen değişiklikler için ayrı bir bordro düzenlenebileceği
gibi değişiklikler aynı bordro üzerinde de gösterilebilecektir.
•
Bordro işveren nezdinde muhafaza edilecek olup, istendiği takdirde yetkililere
ibraz edilecektir.
8.1. Muhtasar Beyanname Veren İşverenlerce Yapılacak İşlemler
İşverenler, her yılın Ocak ayında düzenleyecekleri asgari geçim indirimine ait bordroda, her aya ilişkin ücretliler için hesaplayacakları asgari geçim indirimi tutarını göstereceklerdir. Mevcut bilgilere göre hesaplanan yıllık asgari geçim indirimi tutarının her aya isabet eden kısmı, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.
Ücretliye yansıtılacak tutar ücret ödemesinin yapıldığı dönemde ücret bordrosunda açılan “Asgari Geçim İndirimi” satırında gösterilecek ve işveren tarafından ilgili aya ilişkin verilecek muhtasar beyannamede tevkif suretiyle kesilen vergiler toplamından mahsup edilerek kalan tevkifat tutarı ödenecektir.
Mahsup edilecek asgari geçim indirimi, ücretlinin o aydaki ücretinden kesilen gelir vergisinden fazla olamayacaktır. Aşması halinde ise aşan kısım için herhangi bir iade uygulaması yapılmayacaktır.
Muhtasar beyanname üzerinde asgari geçim indirimi tutarının mahsup edilebilmesi için, söz konusu tutarın mutlak suretle ücretlilere ödenmiş olması gerekmektedir. Ücretlilere ödenmeyen tutarların mahsup edilmesi halinde bu tutar işverenlerce muhtasar beyanname üzerinden eksik beyan edilmiş ve ödenmemiş gelir vergisi tevkifatı olarak addolunacaktır.
Üç aylık dönemler halinde muhtasar beyanname veren işverenler de her yılın Ocak ayından itibaren asgari geçim indirimi tutarını her ay ücret ödemesi sırasında ücretliye peşin olarak ödeyeceklerdir. Örneğin, Ocak-Şubat-Mart dönemine ilişkin asgari geçim indirimi tutarı, Nisan ayında verilecek muhtasar beyannamede mahsup konusu yapılacaktır.
Alıntı:
Anlamadığımı zaten belirtim.
1-Asgari Geçim İndirimi Sigorta Primi hesaplanması sırasında hesaba katılan bir unsur değil.
Kişinin sigorta priminin nasıl hesapladığını anlarsanız sanırım benimle aynı sonuca ulaşırsınız.
Sigorta primi Brüt ücret-gelir vergisi=%kişi payıdır. burada bir yanlışlık varmı sayın Prizma?
Brüt ücret : İşveren paylarıı hariç diğer yasal kesintiler dahil edilerek hesaplanan ücrettir. Sigorta priminiz prime tabi kazançlar dahil edilerek brüt ücretiniz üzerinden bildirilir. Sigorta primlerinin bildirirken gelir vergisini düşmüyorsunuz. Sadece işveren paylarını düşüp bildiriyorsunuz.
5 yıldır 400 kişinin ssk primini hesaplıyorum.
Alıntı:
Sayın okur123,
Alıntı:
Brüt ücret : İşveren paylarıı hariç diğer yasal kesintiler dahil edilerek hesaplanan ücrettir. Sigorta priminiz prime tabi kazançlar dahil edilerek brüt ücretiniz üzerinden bildirilir. Sigorta primlerinin bildirirken gelir vergisini düşmüyorsunuz. Sadece işveren paylarını düşüp bildiriyorsunuz.
5 yıldır 400 kişinin ssk primini hesaplıyorum.
Tamam.Peki AGİ ni tekrar mı dahil ediyorsunuz?Brüt ücretin içince AGİ varmı?
Haklısınız Gelir vergisi hesaplanırken sigorta kişi payı düşer.Sigorta brüt ücret üzerinden hesaplanır.
Kaldık forumu açan kişinin iddialarını yukarıdada kopyaladığım tebliğin ilgili kısımları çürütüyor.Yani maaş bodrosunda göstermek zorunluluğu yok.Ocak ayında düzenleyecekler ve saklayacaklar.Gerektiğinde ibraz edecekler.
Alıntı:
Tamam.Peki AGİ ni tekrar mı dahil ediyorsunuz?Brüt ücretin içince AGİ varmı?
Haklısınız Gelir vergisi hesaplanırken sigorta kişi payı düşer.Sigorta brüt ücret üzerinden hesaplanır.
Diyelim ki brüt 1000 ytl'den işçi çalıştırıyorsunuz.
Agi hariç net ücreti : 716,50 ytl
(%15 gv hesaplanıp kesildi)
Bu kişinin bekar olduğunu varsayalım. Agi 45,63 olacaktır.
Net ücret + Agi = 716,50+45,63 olacaktır.
Yurdabak'ın söylediği şuydu :
Eline geçen 716,50+45,63
Ancak işvereni bordroda AGİ dahil net ödenecek =716,50 göstermiş. SSK primini de 716,50 - 45,63 'ün brütü üzerinden göstermiş.
AGİ'nin ödendiğinin maaş bordrosu üzerinde gösterilmese bile ayrı bir liste halinde düzenlenip işçiye tebliğ edilmesi gerekir.
Alıntı:
Diyelim ki brüt 1000 ytl'den işçi çalıştırıyorsunuz.
Agi hariç net ücreti : 716,50 ytl
(%15 gv hesaplanıp kesildi)
Bu kişinin bekar olduğunu varsayalım. Agi 45,63 olacaktır.
Net ücret + Agi = 716,50+45,63 olacaktır.
Yurdabak'ın söylediği şuydu :
Eline geçen 716,50+45,63
Ancak işvereni bordroda AGİ dahil net ödenecek =716,50 göstermiş. SSK primini de 716,50 - 45,63 'ün brütü üzerinden göstermiş.
AGİ'nin ödendiğinin maaş bordrosu üzerinde gösterilmese bile ayrı bir liste halinde düzenlenip işçiye tebliğ edilmesi gerekir.
Bu şekilde hesaplamışsa haklısınız bodroları hatalı.
Tebliği inceleyin AGİ ni bodroda göstermelerinin gerekmediğine sizde kanaat getireceksiniz.