Hizmet alımı ihalelerinde fiyatın aşırı düşük olduğunun belirlenmesi için yaklaşık maliyetle arada ki fark ne oranda olmalıdır.Yani böyle bir oran var mı yoksa ihaleyi yapan idarenin insiyatifine mi bağlı?
Printable View
Hizmet alımı ihalelerinde fiyatın aşırı düşük olduğunun belirlenmesi için yaklaşık maliyetle arada ki fark ne oranda olmalıdır.Yani böyle bir oran var mı yoksa ihaleyi yapan idarenin insiyatifine mi bağlı?
gerçekten çok önemli bilgisi olan varsa sorunun yanıtına çok ihtiyacım var
Özür dilerim mesajınızı yeni gördüm. Bu tamamen idarenin takdirine bağlıdır. İşin hayatın olağan akışları içerisinde tamamlanabilmesi esastır. Bununda takdiri idareye aittir. Ancak Personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımlarında asgari işçilik bedeli üzerinden %3 genelk giderleri karşılamayan teklifler değerlendirme dışında bırakılmak zorundadır. Zaman zaman giyim bedeli olarak iki takım elbise, bot, şapka, eldiven için kişi başı 0,25 YTL teklif eden firmalar bile bulunmaktadır. Bunun karşılanması mümkün bulunmamaktadır, KİK'e giden böyle bir itiraz kabul edilir. Ancak bu ürünlerin hepsi için 4,5 YTL veren firmalar proforma fatura vb tevsik edici belgelerle İhaleyi alabiliyorlar. KİK çok değişik kararlar verebiliyor bu durumda. Yinede idare bu konuda karar vermekte hür. 0,25 YTL yi kabul ederse ve KİK'e gidilmezse kimse bir şey diyemez. Ha eğer KİK'e gider, KİK te onaylarsa ona da kimse bir şey diyemez.
Öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim.İşim gereği firmam adına Sağlık Bakanlığı'na bağlı ağız ve diş sağlığı merkezlerinin diş protez işi ile ilgili hizmet alımı ihalelerine giriyorum.Geçen sene ihaleyi alan firmanın fiyatının%10'u fazlasını bu seneki ihalede teklif verdim.Fakat teklifim ihale komisyonu tarafından aşırı düşük bulundu.Bileşenlere ait açıklamalarımı yaptım.Bu bileşenlere ait yaptığım açıklamaların faturaları talep edildi.Ayrıca işyeri kira kontratım,elektrik,telefon ve su faturalarım da istendi.İşin açıkçası senelerdir hizmet alımı ihalelerine girerim.İlk kez başıma böyle birşey gelince şaşırdım biraz.Tekrar teşekkür ederim.
İdarenin niyetinin ihaleyi size vermemek olduğunu düşünüyorum. Olayı fazlasıyla abartmışlar, sizden elektrik, su faturaları isteyerek yetki sınırlarını zorladıklarını düşünüyorum. Sizden o iş ile ilgili olarak YAPACAĞINIZ harcamaların tevsikini isteyebilirler. Geçmiş dönemdeki su ve elektrik tüketiminiz gelecek dönemde kullanacağınız su ve elektriğin tam karşılığı olmadığı gibi şu anda kiraladığınız yerden daha düşük kiralı bir yere geçmeyeceğinizi veya mal sahibiyle anlaşıp kirayı düşürmeyeceğinizi kimse iddia edemez. Kaldı ki siz bu tür harcamaları sadece o idare için değil işinizin tamamı için kullanıyorsunuz. Siz prosedüre uygun bir şekilşde sorularına yanıt verin. Sanırım sizi aşırı düşük bularak eleyeceklerdir. Bu durumda "İhalelere yönelik yapılacak başvurular hakkında yönetmelik" hükümlerine uygun olarak K.İ.K.'na başvuruda bulunun. Kazanacağınızı tahmin ediyorum. Ellerinde somut bir şey olmadığı için elektrik su faturası istediklerine inanıyorum. Eğer ki ikinci en avantajlı teklif sahibiyle aranızda büyük fark yoksa kesin K.İ.K.'ten döner.
Sayın elpida;
(eğer yanılıyorsam hukukçu arkadaşlar düzeltsinler lütfen)
Personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımlarında asgari işçilik bedeli üzerinden (giyim bedeli bu hesaba dahil edilmeden) %3 sözleşme giderlerini karşılamayan teklifler, Teklif edilmesi gereken asgari maliyet toplamını karşılamadıkları gerekçesi ile aşırı düşük fiyat sorgulaması yapılmadan değerlendirme dışı bırakılırlar. Zaten buraya kadar olan tüm fiyatlar sabittir. Bundan sonrası giyim bedeli ve kar marjının eklenmesi ile oluşur. İdareler yaklaşık maliyetlerine giyimi ve kar marjını eklerler. Gelen tekliflerde aşırı düşük fiyat sorgulaması Teklif edilmesi gereken asgari maliyetin üzerinde yaklaşık maliyetin altında kalan teklifler arasında yapılabilir. Bununla birlikte yapım işleri ihalelerinde K değeri hesaplanması ile kimlerden aşırı düşük fiyat teklifi isteneceği netleştirilmişken, hizmet alımlarında böyle bir durum söz konusu değildir.
Firmalar arasında belirttiğiniz gibi iki takım elbise, bot, şapka, eldiven için kişi başı 0,01 YTL teklif eden firmalar dahi bulunmaktadır. Aşırı düşük fiyat sorgulamasında bu firmalar giyim ticareti yapan firmalardan aldıkları proforma faturalarla bu teklifleri tevsik edebilmektedirler.
Şahsi fikrim olarak;
Her ne kadar hayatın olağan akışına uymasa bile ihale komisyonunun bu teklifleri kabul etmesi hem kamu yararına olacaktır, Hemde ileride ortaya çıkabilecek isnatlara karşı bir savunma zemini oluşturulmuş olacaktır. Yani 0,01 YTL lik teklifin Hayatın olağan akışına uymadığı gerekçesi ile reddedilmesi halinde geçerli en düşük giyim bedelinin tespiti zorlaşacaktır. 15 YTL lik giyim bedeli yada 25 YTL lik giyim bedelleri de olağan akışa uymamaktadır diye itiraz gelme olasılığı çok yüksektir. Bu durumda ikinci dayanak noktası yaklaşık maliyet hesabına dahil edilen giyim bedeli olacaktır. Bu bedelin üzerinde olan teklife ihaleyi vermek gerekecektir. Bu durumların hepsinde gelecek şikayetlerde savunma aşaması zorlu olacaktır.
Şöyle ki;
Yaklaşık maliyette iki takım elbise, bot, şapka, eldiven için belirlenen fiyat 75 YTL olsun. Gelen teklifler giyim için 0,01, 10, 25, 35, 55,70, 90 YTL olsun.
Bu durumda 0,01 YTL lik ve 90 YTL teklif dışındakilerden birinde karar verilmesi halinde bunu neye dayanarak yapıldığını göstermek oldukça zor olacaktır. niye 25 YTL elendi 35 YTL elenmedi sorusuna verilecek cevap yoktur. Hatta bence 90 YTL lik teklifin kabul edilmesinde bile ortaya çıkacak şikayetlerde yaklaşık maliyetin objektif kriterlere dayanmadığı yada sızdırıldığı iddia edilebilecek ve savunmak yine çok zor olacaktır.
Ben olsam böyle bir durumda oyumu 0,01 YTL olandan yana kullanırdım. Eğer farklı bir karar verilecekse bunu KİK versin. Kalkıp 55 YTL lik teklif veren firmaya ihale etseniz altta kalan firmalar, Değerlendirilmeye alınması gereken tekliflerimiz değerlendirilmedi dolayısıyla TCK 235/2-a-3 de tarif edilen suç oluşmuştur diyebilir. Yada 90 YTL lik teklif sahibi en gerçekçi teklif benimki 55 YTL lik teklif hayatın olağan akışına uymuyor deyip TCK 235/2-a-4 ten suçlayabilir.
0,01 YTL lik teklif KİK tarafından bozulsa ve düzeltici işlem uygulanarak ihale başka bir firma uhdesinde bırakılsa bile (ki muhtemelen böyle olacaktır) hakkınızda işlem yapılması mümkün olmayacaktır.
Çünkü mevzuat hükümleri gereğince firmaların sunmuş oldukları proforma faturalar tekliflerini tevsik eder nitelikte sayılmaktadır. Bu durumda belgenin sahte kaşe imza ile yapılıp yapılmadığı teyit etmek maksadıyla proforma faturayı düzenleyen firmanın faturada belirtilen adresine yazı yazıp teyit istemek yararlı olacaktır. (Ancak faturada yazan adresin ihaleye katılan firmanın sahibinin ev adresi olması bile muhtemel sonuçlar arasındadır)
Greyder, teşekkür ederim. Dalgınlıkla aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması gerekir demiştim, doğrusu dediğin gibi olacak, ihale dışı bırakılır demek istemiştim. aşırı düşük sorgulaması bu rakamın üstünde yapılır. düzelttiğin için sağol.
Öte yandan senin dediğin durumlar TCK'nın ilgili maddelerine de uymazlar, zira 4734 sayılı Kanun bu insiyatifi idareye vermiştir. Kanunda açıkça belirtilen bir durum olmadığı için idare suçlanamaz. Örneğin idare Ticaret odasından ilgili giyim maddelerinin fiyatlarını yazıyla ister ve Ticaret Odası bir fiyat verirse, ben bunu dikkate aldım diyebilir. Yada idare kendisi giyim için ayrı bir piyasa araştırması yaptım bunu buldum derse ona da kimse itiraz edemez. Örneğin Ticaret Odasından 40 YTL fiyat aldıysa 39 YTL teklif vereni aşırı düşük bulabilir, KİK ise hayır değildir diye düzeltebilir. Her ikiside yasal olarak idareye sıkıntı doğurmaz.
yanıtınız için tekrar teşekkür ederim. İdarenin amacı kendini sağlama almak için yaptığını sanıyorum .Bu belgeleri benden istemek gibi bir yetkileri var mı?Hizmet alımları uygulama yönetmeliği 72. maddede bu ayrıntılar bulunmuyor.Bunların yazılı olduğu bir yer mevcut mu biliyormusunuz
Rica ederim. Bilgi tazelemesi yapıyoruz birlikte iyi oluyor.
Bu konunun açılış sebebine de bakarsak ve deneyimlerime dayanarak maalesef bürokratlar çok saçma sapan nedenlerle bir anda kendilerini müfettiş ve hakim karşısında bulabiliyorlar.
Bu yüzden her ne kadar inisiyatif idarenin bile olsa verieln kararın gerekçesini iyi hazırlamak gerekiyor.
demişsin. Bu zaten yaklaşık maliyet hesabına dahil ediliyor.Alıntı:
Örneğin idare Ticaret odasından ilgili giyim maddelerinin fiyatlarını yazıyla ister ve Ticaret Odası bir fiyat verirse, ben bunu dikkate aldım diyebilir.
Ancak maalesef günümüzde şikayet mekanizması üzerinden rant sağlayan firmalar mevcut. Hatta bu işi kendine iş edinenler var. Hiç ihale almayıp binlerce YTL yi şikayet için harcayanlar var. Ya istediğimi ver ya şikayet ederim. Hatta bu tür firmaların bünyelerinde avukat çalıştırmak suretiyle tüm şartnameleri detaylı inceledikleri ve iptale götürecek yolları görüp rant sağlamak amacıyla şikayet mekanizmasını kullandıkları da biliniyor.
KİK haliyle usülsüzlük harici işlemlere bakmıyor. Eski firmasından işten kovulan bir adam yada diğer firmadan rant sağlamaya çalışan biri basıyor şikayet dilekçesini, fahiş fiyat, ihaleye fesat, kârı kırıştılar vs vs. KİK haliyle topu ilgili bakanlığa ve savcılığa gönderiyor. Araştırılsın diye. Hadi bakalım anlatın derdinizi. Hemen hergün ihaleye katılan bürokratlar için son derece riskli bir durum.
Hakkınızda dolu şikayet dosyası var. Mazallah bir tanesinde derdinizi anlatamazsanız...
Bide sosyal durum var. İşyerinizde çalışan diğer kişilerin "ateş olmayan yerden duman çıkmaz" mantığıyla sürdükleri bilir bilmez konuşmalar.
Yasal yollarla elde ettiğiniz bir paradan tasarruf ederek lüks bir araba yada ev alsanız artık cüzzamlı muamelesi görmeye başlamışsınızdır bile.
Bu yüzden bu konuyu açan arkadaşa da Allah yardımcınız olsun diyorum. Umarım mahkeme sonucunda suçsuz olduğunuz ortaya çıkar.