Tüketici mahkemesine dava açma süreci nedir?Ne kadardır?
Printable View
Bence de mağdurların birleştiği bir platform oluşturulabilirse, masraflarını birlikte ve rahatça karşılayabileceğimiz bir avukata bu işi devredebiliriz. Mevzuatı ve yapılacakları ehil bir kişi daha iyi bilecektir.
Eğer bu olayı aman sende boşver lanet olsun diye boşverirsek ileride bu şekilde dolandırıcılık yapacaklara yol göstermiş oluruz.
Bence emsal teşkil edecek bir olay vuku bulmuştur. Uzun yıllardır e-ticaret alanında ciddi bir itibar sağlamış şirket, sadece son bir kaç aydır bu itibarı kullanarak piyasadan yüklü miktarda nakit toplamayı başarmış durumda.
Peki sorarım, bir düşünün şu anda çok büyük paraların toplandığı, yine 3-4 kişinin kurucusu olduğu havuz usulu çalışan e-ticaret firmalarımız var. Ev ve araba satışları bile var. Havuzda toplanmış milyonlarca lira varken; hadi bize güle güle kapattık şirketi, bankalarınızda görüşün ve itiraz edip paranızı geri alın diye bir yazı ile karşılaştığımızda ne olurdu ? Burada kargo fişi ibrazı bile zor çünkü e-ticaret şirketi bunla ilgili sorumlu değil, üçüncü kişi ile yapılan ticarete sadece aracı oluyor.
Büyük miktarda paraların döndüğü sektörde zamanla bizim gibi bu tadı kötü leblebiyi yiyecekler çıkacak. Emsal teşkil edecek olaylar olmasını sağlamalalı ve gelecekte benzerlerinin yaşanmaması için yapmamız gereken ve üzerimize düşen tüm yasal çabaları denememiz gerekir.
Birlikten kuvvet doğar. Artık ortak bir platform oluşturulmalı ve konuyu yasal mercilere intikal ettirmeliyiz.
Üst konu olarak tam metni mevcut
yardım istemeden önce okuyunuz,
Mesafeli Sözleşmeler
Madde 9/A- Mesafeli sözleşmeler; yazılı, görsel, telefon ve elektronik ortamda veya diğer iletişim araçları kullanılarak ve tüketicilerle karşı karşıya gelinmeksizin yapılan ve malın veya hizmetin tüketiciye anında veya sonradan teslimi veya ifası kararlaştırılan sözleşmelerdir.
Mesafeli satış sözleşmesinin akdinden önce, ayrıntıları Bakanlıkça çıkarılacak tebliğle belirlenecek bilgilerin tüketiciye verilmesi zorunludur. Tüketici, bu bilgileri edindiğini yazılı olarak teyit etmedikçe sözleşme akdedilemez. Elektronik ortamda yapılan sözleşmelerde teyid işlemi, yine elektronik ortamda yapılır.
Satıcı ve sağlayıcı, tüketicinin siparişi kendisine ulaştığı andan itibaren otuz gün içerisinde edimini yerine getirir. Bu süre, tüketiciye daha önceden yazılı olarak bildirilmek koşuluyla en fazla on gün uzatılabilir.
Satıcı veya sağlayıcı elektronik ortamda tüketiciye teslim edilen gayri maddî malların veya sunulan hizmetlerin teslimatının ayıpsız olarak yapıldığını ispatla yükümlüdür.
Cayma hakkı süresince sözleşmeye konu olan mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasının veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesinin istenemeyeceğine ilişkin hükümler dışında kapıdan satışlara ilişkin hükümler mesafeli sözleşmelere de uygulanır.
Satıcı veya sağlayıcı cayma bildiriminin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on gün içinde almış olduğu bedeli, kıymetli evrakı ve tüketiciyi bu hukukî işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi iade etmek ve yirmi gün içerisinde de malı geri almakla yükümlüdür.
Geri Ödeme
Madde 10- Mesafeli sözleşmelerde, ödemenin kredi kartı veya benzeri bir ödeme kartı ile yapılması halinde tüketici, kartın kendi rızası dışında ve hukuka aykırı biçimde kullanıldığı gerekçesiyle ödeme işleminin iptal edilmesini talep edebilir. Bu halde, kartı çıkaran kuruluş itirazın kendisine bildirilmesinden itibaren 10 gün içinde ödeme tutarını tüketiciye iade eder.
http://www.sanayi.gov.tr/webedit/goz...x?sayfaNo=1369
ben değil yasa ın tam metni öyle:)
Satıcı veya sağlayıcı, sipariş konusu mal veya hizmetin yerine getirilmesinin imkansızlaştığını ileri sürerek, sözleşme konusu yükümlülüklerini yerine getiremiyorsa, bu durumu, sözleşmeden doğan ifa yükümlülüğünün süresi dolmadan tüketiciye bildirir. Ödemiş olduğu bedel ve borç altına sokan tüm belgeleri 10 gün içinde tüketiciye iade eder.
öncelikle bankaya faks çekin, weblebi nin anasafyasındaki yazıda delil niteliğinde,
umarım banka, işi yokuşa sürmeden paralarınızı geri yatırır.
Bugün bankam(Finansbank) ile görüştüm bana bir harcama itiraz formu faksladılar .O formu doldurup bankaya geri fakslayacağım inşallah uzun sürmez
Bir sorum daha olacak diğer forumlarda gezerken bir arkadaş şunları söylemiş ne kadar doğrudur sizce?
Alıntı:
Mail order ve Internet yoluyla yapılan, imza bulunmayan alışverişlerde banka eğer işlemin tamamlandığını (para gitti->mal yada hizmet geldi) ispatlayamazsa parayı iade etmek zorunda. Malı teslim ettim diye ispat etmek üye iş yerinin sorumluluğu ama banka size ben parayı alamadım sana iade etmem ödeyeceksin borcunu diyemez. En fazla olacağı o tutar bloke hale gelir ve davalık olur işyeri ile banka ve dava sonunda banka kazanırsa bloke açılır limitiniz kullanılabilir hale gelir. Ama iş yeri malı yada hizmeti teslim ettiğini ispatlarsa siz faiziyle birlikte bankaya ödersiniz. Ancak dava sonucunda bankanın işyerinden parayı geri alıp almaması sizi bağlamaz. Burada davalık olacak banka zaten sizin kredi kartı aldığınız banka olmayacak, posu iş yerine sağlayan banka olacak. Çünkü sizin bankanız diğer bankadan parayı küt diye geri alacak.
Belki yararlı olur, bir bilgilendirme yapayım.
Benim bankam Garanti. Dün öğle saatlerinde weblebinin anasayfasının görür görmez Alo Garanti'yi arayıp itiraz dilekçesinin içerik ve faks numarasını öğrenip dilekçeyi faksladım. Şimdi de faks içeriğinde bir eksik olup olmadığını işleme konmuşmu diye tekrar aradım Alo Garanti'yi.
Belki her banka da ayrı olabilir bilemem, ama yapacağınız itiraz başvurusunda eksik birşeyler göndermeyin, yoksa başvurunuzu dikkate almayabilirler.
Kart sahibi isim soyad
kart sahibinin ön ve arkalı nüfus cüzdanı fotokopisi
kart numarası
provizyon bilgisi ve tarihi
çekilen miktar
ayrıca bugün, weblebinin anasayfasındaki siparis sayfasına giden linkte bulunan , itirazı yapacağınız siparis detay sayfasının da bir kopyasını istediler.
bunu ekran görüntüsünü yakalayarak jpg olarak kaydedip fakslayarak yapabilirsiniz.
finansbank ile iletişime geçip aşama kaydeden var mı peki?