-
Merhaba Arkadaşlar,
Konuya şunlarıda ekleyebiliriz, birincisi çalışılan işyeri kurumsallaşmış bir şirketmi, sendika varmı, yoksa patron diye tabir ettiğimiz tek bir işverenemi ait. Neyazıkki ülkemizde çoğu çalışan sosyal haklarının neler olduğunu bilmiyor buda bazı işverenlerin açıkçası işine geliyor ve iş kanununun ilgili maddelerini yerine göre kendi çıkarlarına göre kullanabiliyorlar. İnsanlara yasal haklarının neler olduğunu açıklayan ve öğreten programlar yerine, hırsızlığın, arsızlığın prim yaptığını gösteren yayınlar yapılmaya devam edildiği sürecede (şekil 1 a televole vs.) bu insanlar ne yazıkki koyun olarak kalmaya devam edecek, ve hep birileri yünlerinden, etlerinden, sütlerinden faydalanacak. Ülkemizde ne yazıkki çoğu işyerinde hala SSK nın ne anlama geldiğini, bir iş yerinde sigortasının yatırılıp yatırılmadığını, fazla mesai kavramını bilmeyen, 1 milyar maaş alırken sigortası asgari ücretten yatırılan insanlar var. Tabiiki tek neden bilmemekde değil, kanunları bildiği halde işini kaybetme korkusu yaşadığı için (çok az ama var)seslerini çıkaramayanlarda var.
Neyse konuyu dağıtmayayım,
Bu işçi işe gelmediği zaman, işe gelmemesi ile ilgili olarak, şahitler eşliğinde tutanak tutulmadı, kendisinden savunma istenmedi ise,
İşçi savunma verdiyse, verilen savunmada geçerli mazeret yoksa ve buna rağmen ihtar verilmedi ise,
Haksız olduğu takdirde işçi kendisine verilen ihtarı imzalamaktan imtina ettiyse ve yazı noter kanalı ile kendisine tebliğ edilmedi ise,
İşçi sendikalı bir işyerinde çalışıyorsa, 6 iş günü içinde disiplin kuruluna sevkedilmedi ise,
Bir ay içinde 3 defa haksız sebeplerle işe gelmediği halde (ki sebepleri gerçekten geçersiz ise) yukarıda yazılan işlemler yapılmadan ve sendikalı işyerinde çalışıyorsa, disiplin kurulu kararı olmadan, 4857 sayılı iş kanunun ilgili maddeleri gereği işçinin iş akdini fesh edemezsiniz.
Ne işçiyi nede işvereni kayırmak yada kötülemek gibi bir amacım olmadığı belirtmek isterim, ama artık bir işyerinden işçi çıkartmak çok zor, eskiden kıdemini, ihbarını vererek, işten çıkartılabiliyordu, 4857 de böyle bir durumda yok, geçerli mazeret olacak,(evlilik, hastalık, askerlik vs.) yada işveren ile işçi bir şekilde anlaşacak. İşçi dava açıp haksız olarak çıkarıldığını ispat ederse, (artık iş mahkemeleri daha kısa sürede sonuçlanıyor) hem tazminat alır, hemde işine geri döner. Tek temennim iki taraf içinde herşeyin iş barışı içinde olumlu ve güzel olması, işçi yada işverenden hangisi haklı ise haklı olanın mağdur olmaması dileğiyle,
Saygılarımla,
romantic
-
Sayın Formdaşlar hepinizin görüşleri farklıydı çok güzel bir konu seçmişim ben birşeyler öğrenirken bu sitede hakkını bilmeyen hakkını arayanlarıda çok güzel bir şekilde aydınlaktık gibi ben öyle düşünüyorum.Ben soru sordukça ben öğreniyorum ayrıca cevab veren formdaşların cevablarıda bu siteyi gezen bilgili bilgisiz herkese aydınlatıcı oluyor.İŞÇİ HAKKINI-İŞVEREN HAKKINI BİLİYOR Herkesin düşüncesi çok güzeldi.gerçektende bu konuyu işçinin alyhine çevirmek dediğiniz gibi kolay oluyor.