Re: İşçiden senet alınması
Merhabalar,
Bahşetmiş olduğunuz konuyla ilgili olarak,arkadaşımın çalıştığı şirketi kendisinden senet imzalamasını,mal dağıtmaları yapacağı için tüm firmalarda bunun uygun olduğunu isterse avukatını çağırıp ona sorabileceğini öne sürerek caydırıcılık niyetiyle istemiş olduğu boş seneti imzalatmıştır(senet üzerinde de bahsi geçen pul yoktur ).Sonrasında da işten çıkarmış fakat kendisine verdiği seneti kişiye teslim etmemiştir.Sonraki zamanda ilgili senetin üzerini istemiş olduğu rakamı doldurarak icraya vermiş ve evindeki tüm malları haczedilmiştir.Avukatının durum karşısında hiç bir şey yapmadıını da ilave ederek yazılan miktarı ödemek dışında hiç bir şey yapılamayacağı iletilmektedir.Bu konu hakkında nasıl yardımcı olabilirsiniz,teşekkürler,
İş Mahkemesinde bahse konu senetten dolayı borçlu olmadığının tespiti talepli menfi tespit davası açmaktan başka çare yok. senedi alan şirket ise bir mal ve hizmet karşılığı senedi verdiğini iddia ediyorsa bunu ticari defterleri ile ispat etmesi gerekmektedir.
merhaba benim sorunum bir başka. borclu olduğum kişi elinde üzerinde adres yazmayan senede kayınvalidemin adresini yazarak işlem yapacağını geyan etmekte ama ne ben ne eşim o adreste oturmuyoruz İHTİYATİ HACİZ işlemi yapabilirmi bu senede tşk. ederim yardımlarınız gerçekten benim için çok önemli...
muhtar kaydınız o adreste yoksa tebligatı kayınbabanız almasın o adreste size tebliğat yapılamadığı için haciz işlemi yapamaz, aynı şekilde ihtiyati haciz de yapamaz. ancak İİK 99 maddesi gereği kayınbabanızın evindeki eşyaların size ait olduğunu iddia ederek haciz yapabilir ancak bunda da muhafaza işlemi yapamaz yalnızca eşyaları haciz tutanağına yazar. icra mahkemesindeki İİK 99 gereği istihkak davası açarak o eşyaların size ait olduğunu idpat etmek zorunda olacaktır. senette kayınbabanızın adresinin yazmasının hiç bir önemi yok.
Alıntı:
Av.Ali Osman Toprak rumuzlu üyeden alıntı
İş Mahkemesinde bahse konu senetten dolayı borçlu olmadığının tespiti talepli menfi tespit davası açmaktan başka çare yok. senedi alan şirket ise bir mal ve hizmet karşılığı senedi verdiğini iddia ediyorsa bunu ticari defterleri ile ispat etmesi gerekmektedir.
Sayın Ali bey.öncelikle teşekkür ediyorum,menfi tespit davası için bildiğim kadarıyla mevcut senet üzerinde ki borç miktarının yanında icra müdürlüğüne aynı zamanda borç miktarının belli bir kısmını (teminat olarak)yatırmak gerekiyor.Bunun yanında da senette "nakten" ibaresinin kullanıldığını öğrendim bu durumda bu söylediğiniz geçerli bir yol mudur teşekkür ediyorum,
Sayın meslektaşımız Av.Ali Osman Toprak'ın teşhisi aynen geçerlidir.
Boş senetin üzerinde ilgili firma adı ve nakten ibaresi, mal ve hizmet karşılığı verdiğinin iddası üzerine ticaret defterinde de kayıtlı olmak zorunda mıdır?Teşekkürler,
senette nakden yazıyorsa işveren borç para karşılığında senedi verdiğini iddia ederse bunun aksini ispat etmeniz zorlaşacak. ama hataya düşüp senedin veriliş nedenini makl ve hizmet olarak değiştirirse ispat yükü kendine geçecek. ancak bu hataya düşmezse iddianızı ispat etmeniz biraz zor olacaktır. ancak senedin vade tarihi iş akdinin devam ettiği bir tarihe rASTLIYORSA, iş verenin aylığınızdan kesmek suretiyle bu senedi tahsil edebileceğini ileri sürebilirsiniz. icra takibinden sonra açılan menfi tespit davasında icra takibini durdurmak hukuken mümkün değildir. ancak icra veznesine yatırmış olduğunuz paranın alacaklıya ödenememesi yönünde %15 teminat karşılığında ihtiyati tedbir alabilirsiniz
Çok teşekkür ediyorum avukat bey.desenize bu parayı mecbur ödemek zorundayız.Ve miktarda inanın ödenecek türden değil,50.000 YTL borç para vermiş gibi göstermiş.Biz masumlar nasıl hak hukuk mücadelesine gireceğiz bir türlü anlayamıyorum bu ülkede,
50.000,00YTL ne için verdiğini iddia ediyor. faiz ile borç para vermişse ikrazatçılık(tefecilik) suçu oluşur. sen davanı aç borcun sebebini onlar göstersin ona göre makul bir savunma yaparsın. özelikle bir işverenin işçisine 50.000,00YTl elden nakit borç para vermiş olması pek tutarlı olmaz.