-
Yorumlarınız için teşekkürler.Ama ben zaten evlenmeyi düşündüğüm kişinin eski eşinden boşanamadığı için yasal bi evliliğimizin olmayacağını boşanma gerçekleştikten sonra nikah kıyabileceğimizi biliyorum. Boşanana kadar bekleyelim diye düşünsek 2 yıl sonra boşanabilecekmi? Onlar 2001 de ayrıldılar kadın eşini aldatıyor diye evi terk etti.Hemen nafaka davası açtı davayı kazandı nafakası ödeniyor.Erkek 2002 yılında boşanma davası açtı.2004 yılında mahkeme kesinleşme şerhi ile red oldu.Bu durumda 2006 yılında kesin boşanırlarmı?
imam nikahı ile evlenmek sakıncalımı.Biz şimdi evlensek boşandıktan sonra nikah yapsak ne gibi sorun olur?
-
Medeni Kanunun 166. maddenin Son fıkrası açıktır:
"Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir."
Yukarıda yazdığım Yönetmeliğin maddesinde açıkça geçmektedir:
"evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren kağıdı görmeden evlenme için dini merasim yapanlar ile aralarında evlenme akdi olmaksızın evlenmenin dini merasimini yaptıran erkek ve kadınlar ve muttali oldukları hususu yetkili mercilere bildirmekte ihmal gösterenler hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 237 inci maddesine göre işlem yapılmak üzere durum belgelerle cumhuriyet savcılıklarına intikal ettirilir.
Yönetmeliği atıf yaptığı TCK 237. maddesi de şöyledir:
"Madde 237 - (Değişik: 11/6/1936 - 3038/1 md.)
Kanunun evlenmelerini menettiği kimselerin bu memnuiyetlerini bildikleri halde akidlerini yapan evlenme memurlarile bu suretle evlenenler ve bunları evlenmiye sevkeden veya evlenmelerine rıza gösteren veli veya vasileri üç aydan iki seneye kadar hapsolunurlar.
Kanuni şartlara riayet etmeksizin evlenme kağıdı veren memur, bir aydan üç aya kadar hapsolunur.
Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren kağıdı görmeden bir evlenme için dini merasim yapanlar hakkında da bundan evvelki fıkrada yazılı ceza verilir.
Aralarında evlenme akdi olmaksızın evlenmenin dini merasimini yaptıran erkek ve kadınlar iki aydan altı aya kadar hapis cezas ile cezalandırılır.
Erkek evli olduğu takdirde verilecek ceza altı aydan üç seneye kadar hapistir. Erkeğin evli olduğunu bilen kadına da aynı ceza verilir.
Muhtarlar aralarında evlenme akdi yok iken evlenmenin dini merasimini yaptıklarına muttali oldukları kimseleri salahiyetli makama bildirmeğe mecburdurlar.Bu hususta ihmal gösterenler beş liradan yüz liraya kadar ağır para cezasile cezalandırılır ve tekerrürü halinde ayrıca bir aya kadar hapsolunurlar."
Biz şimdi evlensek boşandıktan sonra nikah yapsak ne gibi sorun olur?
Bundan kastettiğiniz imam nikahı yapsak sevgiliniz boşandıktan sonra resmi nikah yapsak ise pek problem olmaz sadece 237/5. fıkrasının tatbik edildiğini düşünürsek her ikinizde altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir o kadar.Hapis cezasını saymazsak pek sorun olmaz
Önceki iletilerinizde bu benim ilk evliliğim olacak ve en mutlu günüm olacak diyordunuz.Şimdi dini nikahmı düşünüyorsunuz?Size ne kazan olacak, ne getirecek dini nikah?
Yanlış birşeyler ortaya koyduysam umarım bu düzeltilir.
-
Sayın VARLIAKMAN;
gbahar rumuzlu hanfendiye verdiğim cevapta '' sevgilinize (hukuki anlamda nişanlınız olamaz) güvenmediğinizden...'' deme sebebim; gbaharın sevgilisinin evli olmasından DEĞİL ''evli olmasını BİLMESİNDEN, evlenme vaad edilenin (TEKLİF EDİLENİN) evlenme maksatlı teklif edenin EVLİ OLMASINI BİLMESİNE RAĞMEN TEKLİFİ KABUL ETSE dahi NİŞANLANMANIN HUKUKİ ANLAMDA BİR GEÇERLİLİĞİ OLAMAYACAĞI'' görüşümdendir.
Biraz konuyu açayım [8D]
Evlenmenin butlanı mümkündür eğer ki evlenme şartlarında usulsüzlük ya da eksiklik söz konusu olursa... Nişanlanmanın butlanı diye bir hüküm kanunumuzda bulunmamaktadır. Ancak kanun iyiniyeti korur. Genel kuraldır. İyiniyet '' kasıt yoksa ya da BİLMEME '' durumunda söz konusu olabilir.
Akit 2 taraflı işlemdir. Bir tarafın (evlenme vaad eden tarafın) kötü niyeti yani evli olmasına rağmen bir başkasıyla evlenme vaadiyle nişanlanması nişanlanmanın hükümsüz hale gelmesini sağlar ancak vaad edildiğinde(karşı taraf kabul ederse) nişan akti gerçekleşmiş olur. Lakin; diğer tarafın (yani kendisine evlenme vaad edilenin) vaad eden tarafın (vaad edildiğinde bir başkasıyla evli olan)evli olduğunu BİLMESİ durumunda NİŞANIN BUTLANI söz konusu olmaz. NİŞAN YOKTUR. YOKLUK söz konusudur.
Aradaki bu farkı sizin verdiğiniz örnek çok iyi açıklamaktadır. İzah edeyim;
Evliyken başkasına evlilik vaad eden taraf eşinden boşandıktan sonra nişanlandığı kişiyle evlenmesi durumunda eğer vaad edilen kişi vaad edenin evli olduğunu BİLMİYORSA yapılan evlilik aktinin nişan evresi geçerli olur ve nişanla ilgili tazminat-iade davalarında bu husus göz önünde bulundurulur. Fakat; evlilik vaad eden tarafın evli olduğunu BİLMESİNE rağmen yapılan teklifİ kabul etse dahi NİŞAN söz konusu olmayacağından vaad eden taraf eşinden boşandıktan sonra evlilik vaad ettiği kişiyle evlenmesi durumunda bu evlenme aktinin nişan evresi geçerli olmaz. Aradaki bu fark, evlilik akti kurulsa da kurulmasa da NİŞANLANMA DÖNEMİNE AİT HUKUKSAL SORUNLARDA (nişan eşyalarının iadesi, tazminat, ziynetlerin teslimi v.s) ÖNEM ARZ EDER.
Zira; NİŞAN YOK kabul edilirse farklı NİŞAN VAR kabul edilirse farklı neticeler hasıl olur.
İnanın bende bu olayı çok net anlatamadığım düşüncedeyim. [:I] Ama her ne kadar benim anlatma kabilitsizliğime rağmen sizin ANLAYABİLDİĞİNİZ düşüncesiyle bu gece de kafamı yastığa vurduğumda gönül rahatlığıyla uyuyacam :D
Saygılar...
-
Cevabınız sonrasında acaba sizin görüşünüzü çürütebilecek birşey bulabilirmiyim diye Sayın AKINTÜRK'ün kitabına baktım[}:)]:)
Ama söylediğiniz gibi Akıntürkte şunları şöylüyor:
Kesin evlenme engelleri geçerli bir nişanlanmanın meydana gelmesini önler.....halen evli olan kişinin nişanlanması mümkün değildir.Gerçi eşi boşanacak kimsenin nişanlanmasının geçerli olması sakıncasız gibi görünmekte ise de, gerek kanunun evlilik konusundaki açıklığı ve gerekse toplumun ahlaki düşünüşü bakımından evli kimsenin hiçbir şekilde nişanlanamayacağını kabul etmek daha doğru ve yerinde olur.Hoca bu görüşü bildirdikten sonra dipnottada Velidedeoğlu,Schwarz,Saymen/Elbir,Tekinay,Feyzioğlu hocalarında aynı fikirde olduğunu belirtmiş...
Her nekadar ilk bakışta mümkün gibi görünsede açıkcası kıyas yaparak ve bu hükümleri koyarken kanun koyucunun güttüğü amacıda düşünürsek sanırım mantıklı olan sizin ve sayın hocaların söylediğini kabul etmektir.
Teşekkür ederim:D
-
Biz şimdi Imam Nikahiyla Evlensek Düğün Yapsak Resmi Nikahi 2006 Yilinda Yapsak Eski Eşi Bizden Ne Sebeple Davaci Olabilir.6 Aydan 3 Yila Kadar Hapis Cezasi Niçin.her Iki Tarafada Kesinleşme şerhi Verilmiş.kanun Maddesine Göre 2 Yil Sonra Boşaniyorlar. Peki Bizim Hiç Bir Sorunla Karşilaşmadan Evlenmemiz Mümkün Değilmi.başka Bir Yol Yokmu.ben Ailemle Oturmuyorum. O Bakimdan Hemen Evlenmemi Istiyorlar.2 Yil Daha Beklemek çok Zor Olur.hapis Cezasi Beni Korkuttu.evlenmek Ne Kadar Zormuş.
-
"6 AYDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI NİÇİN"
Atatürk zamanında yapılmış olan inkilaplar arasında yer alır resmi nikah müessesesi.Neden hapis cezası çünkü kanun resmi nikah olmadan imam nikahı olamayacağını emretmiştir.İlgili hükümlere aykırı davrananlara karşı yaptırımda bu maddedir.Maksat resmi nikah dışında yani devletin kontrolü dışında evlenmelerin engellenmesini gerçekleştirmek olsa gerek.Temel nedenlerinden biriside toplum içindeki düzenin sağlanması ve evlilik dışı cocukların önlenmesi ve bireylerin korunması gibi ilkeler olsa gerek.Sonuç olarak nekadarda sorsanız sonuç değişmez.Ben başka bir yol görmüyorum evlenebilmeniz için bekleyeceksiniz şansınız yok.Eger varda ben bilmiyorsam söyleyeceklerdir.Yapabileceğiniz en gülze ve en makul şey şuanki eşi boşanmaya ikna etmek.
Ben çok merak ettim aileniz hiç olmazsa imam nikahımı olsun diyor yani.İmam nikahlı olup olmamanın dini sonuçlarını bir kenara bırakırsak ne kazandıracak size anlamadım.İmam nikahı kıydırıp herşeyin meşru bir zemine oturduğunu düşünmek mantıklı degildir.İmam nikahıyla herşeyin meşrulaştığını düşünmek insanın kendisini kandırmasından başka birşeyde degildir.
"2 YIL DAHA BEKLEMEK ÇOK ZOR OLUR" demişsiniz ama imam nikahı kıydırırsanız daha zor sonuçlarla karşıkarşıya gelebilirsiniz bunu unutmayın.
Biz yine www.hukuki.net'in sadece fikirlerin paylaşıldığı bir yer olduğunu sizin bizim söylediklerimizle bağlı olmadığınızı ve bizimse soylediklerimizin sadece düşüncelerimizden ibaret olduğunu belirtmek isterim.Lütfen uzman profesyonel ve detaylı bir yardım alın madem bu kadar evlenmek istiyorsunuz.Burada hiçkimse bir avukat gibi sizi bilgilendiremez size bilgi veremez.En iyisi en güzeli avukata başvurmaktır.Bizim görüşlerimizden yola cıkarak durumun basit olmadığını anlamışsınızdır şuan yapmanız gereken bir avukat bulup ona danışarak bu işi halletmeniz.Lütfen bir avukata danışınız.
-
Sayın Kaan Bey,
verdiğiniz açıklamalar için teşekkür ederim.Benim ailem bu şekilde bir evliliği hiç istemedi.Benim ısrarım neticesinde kabul ettiler.Babam hala boşanma kağıdını getir düğününü öyle yap diyor ama başka biriyle evlenmemi de istiyorlar.Ama 4 yıldır bu insanla görüşüyorum.Bir kere evlenmiş anlaşamamış ayrılma döneminde.Diğer taraftan bekar biriyle evlensem daha mı mutlu olacağım.Açıkçası bende bilemiyorum.
-
Hayat sizin hayatınız başkası karışamaz sözde söyleyemez.Ama mantık çerçevesinde beklemek daha iyi olur.Bir avukata danışırsanız net somut kesin cevaplar alabilirsiniz.
Saygılarımla...
-
Nişanlım eski eşine ve çocuğuna nafaka ödüyor.fakat karşı taraf çok doyumsuz olduğu için nafakanın yükseltilmesi için dava açmış.ilk davaya girdiler.Bayan yüksek bir rakam yazmış.nişanlım SSK lı olmadığından,dosyada evrak bulunmadığından dolayı hakim davayı kabul etmiyorum demiş.nişanlım bayanın 6 aydır SSK lı çalıştığı için prim dökümlerini internetten çıkartıp hakime sunmuş.Hakim evrağı kabul etmemiş 10 gün içinde dilekçe şeklinde verin demiş.Bayanın çalıştığını başka ne gibi evraklarla ispatlamak gerekir.Dilekçede sadece çocuğa nafaka ödemek istiyorum yazacak.Bana nasıl bir dilekçe yazması gerektiğini ve hangi evrağı mahkemeye götürürse bayanın nafakasının iptal olacağı konusunda bilgi verirseniz sevinirim.Bayan mahkemeyi kandırıyor çalışmıyorum diyor ama çalışıyor çalıştığını ispatlamak gerekli.
-
Meslektaşım Av.Tayfun Eyilik'e aynen katılıyorum