Re: Bakaya - Yüksek-lisans - GBT
Sayın ogrenci121212 ;
Tabirimi hoş görünüz ama ben arife tarif gerekmez diye kısa ve öz tanım yapmıştım. Madem bu kadar detaylı merak edip araştırdınız sonuçta farklı bir şey bulmadınız.
1. Geç İltihak bakayası saklı izin tecavüzü gibi durumlardan dolayı hiç bir askerlik şubesi Ağustos celp listelerinde katılmayanları GBT ye veremez. Vermez. En iyi şartla Eylül 15 te listeler hazırlanır kişilerin yabancı askerlik şubelerinden haber beklenir. Bu süreç Eylül sonunu bulur. Bu arada kişinin araştırması yapılır ( Hapiste hastahanede ölü v.s) çıkan sonuçlara göre Ekim ortalarına doğru, Kanuni değişiklik nedeniyle Cumhuriyet Savcılıklarına şuç ihbarları başlar ;
2. Ekim sonu kasım Başı C. Savcılıkları bu kişiler ile ilgili evrakları tanzim ederek ilgili adrese/ muhtarlığa gönderir. Yazı yazılması yasal bekleme süresi hesaba katıldığında bu süreç yılbaşına kadar sarkar ki bu arada yeni celp katılım ve teciller bildirilir. Bunlarında ayıklanmasından sonra C. Savcıları mahkeme kararı ile ilgili kişileri aratmaya başlarlar ki bu süreç Mart 2009 u bulur.
3. Açık ve net belirttiğim gibi Ağustos ayı bakaya kalmanız kesindir. Ancak ceza almanız kesin değildir. Öğrenci belgesinin ''kabul'' esas olduğu bir teamüldür.
4. Unutulmamalıdır ki hukuk haklıyı cezalandırmaya değil suçtan kişiyi caydırmaya yönelik cezalara haizdir. Kabulün kişi tarafından kayıta döndürülmemesi durumunda ''madem okumayacaktın neden oyaladın herkesi'' zihniyeti vardır. Ancak kabulun kayıda dönmesi geçerli bir mazeret kabul edilmektedir.
Daha açık ne diyebilirim ? Bilmiyorum.
Sayın Evren,
Çok teşekkür ederim. Kesinlikle tavsiyelerinizi ve açıklamalarınızı sorgulama niyetim yoktu. Malum en ufak bir yanlış anlaşılma hoş olmayan bir sonuç doğurabilir endişesiyle, sorularımı askeri şubeye de yönelttim. Durum aynen sizin de anlattığınız gibi. Şubedeki astsubayımızın sanıyorum yanlış bildiği bir iki konu oldu. Bunun dışında durum söylediğiniz gibi. Ve eğer ki kaydolmam durumunda Ağustos celbindeki bakaya durumumdan da beraat edebileceksem zaten benim için de bir sorun kalmıyor.
Diğer arkadaşlara da yorumları için teşekkürler. Son olarak; arkadaşlara buradan edindikleri bilgileri toparlayıp sonra da muhakkak askerlik şubesiyle görüşmelerini öneririm. Eğer biraz bilgi sahibi iseniz şubedeki memurların tavırları da hem daha verimli oluyor hem de daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Eğer durum böyle ise üniversite sınavına girdiği için sorun yaşayan arkadaşlar da sanıyorum aynı durumdan faydalanabilir. (ya da yurtiçi yükseklisans başvurusu yapanlar). Okul kaydı ile ilgili olarak da eski bir üniversite personeli olarak şöyle bir tavsiyem olabilir. Öğrenci işlerine durumunuzu anlatıp askerlik belgesini sonradan getireceğinizi söyleyin. Özellikle yükseklisans öğrencilerine bu konuda kolaylık sağlandığına daha önce şahit oldum. Belki bu şekilde sorunu aşabilirsiniz.
Herkese başarılar... Tangör Evren'e özellikle tekrar teşekkür ediyorum aydınlatıcı bilgilerini paylaştığı için.
Sayın ogrenci121212
Ayrıntılı cevabınız icin tesekkur ederim. Arkadasıma iletecegim. Simdi bu kisi kesin olarak bakaya kalacak, peki sayın Evren in de dediklerini gozonunde bulundurursak, bu kisinin mahkemeden beraat etme durumu olabilir mi? Sayın Evren sizin dediginizden boyle bir ihtimal çıkardım. (4.maddede belirtmişsiniz)Söz konusu şahıs temmuzda kayıdını yaptırdı, temmuz sonu tecili bittiği için ağustos da bakaya kalacak. Mahkemesinin gerçekleşmesi de eylül ekimi bulur. O zaman öğrenim fiilen başlamış olacak, öğrenci belgesi beyan edebilecek. Hakimin insiyatifine mi kalabilir yoksa kesin prosedürlere göre mi sonuçlanır? Fikriniz nedir paylaşabilirseniz sevinirim. Eğer umut yoksa kaydını silecek ve ağustos da askere gidecek ama yaptığı kayıt için vermiş olduğu milyarlarca lira boşa gidecek çünki kayıt da donduramıyor.
Bir de aklıma şu takıldı, eskiden yüksek lisansı bitirene tecil verimliyordu, o zaman bir kişi yüksek lisansı bitirdiği zaman tecili de mayıs haziran gibi bitiyordu, ağustos celbine kalıyordu, doktora programlari da fiilen eylül gibi başladığı için yüksek lisanstan sonra doktoraya devam edenlerin çoğu rapor mu alıyordu? Çünki aynı durum oluyor, temmuz da doktoraya kayıt yapsalar bile tecil işlemleri ekime kaldığından ağustos da bakaya kalıyorlardı.
Sayın Güler,
Verdiğiniz örnekte bir eksiklik olabilir. Ben daha önce kayıtlı olduğum ve bıraktığım yükseklisans sırasında tecilim Ekim 2007'de bitiyordu. Yani okul Haziran'da bitiyor ancak tecil Ekim 2007'de biteceği için doktoraya başvuracağınız zaman arada bakaya kalmıyorsunuz.
Ancak yanılıyorsam, örneğiniz çok yerinde olmuş çünkü bizimle aynı durum oluyor.
Sayın Evren'e sorduğunuz soru ile ilgili olarak da, haddime düşmez ama anladığım kadarıyla yanıt veriyim. Arkadaşınız kaydolsun ve eğitimine başlasın. Ardından Ağustos ayında gelememe nedeni olarak öğrenci kabulunu belgeleyerek sunsun. Bir anlamda sözünüzü tutmuş ve eğitime başladığınız için muhtemelen beraat edeceksiniz. Okuldan Ağustos döneminde zaten kabul almış olduğuna dair bir yazı alabileceğini sanıyorum. En kötü ihtimalde para cezasına çevrileceğini anlıyorum. Yine de sayın Evren sanıyorum gerekli yanıtı verecektir.
Sayın ogrenci121212,
En kötü ihtimalle para cezası diyorsunuz, ceza sözkonusu olunca bir sonraki celp yine aynı sorunlar olmayacak mı? Tecili kabul edilecek mi? Eger beraat etmezse yine hersey basa donuyor. Sanırım islerin iyi gitmesi icin tek olması gereken agustos dan kalan bakaya durumundan ogrenci durumu ile beraat etmesi anca o zaman devam edebilir egitime anladigim kadariyla. Ama derseniz keslinlikle beraat edemez, ufak capta bir ceza alir, durum karisiyor tekrardan.
Bu konunun Sayın Evren'in açıklamasına dayanarak sorun olmayacağını düşünüyorum. Bir sonraki celp döneminden önce zaten öğrenci kaydı yapılmış olacak. Dolayısıyla kayıt belgesiyle birlikte ifade verebilecektir. ARdından da yine aynı belgeyle tecil edebiliyor sanıyorum. Yani o dönem gelmeme nedeni olarak yüksek lisans kabulunu, ardından da tecil nedeni olarak öğrenci belgesini gösterecek. Bu açıklamalar yine de bir soru işareti bırakıyorsa tabii geriye askere gitmek kalıyor. Ben şu anda çok gitmek istediğim bir yere kaydolduğum için, daha önceki açıklamalara da güvenerek içim rahat bir şekilde şansımı deneyeceğim. Benim durumum sonuçlandığında arkadaşınız için de çok geç olmuş olacak ama eğer ki askere gitmeye karar verirse ne kaçırdığını size iletebilirim :)
Umarım sorununuz çözülür. Bence arkadaşınız acilen askerlik şubesi ile iletişime geçip düşündüğümüz çözümü uygulaması durumunda başına birşey gelip gelmeyeceğini sorsun. Buna göre kararını versin. Ancak bence şubeye gidip tecrübeli bir memurla görüşmesi kendisini çok rahatlatacaktır. İstanbul Halıcıoğlu şubesinde çk yardımcı kişiler vardı. Önerebilirim.
İyi günler
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=40999
..fiilen ogrenime baslamis...
ibaresi durumu olumsuzlastiriyor. Bakaya kalinacagi kesin. Dava sonucunu ben hukukcu olmadigim icin kestiremiyorum. İnsiyatif mi kesin kurallar mi?
Halıcıoğlu nu biliyorum doğru kişiyi bulabilirsen gerçekten çok yardımcı oluyorlar. Bu konuda sormuş arkadaş kesin bir şey dememişler.
Sayın ognreci121212,
bir de soyle bir durum var, arkadas su an cok saygın bir kurumda calismakta. Agustos da bakaya kalır kalmaz, sube bunu is yerine bildiriyormus. Bakaya eleman calistirmak suc oldugu icin is yeri sorumlu tutuluyormus. Calistigi yer de sozlesmesini derhal feshetmek zorunda kaliyormus. Simdi bu adam eylul-ekimde ogrenci oldugu icin mahkemeden beraat bile edecek olsa, kendi dedigine gore agustos ayinin ortalarinda isten atilabilirmis. Bu durum hakkinda fikriniz var mi?
Sayın Evren, siz de ileri bir tarihe isaret ettiniz mart ayi olarak, ama subelerin is yerlerine bildirimleri bakaya kalınmasından 1-2 hafta sonra oluyormus, bu konuda aydınlatabilir misiniz? Sahis ekimde beraat edebilecek bile olsa agustos da isten atilma durumu ile karsi karsiya.
Arkadas bu konuda bir cozum bulamadı, yüksek lisans kaydını yaktı ve askere gidiyor. Bu durumda olan baskalari varsa haberi olsun diye yazdim, yani ogrenim baslamadan kayit yapip, agustos da tecili biten varsa, mahkemenin olumsuz sonuclanacagina dair karar vermis kendince.
Bu konudaki kesin sonucu yazıyorum, ileride bu durum basına gelecek olan olursa faydalansın diye:
Yuksek lisansa kayit yapacaksaniz bakaya kalmamak icin, bakaya kalmadan once okulun fiilen ogrenime baslamıs olması gerekiyor. Yani:
31 temmuz 2008 de teciliniz bitiyor ise, sizin haziran temmuz ayinda herhangi bir yere kayit yapmaniz ise yaramiyor. Cunki kayit olmaniz yeterli olmuyor, agustos celbinde bakaya kaliyorsunuz, ogrenime fiilen baslama tarihiniz eylul oldugu icin bakaya durumundan beraat etmeniz mumkun degil. Eskiden bu durumda olanlar rapor alıyordu ama kanun degisikligi sonucu heyet raporu gerektigi icin bu mumkun degil artık.
Ama diyelim sizin yasal teciliniz ekimde bitiyor olsun, siz o zaman agustos da kayıt olursunuz, eylulde okul baslar, okul eylul ayında bu kisi ogrenime fiilen baslamıstır diye ogrenci belgesi duzenler ve tecil icin basvurur. Bu sekilde sorun olmaz.
Kritik olan su: Fiilen ogrenime baslama tarihi, tecil bitim tarihinden once olacak. Yani onemli olan okulun egitime ve derslere baslamıs olması. Sizin kayıt oldugunuz tarihin hicbir onemi yok. Ha diyelim siz kayıt oldunuz, askere gitmediniz ne olacak? Bakaya kalacaksınız, subeniz bakaya islemlerine baslayacak, bunu is yerinize bildirecek, isten cikarilacaksiniz, bir sonraki celp icin okul tecil talebinde bulunacak ama red edilecek. Zaten bakaya oldugunuz icin en iyi ihtimalle para cezasi alacaksiniz ve bir sonraki celp askere gideceksiniz.
Bu bilgileri haftalardir bu isle ugrasan arkadasım en sonunda Halıcıoğlu ndaki Askere Alma Daire Başkanlığındaki bu işleri yürüten en yetkili kişiden almıştır. Kendisi de temmuz ayında kayıt oldugu okulun yetersiz yonlendirmesi ve sadece kayıt tecil icin yeterli olur demesi yuzunden bu işlere girdi simdi ise kaydını silmekle ve ucreti (yuksek fiyatlı bir master programı) geri almak ile ugrasıyor bir yandan.