Re: 10 Günlük Hapis Cezasi Kalkiyor(Mal Beyaninda Bulunmayan Borçlulara Verilen )
İzmir Buca cezaevinden bu gün itibarıile 136 hükümlü salıverildi bile.Yüksek mahkeme konu ile ilgili yeni düzenleme yapması için TBMM'ne 1 yıl süre tanıdı.Savcılar,bu suçtan dolayı arama yakalama emirlerini emniyet nezdinde kaldırılması yönünde talimat gönderiyorlar. Saygılarmla.
Re: 10 Günlük Hapis Cezasi Kalkiyor - Mal Beyanında Bulunmayan Borçlulara Hapis Yok
Dava açılmasına engel değil açın duruşma gününü alın talik edelim biraz bekletilecek denildi bugün mahkemeden bir karışıklıkdır devam ediyor bakalım ne kadar sürecek:D
Re: 10 Günlük Hapis Cezasi Kalkiyor(Mal Beyaninda Bulunmayan Borçlulara Verilen )
Ya iyi niyetli ise ne olacak? İyi niyetlilerin her durumda korunması bence şarttır
Re: 10 Günlük Hapis Cezasi Kalkiyor - Mal Beyanında Bulunmayan Borçlulara Hapis Yok
bankalar kredi vermek müşteri arıyana kadar borclularına bir guzelık yapsa 36 la kredi verıyor bizlerde yapsa 36 ay 18 ay bır guzellık de ödesek şakır şakır borcumuzu koşa koşa giderim borcumu ödemeye
selam kusura bakmayın ben bir konuyu anlamadım simdi 337/1 gereği 10 günlük disiplin hapsi kalktı hatta salıverilmeler yapılmış ama birde bakıyorsunuz ki 1 yıl sonra yürürlüğe girer diyor simdi benim 10 gün yatarım var bunu iptal ettirmem için başvurmam gerekirmi devlet memuruyum yada ne yapacaklarsa beklememmi gerekiyor bu konuda aydınlatacak arkadasları bekliyorum lütfen ...
Re: 10 Günlük Hapis Cezası Kalkıyor - Mal Beyanında Bulunmayan Borçlulara Hapis Yok
10 Günlük Hapis Cezası Kalkıyor - Mal Beyanında Bulunmayan Borçlulara Hapis Yok
Sayın hukukcu arkadaşlar; Bu Karar doğrumudur? doğru ise lütfen cevaplayın ki insanlar faydalansın bilinçlensin.
Şimdiden telşekkürler...
Re: 10 Günlük Hapis Cezası Kalkıyor - Mal Beyanında Bulunmayan Borçlulara Hapis Yok
Alıntı:
DÜRÜST rumuzlu üyeden alıntı
10 Günlük Hapis Cezası Kalkıyor - Mal Beyanında Bulunmayan Borçlulara Hapis Yok
Sayın hukukcu arkadaşlar; Bu Karar doğrumudur? doğru ise lütfen cevaplayın ki insanlar faydalansın bilinçlensin.
Şimdiden telşekkürler...
Sayın dürüst karar doğrudur. Haberin yazıldığı gün elimizdeki bilgiler ve Anayasa mahkemesinin kısa açıklamasıyla yetinmek zorunda lkalmıştık. Bu sebeple haber biraz flaş haber modunda olduğu için geniş bir bilgi veremediğimiz gibi uygulamanın ne olacağı konusunda ise şüphelerimiz vardı. Ama şu gün itibari ile icra mahkemeleri infazları durdurmuş ve de yakalama emirlerini de kaldırmıştır. Yani uygulamada bir yıllık bekleme süresi söz konusu değildir.
Bu yazımı okuyan tüm arkadaşlara selamlar.
Bir hukukçu olarak Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu bu yürürlüğü durdurulan iptal kararına katılmıyorum. İİK'nun 337. maddesini iptal etmek yerine bu maddeden verilen ceza yerine, karşılıksız çeklere uygulanan cezanın kıyasen uygulanarak ağırlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Forumdaki bazı arkadaşlarımız kişinin parası olsa zaten borcunu ödeyeceğini ve bu cezanın gereksiz olduğunu belirtmişler. Oysa gerçek maalesef öyle değil. Borçlular genelde (istisnalar muhakkak var) parası olsa da ödemek yerine borçtan kaçmayı tercih ediyorlar. Biz alacaklı ya da alacaklı vekilleri de elimizde borçluyu borcunu ödemek zorunda bırakan ilgili ve caydırıcı hükümleri kaybettiği için(İİK 337.md.nin iptali gibi) borcu tahsil kabiliyetimiz hemen hemen imkansız hale getiriliyor.
Bence iş bu kanun hükmünün iptali yerine değiştirilerek yukarıda belirtmiş olduğum gibi cezanın ağırlaştırılması durumunda bu madde ciddi anlamda caydırıcı bir işleve sahip olacak.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.
İİK 337 neden caydırıcı olsun ki? Hukuku birazcık bilen, kötü niyetli olduğunu varsaydığımız bir borçlu gidip mal beyanı dilekçesi verince 337. madde mi borcun ödenmesini sağlıyordu? 337. maddenin beğenelim beğenmeyelim birazda kötü niyetli kullanıldığı durumlar vardı. Yasanın birde mal beyanınca bulununcaya kadar hapis cezası öngören (İİK 76. madde) maddesi vardır. Bu madde halen yürürlükte ve bu madde ile ilgili bir iptal yok. Amaç üzüm yemek ise bu madde hala yasada duruyor.
Ama bu madde borçluyu mal beyanında bulunmaya zorlayan bir madde. Sanırım bu nedenle pek sevilmiyor.
Saygılarımla.
Not: 337 . maddeye itirazım şekille ilgilidir. Çünkü "Hiçbir gelirim yoktur" usulsüz beyan ama "Şu an hiçbir gelirim yoktur, bir iş bulur çalışırsam buradan kazanacağım para ile borcumu ödeyeceğim, şu ana ailemin yardımı ile hayatımı sürdürüyorum" usule uygun beyan oluyor. Bunların ikiside borcun ödenmesini malesef sağlamıyordu ama Sadece birinde usulsüz diye 10 gün hapis cezası veriliyordu.
sayın hukukçularım şimdi ceza kalktı ise bizim yapmamız gereken bir şey varmı ben zaten şu anda borcumu ödemeye başladım maaşımdan kesiliyor bu hapis cezasını iptal ettirmek için yapmamız gereken bir şey varmı acaba?