Re: Kınama Turkcell Telsim Avea
mehmet emin sezen rumuzlu üyeden alıntı http://images.hukuki.net/images/buttons/viewpost.gif
CUMHURİYET'imizin 85 yılını kutladığımız bir günde böyle bir haberi paylaşmaktan üzüntü duyarak aktarıyorum.
Can Dündar'ın senaryosunu yazıp yönettiği Mustafa filminin sponsorluğundan vaz geçen TURKCELL'i Kınıyorum ve protosto ediyorum.
TURKCELL'in sponsorluktan çekilmesinin perde arkası toplumun bir kesiminden gelecek tepkileri dikkate alarak projeye ortak olmaktan vazgeçtiğini belirtmişti. Turkcell yöneticilerinin buğün vizyona giren filmin bir kopyasını izledikden sonra, "Bizim Turkcell olarak toplumun her kesiminden müsterimiz var. Böyle BİR FİLME sponsor olarak müşterilerimizin bir kısmını karsımıza alma riskini üstlenemeyiz" diyerk sponsorlukdan son dakikada vazgeçti. Vatan Gazetesi. 29 -Ekim -2008
Korkaklığın adı yabancı semayenin pis yüzü tavrını açıkca ortaya koyamayan daha çok paradan başka birşey düşünmeyen böyle bir kurumun ve kurumların ülkemden defolup gitmelerini. ulusu, bağımsızlığı vatanı, bayrağı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet için bugün bile Şehitler verdiğimiz topraklarımızda bunların farkına varamayanlara. Her yanı kuşatılmış Kurtuluş savaşı gerçekleşmemiş bir vatanda bu bir kısım insanlar nekadar hür ve bağımsız olaçaklardı.
Kınıyorum ve kullanmıyorum
---------------------------------------------------------------------------------
Bu Formda yazmış olduğum konuda Ulusal tarihimize olan bağlılığımdan ruhumdaki Mustafa Kemal Atatürk sevgisinden cevap yazmakda biraz aceleci davrandığımın ve bundan dolayı hatalı olduğumu kabul eder özür dilerim. Saygılarımla Mehmet Emin Sezen.
İnsan kedi yanlışlarından çok şey öğrenebilir: FREUDE
Sayın Üyelerimiz,
Teknik bir hatadan dolayı, siz üyelerimizin iletileri, ayrı ayrı değil, bu başlık altında yayımlanacaktır. Bu hata için özür diliyor, iletisinde bir hata bulunan üyelerimizin tarafımıza bilgi vermelerini rica ediyoruz.
sdt23
Vatan gazetesi'nde yer alan bir dedikodu yüzünden bir firmaya bu kadar çabuk leke sürülmemeli.
(Ayrıca izlemediğimiz bir film hakkında yorum yapıyoruz. Can Dündar'ın Mustafa'sı belki de ulusalcıları rahatsız edici unsurlar barındırıyor, bu açıdan Turkcell belki de ulusalcı müşterilerini kızdırmamak için sponsor olmamıştır. :) )
Turkcell'in sadece Vatan'da yer alan dedikodu üzerine yaptığı açıklama şöyle:
http://www.turkcell.com.tr/yardim/du...amuoyunaduyuru
Kamuoyuna duyuru:
Bazı yayın organlarında Turkcell’in ‘Mustafa’ filmine sponsor olmamasıyla ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamakta ve kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir.
Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün dünya tarihinin en önemli liderlerinden biri olduğunu, hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtacak projeler bizi heyecanlandırdığından ‘Mustafa’ filminin sponsorluk önerisini değerlendirdik.
Çalışmalarına saygı duyduğumuz proje yapımcısıyla yaptığımız ön görüşmelerde, filmin beklentimiz yönünde Atatürk’ün liderliğini, dehasını ve kahramanlığını dünyaya tanıtmaktan çok, Atatürk’ün özel hayatına odaklanan bir film olduğunu görünce projede yer almayı tercih etmedik.
Gelecekte de, Ulu Önder Atatürk’ü dünyaya tanıtacak ve tarihin en önemli liderlerinden biri olduğunu vurgulayacak projeleri desteklemekten gurur duyacağız.
Kalbi Türkiye’ye hizmet için atan Turkcell ailesi olarak ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz.
Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.
Turkcell'in sponsor olmadığını haber yapan Doğan grubu acaba kendi grubunda köşe yazarlığı yapan Can Dündar'ın bu projesine neden destek olmamıştır?
Neden Mustafa filminin ana sponsoru Doğan Holding değildir?
Sanırım bu cevabı verebildiğimiz zaman Turkcell'in neden sponsor olmadığını anlayacağız.
Görünen o ki bel altı vurmaya alışkın medyamızın, hele ki numara taşınabilirliğine geçildiği zamanda, yeni hedefidir.
Ayrıca bkz.
http://www.gazeteport.com.tr/YAZARLAR/NEWS/GP_312998
Turkcell neredeyse 3 yıldır Doğan Grubu yayın organlarına (özellikle gazetelerine) tek kuruluşluk ilan vermiyor. Turkcell Türkiye'nin en büyük ilan vereni ve yılda yanılmıyorsam 100 milyon dolarlık bir bütçeleri var. (2008 ve 2009 da bu liderlik Türk Telekom'a geçebilir) Bu grubun Turkcell ilan gelirlerinden kayıplarının son iki yılda 50 milyon doları geçtiğini tahmin ediyorum.
İlanların kesilmesinin arkasında, Mehmet Emin Karamehmet var. Hürriyet gazetesi, 2001 yıllarında Karamehmet'in sahibi olduğu Çukurova Grubu'nun batmasına yönelik haberler yaptı. O haberler sırasında yine de Turkcell ilanlarını almayı başardı. Birkaç yıl önce Doğan Grubu ilan tarifelerini yükselti. Çukurova Grubu itiraz etti ve konu Mehmet Emin Karamehmet'e gitti. O da "İlanları kesin ve bir daha ilan vermeyin" dedi. Vatan Gazetesi'de Doğan Grubu'na resmen geçince, Turkcell ilanlarını kaybetti. (İlan vermemek doğru mu değil mi ayrı bir tartışma konusu. Burada bir durum tespiti yapıyorum.) İlan olmayınca, Çukurova ile Doğan arasındaki kavga kesilmedi. Zaman zaman şiddetini artırarak sürüyor.
(...)
Can Dündar projeyi ilk kez Turkcell'e götürüyor. Mustafa filminin ana detayları Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in olduğu bir toplantıda anlatılıyor. Ekip çok heyecanlanıyor ve bu filme destek kararı alınıyor. Bana gelen ilk duyum Dündar'a çalışmalara başlaması için bir ödeme de yapıldığı yolundaydı. Ancak bu satırları yazdıktan sonra böyle bir ödeme yapılmadığı açıklandı. Anladığım kadarıyla Mustafa filmine destek verilebilmesi için Yönetim Kurulu'nun onayı gerekiyor. Ama bu onay geçmiyor. Öğrendiğime göre, şirketin yönetim kurulu üyesi Bülent Ergin, "Doğan Grubu'nun maaşlı bir elemanına destek vermemiz mümkün değil. Konuştuğunuz bütçe çok küçük. Sayın Dündar'a tavsiye edin, projeye Aydın Doğan sponsor olsun" diyor. (Bu ifadenin teyit edilmemiş bir bilgi olduğunu hatırlatmalıyım.)
(...)
Olay ilk kez Turkcell reklamlarını alamayan Vatan gazetesinde yayınlanıyor. Konu "Turkcell hükümetten korktu ve projeyi desteklemekten vazgeçti" şeklinde sunuluyor. Recep İvedik'e Turkcell tarafından verilen destek hatırlatarak, "bu ülkenin kurucusundan 3 kuruşu esirgediniz" diyerek okur tahrik ediliyor.
Sonra aynı tarz haberler Hürriyet'te yayınlanıyor. Ve Ertuğrul Özkök bunu "hükümet baskısına" bağlıyor.
Burada sorulması gereken soru şu: Eğer bu yaklaşım doğru ise Sabancı Grubu hükümet baskısına aldırmıyor ve korkmuyor...
Anladığımız kadarıyla Doğan Grubu, bu olayı hükümeti eleştirmek için kullanırken, Turkcell kullanıcılarına da "Atatürk'ü bile desteklemeyen bir operatörden hizmet alıyorsunuz" mesajı vererek, rakibini yıpratmaya çalışıyor.
Dündar'ın bu kadar başarılı bir çalışmasının, Çukurova nefretine kurban edilmesi gerçekten çok yazık.
NOT: Turkcell bir açıklama yaparak neden bu filme sponsor olmadıklarını açıkladı. Açıklamaya göre, önce scak baktıkları projeden, Atatürk'ün kahramanlıklarından çok kişisel hayatına odaklanması nedeniyle vazgeçtikleri yazılı. Ben ise yazdıklarımın arkasındayım. Ancak Can Dündar'ın bu konuda iki gündür sessiz kalması dikkat çekiyor. En azından sponsorluk için kaç firmayla görüşüldüğü ve kimlerin kabul etmediğini o açıklayabilir. Böylece biz de "Atatürk düşmanlarını" öğreniriz! Şakası bir yana Türkiye'deki kutuplaşmanın geldiği nokta acısından bu olaydan hepimizin dersler çıkarması gerekiyor.
Av.Tevfik Aşlama
Hiç kuşkusuz daha etkili çözümler gerek..
Lakin bir iki gün cep telefonunu kapatma biçimindeki karşı çıkmaları hafife almamak gerek. Böylesi tepkiler karşıdakine bir kaç saat küçük abdestini tutturmak gibi bir sonuç doğurur ve karşıdakini çok ciddi biçimde zorlar. :o
Av.Fırat Bayındır
Zorladığı kesin çünkü bu konuda türkcell e gönderdiğim maile hemen ertesi gün arayarak açıklama yaptılar.
cognis
Turkcell 'sponsor' olmayarak günümüz Türkiye'sinin asıl buhranını ticari bir karar ile aslında teyit etmiş olmuyor mu?
Bugün Türkiye de yaşayıp, kendi öz varlığına savaş açan, öz varlığına burun kıvıran, yegane/gerçek/yüce liderini ve devrimlerini kendi rehin bünyesinin travmalarının müsebbibi sanrısıyla küçülen, bu küçücüklüğü alkışlayıp yükseliş zanneden bir ümmetin olmadığını kim iddia edebilir???
Turkcell'i kınamıyorum..., hatta bu kararını ironik buluyor, takdir ediyorum.
Mustafa adlı filmin yapımcısı diyor ki; “O’nun da hepimiz gibi bir insan olduğunu göstermek istedik, samimi, doğal halini insanlar bilsin istedik”
Bana bu cümle korkunç itice geliyor... Mustafa Kemal Atatürk'ün bugün reprodüksiyon portrelerinin özellikle elinde sigarası bulunan portresi seçilip seçilip Milli Eğitim Bakanlığı'nca okullara gönderiliyor,,, bu sigara yokedilip avucunun içine bir tespih raptediliyor...
Mustafa Kemal Atatürk SIRADANLAŞTIRILIYOR..., hatta elinde tespih çeken hepimiz gibi bir insan oluyor... film karelerinde!! yetişen yeni neslin 45 dakikalık dersleri boyunca gözlerinin tam da önünde!!!
Turkcell filmi izleyip sponsor olmayarak; Mustafa Kemal Atatürk'ün 'sıradanlaşma senaryosuna' parayı basmamış... Anlamlı bir radikal karar bence.., hatta cüretkar. Şimdinin kaypak liberallerine pabuç bırakmamış.
sdt23
CHP genel başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere pek çok kişi Can Dündar'ın "Mustafa"sını beğenmemiş. Henüz izlemediğim için haklı olup olmadığını bilmiyorum. Ancak Turkcell'in sponsor olmamasında da bu konudaki kaygıların rol oynayabileceğini zaten en başta yazmıştım.
En azından Turkcell sponsor olmamakta haklıymış.
Önümüze gelen bir konuyu yorumlarken, kafamızda peşin hükümlerle oluşturduğumuz şablonları kullanırsak sonra mahcup olabiliriz.
Analitik düşünce, gözlem ve deneye dayanır.
"Mustafa" hakındaki yorumlara bakıyorum da..
Bazı arkadaşlar sırf "Atatürk sevgisi"nin kurbanı olmuşlar..
Bazı arkadaşlar kendilerini Türksel'e endekslemiş..
Bazıları Can Dündar'a endekslemiş..
Anlamadan, dinlemeden, seyretmeden ve hatta seyrettikten sonra filmdeki bazı ciddi iddiaları tarihsel kaynaklarla, belgelerle test etmeden yorum yapmanın yanlışlığını söylemeye gerek yok..
Demek ki neymiş arkadaşlar..
Peşin hükümlü olmayacağız..
Kafamızdaki ideolojik ön yargıları bir kenara bırakacağız..
Kafamızdaki şablonları atacağız..
Konuya eleştirel bakacağız..
Ondan sonra yorum yapacağız..
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Demek ki neymiş arkadaşlar..
Peşin hükümlü olmayacağız..
Kafamızdaki ideolojik ön yargıları bir kenara bırakacağız..
Kafamızdaki şablonları atacağız..
Konuya eleştirel bakacağız..
Ondan sonra yorum yapacağız..
Filmi izledikten sonra yorum yapanlar ve yorumları hakkında, filmi izlemeden yorum yapmak da peşin hüküm, ideolojik önyargı değil midir Sayın Bilgili?
Haklısınız Dilek Hanım..
Ama ben, filmi izlemeden "sazan gibi" atlayanların sonradan ricat etmeleri üzerine yorum yapmak istemiştim.
Ben de dahil, önyargılarımızı bir kenara bırakabilmeliyiz.
Ama önyargıları yıkmak dünyayı yerinden oynatmaktan daha zordur demiş birileri..
Saygılar...
Alıntı:
Haklısınız Dilek Hanım..
Ama ben, filmi izlemeden "sazan gibi" atlayanların sonradan ricat etmeleri üzerine yorum yapmak istemiştim.
Ama önyargıları yıkmak dünyayı yerinden oynatmaktan daha zordur demiş birileri..
Saygılar...
"Samimiyetiniz" için teşekkürler...
Alıntı:
.
Saygılar...
---------------------------------------------------------------------------------
Bu Formda yazmış olduğum konuda Ulusal tarihimize olan bağlılığımdan ruhumdaki Mustafa Kemal Atatürk sevgisinden cevap yazmakda biraz aceleci davrandığımın ve bundan dolayı hatalı olduğumu kabul eder özür dilerim. Saygılarımla Mehmet Emin Sezen
.
Atatürk'le ilgili yazmış olduğum düşüncelerimin sonuna kadar arkasındayım.
Sonradan ricat edilen konu sadece turkcell'e karşı yaptığım haksızlıktı.
İncir çekirdeğini doldurmayacak konuda yaşadığımız topraklara toplumuza ait en yüksek değere Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgi ve saygıyı ön yargı olarak kabul görülüyorsa evet ben ön yargılıyım ve öyle kalacağım.
saygılarımla.
04.11.2008/MİLLİYET
Melih AŞIK
Mustafa...
Sergen Yalçın bile spor yazısına şu başlığı atmış:
“Mustafa’yı tartışıyoruz”
Ancak onun tartıştığı Mustafa Denizli...
Daha büyük tartışma ise Can Dündar’ın “Mustafa”sı etrafında cereyan ediyor. Filme karşı Atatürkçü - Cumhuriyetçi kesimde bir tepki gözleniyor.
Filmle ilgili düşüncelerimizi geleceğe bırakalım.
Esas dram bize göre bir başka noktada...
Biz ne dini yeterince biliyoruz, ne tarihimizi..
Ne de Mustafa Kemal’i...
Okumuyoruz... Araştırmıyoruz... Gerçeği öğrenmeye çalışmıyoruz. Piyasada Atatürk’le ilgili tonla kitap var.. Hepsi bir - iki baskı ya yapıyor, ya yapmıyor...
Çoğunlukla kulaktan dolma veya okul kitaplarından aklımızda kalan bilgilerle durumu idare ediyoruz...
Bir yandan da iktidarda olan kesimin tarihi değiştirme, Mustafa Kemal’i tarihten silme çalışmaları devam ediyor. O yüzden Atatürk’le ilgili bir filmin tek kelimesi bile olağanüstü önem kazanıyor. Hassasiyet yaratıyor.
Atatürk bir diktatör müydü? Atatürk’ün dine bakışı nasıldı? Atatürk’ün Kürt politikası neydi?
Bunca yıldır okumuş ve üzerinde düşünmüş olsaydık, bu konularda şimdiye dek çoktan kanaatlerimizi oluşturmuş olurduk..
Bir film izleyince ne ağlardık, ne şoke olurduk, ne öfkelenirdik...
Ne de gelecek nesiller Ata’yla ilgili yanlış bilgiler edinecek diye endişelenirdik...
Umarız, Can Dündar’ın filmi bundan sonra Atatürk’le ilgili daha çok okumamız, daha çok tartışıp düşünmemiz için başlangıç olur... Usanmadan okuyalım... Cumhuriyet tarihinin sayfaları arasına gömülmek bizi geçmişe değil, tam tersine o bir türlü yakalayamadığımız aydınlık geleceğe götürecektir...