Re: Belirli süreli sözleşmenin işçi tarafından feshi
Alıntı:
diablo.tr rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
İşe girerken imzaladığım sözleşmede 2 yıldan önce istifa edersem eğitim masrafları, 3 aylık eğitim süresince aldığım maaş ve bunlara ek olarak 3 aylık net maaşım kadar tazminat ödeyeceğim yazılıydı. Karşılık olarak onlar beni işten çıkarırlarsa ödeyecekleri tazminat 3 maaş olarak yazılıydı. 10 ay çalışıp işten ayrıldım. İstenen meblağ çok yüksekti. Mahkeme tüm bu masrafları ödememe karar verir mi yoksa tüm bu meblağ fazla mı bulunur? Ya da en azından 10 ay çalıştığım için belli bir kısmını ödeyebilir miyim? Ayrıca sözleşmeyi imzalamadan önce görev yapacağım iş ve çalışma yeri belli değildi. Bu haklı istifa nedeni sayılabilir mi?
Teşekkürler
Cezai tazminat şartı her iki taraf içinde tanımlanmış olduğundan bu cezai tazminatı ödemekten kurtulma şansınız yok.
Eğitim masraflarını ,çalışma sürenize oranlanarak ödemenize karar verebilir mahkeme.Ancak 2 yıllık bir sözleşmeye göre 10 aylık çalışmanız oranlandığında dahi ciddi bir eğitim gideri ödemeniz gerekebilir.
Görev yapacak olduğunuz yerin belirlenmemiş olması istifanız için haklı bir neden teşkil edemez.
Cevap: Re: Belirli süreli sözleşmenin işçi tarafından feshi
Merhaba,
işe girmeden önce 2 aylık eğitim aldık ve eğitim sonucu sözleşme imzaladık. işe başladık Eğitim bedellerinin sözleşme süresi dolmadan işten ayrıldığında talep edilebileceği falan yazıyodu. Ama daha işe başlayalı 25 gün oldu ve ben gecerli ailevi sağlık sorunlarım nedeniyle 1 hafta önceden ayrılmak istediğimi ilettim. Bunu sözlü olarak ilettim ve istifa dilekçesi teklif ettim ancak gerek yok dedi istemedi. Sözleşme 6 aylık sözleşmeydi 25 gün oldu işe başlayalı ve ben işi bırakırsam ne gibi sonuçlarla karşılaşabiliriz.
Bana yardım edermisiniz.
İşi bırakırsanız sözleşme bitiminden önce sözleşmeyi tek taraflı feshedeceğiniz için eğitim masraflarını ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ailevi nedenlerin sözleşmenin feshi için haklı sebep olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden sözleşmede belirtilen eğitim masrafını ödeyerek işten ayrılabilirsiniz.
cagjackal teşekkür ediyorum ve eğitimden önce sözleşme imzalamıştık ve sözleşmenin ilk maddesi eğitimden sonraki ilk 2 aylık sürecte anlaşamamazlık durumunda ihbarsız ve tazminatsız sözleşme feshedilebilir diyo. Ama son madde 5 ay içerisinde sözleşme feshedilirse eğitim ücretini ödemek zorundasınız diyodu şimdi ilk madde mi ikinci madde mi. Kendi yerime eleman yetiştirdim eğitim verdim ve 5 6 gün önce durumu ifade ettim.
- - - Updated - - -
Alıntı:
seref64 rumuzlu üyeden alıntı
cagjackal teşekkür ediyorum ve eğitimden önce sözleşme imzalamıştık ve sözleşmenin ilk maddesi eğitimden sonraki ilk 2 aylık sürecte anlaşamamazlık durumunda ihbarsız ve tazminatsız sözleşme feshedilebilir diyo. Ama son madde 5 ay içerisinde sözleşme feshedilirse eğitim ücretini ödemek zorundasınız diyodu şimdi ilk madde mi ikinci madde mi. Kendi yerime eleman yetiştirdim eğitim verdim ve 5 6 gün önce durumu ifade ettim.
- - - Updated - - -
Bu durumda sözleşmeye göre ilk 2 ay (kanuni deneme süresi) sorun çıkarsa (yetersizlik, performans düşüklüğü, bekleneni sağlamama vb.) ihbarsız ve tazminatsız işten çıkartılırsınız, son maddeye göre de, 5 ay içerisinde (deneme süresi dahil mi yoksa deneme süresinden sonraki 5 ay mı) sözleşme sizin tarafınızdan feshedilirse eğitim masraflarını ödemeniz şeklinde düzenlenmiş.
Yani siz şu an çıkmak istiyorsanız, kendi isteğinizle sözleşmeyi feshedeceğiniz için ve 5 aylık sürenin içerisinde olduğunuz için son madde işleyecektir, yani eğitim masraflarını ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Alıntı:
seref64 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
işe girmeden önce 2 aylık eğitim aldık ve eğitim sonucu sözleşme imzaladık. işe başladık Eğitim bedellerinin sözleşme süresi dolmadan işten ayrıldığında talep edilebileceği falan yazıyodu. Ama daha işe başlayalı 25 gün oldu ve ben gecerli ailevi sağlık sorunlarım nedeniyle 1 hafta önceden ayrılmak istediğimi ilettim. Bunu sözlü olarak ilettim ve istifa dilekçesi teklif ettim ancak gerek yok dedi istemedi. Sözleşme 6 aylık sözleşmeydi 25 gün oldu işe başlayalı ve ben işi bırakırsam ne gibi sonuçlarla karşılaşabiliriz.
Bana yardım edermisiniz.
Merhaba, aldığınız eğitim ne üzerineydi? İşçi sağlığı ve iş güvenliği mi? (Sanmıyorum ama yinede sormak istedim)
Şimdi ortada çetrefil bir durum, bir kurnazlık var gibime geldi bana...
Anladığım kadarıyla işverenle iş görüşmesini müteakip sözleşme mözleşme yapılmıyor, sözlü olarak önce bir eğitime katılın deniliyor, akabinde de bir iş sözleşmesi yapılıyor, 2 ay'ı deneme, 5 ay'da bir nevii ....TL tazminatlı mecburi hizmet deniliyor...
1- Öncelikli soru; bu eğitim süresi niçin 2 ay? (!) (Deneme süresi de bireysel sözleşmelerde maksimum 2 aydır da...)
2- Sözleşme tanzim tarihiniz nedir (İşe başlangıç)? Eğitimin başladığı tarih, yani 2 ay öncesine imza atmış olmayın? Bu husus önemli...
3- Deneme süresi karşılıklı tazminatsız fesh edebileceğiniz bir süreyi tanımlar. 5 ay konusuna gelince, elbetki işverene eğitim masrafı külfet doğurmuşsa,bunu kanıtlayıp faturalandırabiliyorsa, sizden talep edebilir.
Ama yine aklımda o soru; madem bir deneme süresi tanınacak, niçin 2 ay boşa kendi lehine geçirtir o süreyi de 2 ay önceden işe başlatmaz? İşte ayak oyunu burada gibime geliyor... Off off bu piyasa adam olmaz varya...!
Sonuç; 2 ayınız sgk'sız boşa geçti, 2 ay ücret alamadınız (Dediklerinizden tahmin ettiğim kadarıyla, yanılıyor olabilirim), 2 ay sonra iş bulmanın, hatta işe kabul edilebilmenin sevincini yaşadınız ve şartsız imzayı attınız heyecanla... Sonrası bir aksilik ve hüsran... Durum ciddi ise konunun uzmanlarına yüzyüze danışmanızda fayda var gibi...
Ayrıca kanun da derki;
İş Kanunu’nun 66. maddesinde işçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler iş süresinden sayılmaktadır.
Bir Yargıtay kararı da bunun aksinde hüküm vermiştir. O da ayrı konu işte...