Re: Banka Teminatı ile Aidat Toplama
sdt 23 yürürlükte ki kanuna göre haklıdır.bunu daha önce de belirttik.
nasıl ki inşaat sektörü geliştikçe kat mülkiyeti değişen ve gelişen sorunlara yetersiz kalıyorsa burada da durum aynı.
neticede işletme projesi ile kat malıkleri belli bir rakkamı ödemeyi taahhüt etmiş olmuyor mu? ödeme,kat malıkleri anlaştıkları sürece kat mülkiyeti kanununda buna geçit var.yani kat mülkiyetindeki kanun emredici mahiyette değil.anlaşırlarsa sorun çözülebilr.
mantık icabı işletme giderleri toplam olarak da alınabilir.günün şartları gereği aylara bölünebilir.araya banka girerse elbette ki sorunlar daha rahat çözülür.
bunun bir yükü olacak elbette ama alan satan razıysa kim ne diyebilir.
kat malıkleri kendi yönetimleri konusunda özgürdür.kanuna uyması gerekmez (emredici mahiyette olanlar harıcınde)kendilerine has bir tarz uygulayabilirler.
ancak yönetim planı değişikliği ile.
itiraz eden olursa elbette sorunlar büyür sdt 23 e bu noktada hak veriyorum.
anlaşırlarsa ve gereklı değişikliği yaparlarsa mümkün gibi diye düşünüyorum.şu an için
çok çok teşekkür ederim sayın hocalarım ancak şunu altını çizerek belirtmek istiyorum;
1-zaten ben aidatlarımı düzenli ödeyeceksem ve bu bana aidatımdan fazla bir paraya mal olmayacaksa neden banka teminatı ile ödemeyi kabul etmek istemiyim
2-hem bu şekilde gelen aidatlar net olduğudan yönetici planlamasını ve borçlanmasını daha kolay yapamazmı
3-yönetici açısından bakarsak çok kolay yöntem değilmi,apartman işlerini yürütmek onarımlarına vakit ayırmak hangi firma en ucuza yapar diye uğraşmak yerine kim ne ödemiş kim ne yatırmış yok icra yok millete yazı ile uğraşmak dahamı iyi
4-kredi kartımızla alışveriş yapıyoruz taahüt ettiğimizde zamanı gelince
ödemediğimizde faiz ödemek zorunda kalınmıyormu?
5-o eski yöntemle nasılsa faiz uygulanmıyor nasılsa icra ya ugraşıp yönetici vermiyor diyerek birde hele bi versin türü sorunlardan yöneticiyi kurtarmış olmuyormuyuz.
6-tüm bunlar düşünüldüğünde iyi bir yöntem değilmi
unutmayın bankalar hilal i ahmer e çalışmaz .bunun bir bedeli vardır.nasıl bir yöntem düşünüyorsanız.
bunu ancak şu şekilde yapabilirsiniz.sanki bir mal almış gibi müşteriyi borçlandırırsınız.diyelim ki hizmeti 12 taksitte odeyecek .işletme projesi ttaahhut rakkamı 2400 ytl ise her ay 200 ytl ödemek üzere 12 taksitte anlaşacaksınız.karşınıza kdv çıkacak siz kdv toplamıyorsunuzç site gelirleri için
almadığınız kdv sizin önünüze gelecek tabi bundan mada banka gider vergileri kaynak kullanımı destekleme fonu yook ötv yok tahsil harcı bir sürü duymadığınız vergileri canlandıracaksınız.
diğer taraftan teminat isteseniz .o da vergiye tabi ve bir sürü duymadığınız harç pul damga vergisi çıkacak karşınıza .
bunun için kanunlarda düzenleme yapmak gerekecek gibi veya bankalar başka bir yol arayışına girecek .olmıyacak bir şey değil ama prosedür ve bürokratik formüller bulup bunları aşmak gerekir.
ama bankalar buna yanaşır yanaşırda formalite formalite..
bence sdt 23 pratik şeklini anlatmış konuşa konuşa dönüp dolaşıp oraya geldik gibi