şimdi anladığım kadarıyla değişkenlikler mevcut diyorsunuz. yani net birşey söyleyemiyorsunuz. peki bu konudaki net bilgiyi nasıl alabilirim?...
Printable View
bu konuyla ilgili olarak şirket ile yapmış olduğum sözleşmedeki maddeleri yazayım isterseniz...
14) işçinin iş kapsamında çalışabilmesi için TEDAŞ tarafından işçide bulunmasu istenilen EKAT belgesinini işçide bulunmaması nedeniyle işveren tarafından kurs ücreti ödenerek işçi kursa gönderilip EKAT belgesi alınacaktır.bu sebeple işçi sözleşme süresi içerisinde işten ayrılırsa kurs ücreti için alınan teminat senedi işleme konulacaktır.
15) işveren ve işçi arasında yapılan sözleşmedeki maddi manvi antlaşma gerekçeleri dışında kalan hiçbir ek teminat ve tazminat gibi herhangi bir şekilde hiçbir hukusal alacağı olmadığını sözleşme gereği taahhüt ve kabul eder.
16) sözleşme gereği alınan teminat senedi sözleşme çerçevesi içerisinde uyum sağlandığı sürece kullanılamaz ve sözleşme süresi sonunda kendisine teslim edilir. ancak işten ayrılma ve çalışanın hatasından dolayı şirkete rucu eden zararlar oluştuğunda söz konusu senet işleme konularak şirkete verilen zararlar tazmin ve tahsis edilir.
şimdi burada açıkça belirtiliyorki, işçi işten çıkarsa bu parayı ödemek zorundadır. şimdi benim aklımı karıştıran iki konu var;
1-zorunlu görev olan askerlik durumunda bu hala gecerli oluyormu?
2- https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=21992 bu linkteki konudada işçi kendi rızasıyla işten çıkıyor ve herhangi bir tazminat ödemediğini belirtiyor. yani bende bu şekilde işten çıksam tazminat ödemezmiyim?
bu konularda beni aydınlatırsanız sevinirim...
Orada bahsedilen sadece çalışanın ödemesi yönünde konulmuş cezai şartın geçersiz kabul edileceğidir.
Sizin durumunuzda ise sizin belirli bir süre çalışma sözünüz karşılığında, sizin için yapılan eğitim giderlerinin talep edilmesi olacaktır,işveren bu talebinde haklıdır.
Zorunlu askerlik görevi nedeniyle ayrılma durumunda,eğitim giderlerinin talep edilemeyeceğine dair yargıtay kararları mevcut.
İşverene askerlik nedeniyle ayrılacağınızı bildirdiğinizde,verilen teminat senedinin de iadesini talep edin.Bu bildirimi noter kanalıyla yapmanız yararınıza olur.
Dava açmak.
verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim...
bu konuyu tekrar gündeme getiriyorum kusura bakmayın. şimdi ben kasım ayında askere gıtmeyı dusunuyorum ve 1 yıl 8 ay calıstıgım için kıdem tazmınatı hakkım var. adım gibi eminim ki şirket bu hakkımı bana vermeyecek. bende dava açmayı dusunuyorum. askerdeyken avukata vekalet verecem ve avukatın takip etmesini istiyorum. şimdi sorularımda burada başlıyor;
1-davayı kazandığımda ben askerdeyken senedi icraya verme gibi bir durum olabilir mi, yoksa askerden gelmem beklenir mi?
2-ben aldığım kıdem tazminatı ile senedimi ödemek istiyorum dava sürecinde bunu yapabilirmiyiz?