-
Sorumluluk bana göre logları kayda alan kişidir.Şirket politikası kanuna aykırıysa bu politikayı uygulayanlar sorumluluktan kurtulamaz.Müdürün yada patronun emri de doğal olarak kişileri sorumluluktan kurtaramaz.En basit örnek patron kalk şu adamı vur dese, yada şu kişiye rüşvet ver dese konusu suç olan fiili yapan kişi de bu suçtan ceza almalı.
Gelelim soruyu soran arkadaşın yanıtına.....:) işte orada biraz takıldım.Arkadaşımın bu hakareti ispat etmesi zor görünüyor.Ancak hakim önünde yada şahitler huzurunda ikrar ederse kullanılabilir...belki de kullanılamaz....:) çünkü öğrenme yasal değil...Yorumlarınızı bekliyorum
-
olası dava durumunda tarafların avukatlarına naçizane tavsiyem, dilekçelerinde öncelikle msn ve log kavramlarını açıklayıcı beyanlarda bulunmalarıdır:)
öğrenmenin yasal olduğu konusunda ısrarcıyım ;) çünkü ldmacbeth kendi kullandığı bilgisayarda BULMUŞ!!! ispatlanması gereken başka bir husus daha var demek ki:) logların tutulduğunu bilmediğini, tesadüfen öğrendiğini ispatlaması gerekecektir bu durumda. örneğin (varsa) işe başladığı tarihten önceki logları kullanabilir.
ldmacbeth in bir avukat eşliğinde yönetimle görüşüp olası süreci anlatması ve tazminat konusunda anlaşması en mantıklı ve kısa yol gibi görünüyor:) ki kendi isteği de bu yönde zaten. tabii bunu yaparken yukarıda söylediğim delilleri (yasal olarak değerlendirilsin veya değerlendirilmesin) yedeklemesinde fayda var. olası ceza davasında fail-mağdur kavramları yer değiştirecek ve bu durumda şirket yöneticilerinin cezai sorumluluğu doğacaktır.
-
Tesadüfen bulunma ihtimali bence inandırıcı değil.Çünkü bildiğiniz üzere bu loglar basit bir tıklamayla açılmaz.Note padde özel olarak açılması gerekir.Arkadaşımızın o logları kontrol ettiği ortada ve bunun sürekli olduğu.Tesadüfen bulunsa bile okunması doğru mudur?Örneğin başkası adına geldiğini bildiğiniz veya anladığınız bir mektubu okuduğunuzda cezai sorumluluktan kurtulabilir misiniz?
Sorumluya gelince işverenin sorumluluğu bence azmettirendir.Asıl fail değildir.
-
msn loglarının ele geçirilme biçiminin yasal olup, olmadığı tartışılabilir. Benim görüşüm, bilgisayarda kişiye ayrılmış alan varsa, sanki onun özel evi, dolabı vb. bir şey sayılmalı, o nedenle de, yetkili mercilerden izin alınmadan o loglar incelenememelidir. Bu yönden alisinkay'a katılıyorum.
Ancak ondan önce msn loglarının kime ait olduğunun, keza özür mesajının kim tarafından gönderilmiş olduğunun kanıtlanması gerekir. Çünkü bu konun davaya kadar gidecek olması halinde, herhalde birisi ortaya çıkıp da ben yazdım demeyecektir. Hatta yazmış olsa bile, hayır ben yazmadım, falanca kişinin bana garezi vardı, beni suçlayabilmek için, sanki o yazıları ben yazmışım gibi msg logları yaratmış ve özür mesajı göndermiş, benim bunlardan haberim yok, deme ihtimali de vardır.
ldmacbeth, bilgi işlem sorumlusu olduğuna göre, hakkındaki böyle bir iddia inandırıcı bile olabilir.
O zaman aşağıda yer alan fıkraya uygun bir çözüm bulmak gerekebilir.
Zorla ırza geçme suçundan yargılanan sanık, hakime dönerek:
#65533;Hakim bey, beni şikayet eden şu karşıdaki kadından şikayetçiyim; çünkü o kadar çok bağırdı ki kulaklarımın zarı yırtıldı, zar yırtıldığına göre ceza kanununun ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmasını istiyorum#65533;..
Sanığın bu şikayeti üzerine kadın hemen kürsüye dönerek, #65533;Hayır hakim bey, yalan söylüyor, ben kendisine kesinlikle bağırmadım..#65533; der..
Sanık, şikayetçi kadının bu sözü üzerine hakimden tekrar söz ister ve der ki:
#65533;Hakim bey, görüyorsunuz, #65533;bağırmadım#65533; diyor; bağırmadığını söylediğine göre zorla ırza geçme suçunun unsurları tamamlanmamıştır; dolayısıyla beraatimi talep ediyorum#65533;!.
-
insanın böyle bilinçli olması nasıl güzel bir şey.
teprik ederim.