Re: Ödenmeyen kira borcu ve tahliye
Teşekkürler verdiğiniz bilgilere. Bugun gidip Örnek 13 formu ile icra dairesinden işlem başlattım.
Benim kira sözleşmem 2010 yılında bitiyordu kira sözleşmesi gereği ama ben tahsil edemedeğim geçmiş 2008 ocak,şubat,mart ve 2008 nisan-Aralık dönemleri kiralarımı talep ettim. buyuk ihtimalle gununde tahsil edemem ve tahliye ederim ödemeyide haciz yoluyla tahsil ederim die düşündüm. 2010 yılına kadarki kiraları isteme hakkım olduğunu solediler ama bana acımasızlık gibi geldi benim sadece 2008 yılını istemem bir sorun oluştulurmu? dava aşamasında veya tahliye sürecinde sözleşmeye aykırılık gibi bir karşı savunma yapılabilirmi bana karşı?
Hayır. Sözleşmede muacceliyet şartı olduğu için sadece 2 haklı ihtara dayanarak tahliye davası açamazsınız.
Yani 30 gün içinde öderse, daha sonra ödemezse, her seferinde icra takibi yaparsınız. Ama kaç icra takibi yaparsanız yapın her biri 30 gün içinde ödendiği sürece tahliye davası açma hakkınız olmaz.
Tahliye davası açma hakkınız sadece herhangi bir icra takibinize 30 gün içinde ödeme yapılmazsa yani temerrüt oluşursa mümkün olur.
Kiracı ne yapabilir? 7 gün içinde borcun tamamına ya da bir kısmına itiraz edebilir. İtiraz etmediği kısmını tebligatı aldıktan sonra 30 gün içinde ödemek zorundadır. İtiraz etmediği kısmının tamamını 30 gün içinde ödemezse temerrüt oluşur, tahliye davası açıp ayrıca haciz işlemi başlatabilirsiniz.
nisan 2008 sonrası için itiraz etse bile eski kiralar için itiraz etmeyeceğini düşünüyorum.
Eğer tamamına itiraz ederse dava açıp %40 inkar tazminatıyla birlikte talep edersiniz.
örnek 13 belgesini başka bir ilden gönderebilirmiyim? oturduğum yer ile kiralanan farklı şehirlerde ise ne önerirsiniz?
Herhangi bir yetki itirazına karşı, icra takibini taşınmazın bulunduğu yerde açmalısınız. Ancak bunun için illaki oraya gitmeniz gerekmemektedir. Bulunduğunuz yerdeki nöbetçi icra dairesine evraklarınızla beraber giderek (Örnek 13 ödeme emri, örnek 1 takip talebi ve kira kontratı) giderek, hangi ilde takip açmak istediğinizi söyleyin. Orası sizden gerekli harcı alarak, dosyayı diğer ile gönderecektir.
İyi günler dilerim Sayın Yazıcı. Benim de sorunum nmkkml le benzeşiyor. 2007den 900 2008den 2100 ytl alacağım var. Ben Mart başı ihtarname gönderdim. ihtar süresi içinde 900 ytl yatırdı kiracı. ihtarda belirtilen tutarın tümünü ödemedi. Temerrüte düştü. Kira kontratında istanbul sulh hukuk mahkemeleri taraftır yazılı. kiralanan yer ise zonguldakta.
1- Bu durumda da nöbetçi icra mahkemesine mi gitmem gerekiyor ? istanbuldan davayı açarsam ne olur ?
2- icra davası ile tahliye davası bir mi görülür ?
3- Avukat ücret olarak yüksek bir tutar talep etti. Bunu karşılayacak durumum yok. işlemleri ben kendim yürütebilir miyim (istanbul mahkemeleri üzerinden) ?
Yardımlarınız için teşekkür eder hukuk yaşamınızda başarılar dilerim.
Sözleşmenizde İstanbul mahkemelerini yetkili kıldığınızdan, davanızı İstanbul'dan açabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem, icra takibi yoluyla hem alacağınızı tahsil etmeniz hem de tahliye ettirmeniz yönünde. Bunun için de, özel olarak İstanbul Sulh Hukuk Mahkemeleri dediğinizden, icra takibini Zonguldak İcra Dairelerinde açmanız yönündedir. İstanbul da, herhangi bir nöbetçi icra müdürlüğü'ne bu yönde bir talebinizle gidebilirsiniz. Tahliye talepli ilamsız icra takibi açacaksınız. Böylelikle hem alacağınızı tahsil edebilecek, hem de taşınmazını tahliye ettirebileceksiniz. Madem ki, avukattan yardım alma imkanınız yok, bunu kendiniz de yapabilirsiniz. İcra Dairesindeki arkadaşlarımız sizi yönlendireceklerdir. Gerekli olan maktu formları da icra dairesinden temin edebilirsiniz.
Saygılarımla,
Alıntı:
BOZKIRKURDU rumuzlu üyeden alıntı
İyi günler dilerim Sayın Yazıcı. Benim de sorunum nmkkml le benzeşiyor. 2007den 900 2008den 2100 ytl alacağım var. Ben Mart başı ihtarname gönderdim. ihtar süresi içinde 900 ytl yatırdı kiracı. ihtarda belirtilen tutarın tümünü ödemedi. Temerrüte düştü. Kira kontratında istanbul sulh hukuk mahkemeleri taraftır yazılı. kiralanan yer ise zonguldakta.
1- Bu durumda da nöbetçi icra mahkemesine mi gitmem gerekiyor ? istanbuldan davayı açarsam ne olur ?
2- icra davası ile tahliye davası bir mi görülür ?
3- Avukat ücret olarak yüksek bir tutar talep etti. Bunu karşılayacak durumum yok. işlemleri ben kendim yürütebilir miyim (istanbul mahkemeleri üzerinden) ?
Yardımlarınız için teşekkür eder hukuk yaşamınızda başarılar dilerim.
Kontratta "istanbul sulh hukuk mahkemeleri yetkilidir" yazarken davalının yetki itirazında bulunacağını zannetmiyorum. Tahliye davasını İstanbul'dan bizzat kendiniz açabilirsiniz. Ama detaylardaki veya bilginizdeki bir eksiklikten dolayı sorun çıkar mı, ona siz karar vereceksiniz.
Haciz yoluyla tahsil için sizin veya vekilinizin Zonguldak'a gitmesi gerekir.
Merhaba öncelikle bu sitede kurucularına çok teşekkür ediyorum.
Ben bir ev sahibiyim 2 ay önce evimi kiraya vermek için kiracı ile anlaştık kiracıya anahtar teslimi yaparak kontratı depozito ve ilk kiramızı aldığımız zaman (yani anahtarı verdiğimiz günden 2 gün sonra) yapacağımıa dahir sözleştik.Kiracı parayı veremeyeceğini 1 hafta daha beklemememizi belirtti kontratıda imzalamadı.Bu olay üstünden 2 ay geçti ve kiracı kontrat imzalamadı depozito 2 aylık kira bedeli ve elektirk ,su doğalgaz faturalarını ödememekte. Evide boşaltmamaktadır bu konu ile ilgili ne yapmamaız gerekmektedir.Konu hakkında yardımlarınızı rica ederim.
Saygılarımla
Tşk.
Merhabalar.Benimde buna benzer bir sorunum var.Kiracımla bir kontrat yapmadım ve kiracım altı aydır kirasını ödemiyor.Kiracıyı evden çıkarmak ve altı aydır vermediği kiraları alabilmek için ne yapmalıyım.Bir yol gösterirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Alıntı:
advice rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar.Benimde buna benzer bir sorunum var.Kiracımla bir kontrat yapmadım ve kiracım altı aydır kirasını ödemiyor.Kiracıyı evden çıkarmak ve altı aydır vermediği kiraları alabilmek için ne yapmalıyım.Bir yol gösterirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Size de verilecek cevap farklı olmayacak. Bu sayfa ve birinci sayfada söylenenleri yapabilirsiniz.