-
Sayın ırmak 3 yargıtay kararının 3'ü de makul süreyi esas alır nitelikte benim sorduğum karar sayın saraç'ın aşağıdaki sözü üzerine uzun süreli örneğin 1,5 yıl raporlu olup da raporlu sayılan tüm günlerin kıdem tazminatında sayıldığını gösteren yargıtay kararı,Sayın Nilgül Saraç'tan bu yazısı üzerine bunu destekleyen bir yargıtay kararı istemiştim ama 3 yargıtay kararı da düşüncem doğrultusunda
yargıtay kimi karaların kıdem tazminatına dahil edilecek raporlu geçen süreyi hakimin belirleyeci makul bir süreyle sınırlarken bırkısım karaları da doktrin yönünde olmuş ve raporlu geçen tüm süreyi kıdem tazmintının hesabında dikkate almıştır.
İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar)
-
Sayın IRMAK...,
yazınız için teşekkür ederim. bu arada adım, nilgüL.
Sayın ALİSİNKAY...,
sanırım bilgimi ve görüşlerimi aktarmakta yetersiz kalıyorum ki aynı şeylerden bahsetmeye çalışmama rağmen beni anlamıyorsunuz
Yargıtay eski karalarında makul süre esasını benimsemişti.bu süre hastanın durumuna hastalğının ağırlığına tedavi şartlarına göre hakimin taktir yetkisine dayanarak verdiği bir süreydi. geçmiş karalara baktığımızda 1,5 yıllık raporlu geçirilen süreyi kıdemden sayan bir yargıtay kararı mevcut değildir. bunu nedeni de hastanını durumu ne kadar ağır olursa olsun bunun tamamının kıdemden sayılmasının işverenin alehine olacağı ve hakkaniyetle bağdaşmayacağıdır.fakat yaklaşık 5 aylık süreci kıdemden sayan kararlar mevcuttur. şimdiki uygulama hernekadar işçinin kıdemine göre belirlenecek bildirim önellerine eklenecek 6 haftalık dönemi (raporlu) kıdemden saymış oLsada bu konuda yerleşik bir karar mevcut DEĞİLDİR.
SAYIN NUMİ'YE önerim işveren raporlu geçirilen süreyi kıdeme hiçbir şekilde dahil etmeyip sadece işçinin FİİLEN çalıştığı dönemi ya da 1 yıllık kıdemi olduğundan bu işçinin bildirim öneli olan 4HAFTA+6HAFTALIK dönemide kıdemden saymamışsa mutlaka işyerinin bulunduğu yer iş mahkemesine başvurmasıdır.
Sayın NUMİ,
ayrıca sorduğunuz diğer soru larınızın cevabına gelince
1) ücretsinz izinle geçirilen dönemlerde kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.
2) hesaplanacak kıdem tazminatında işçinin fiilen çalıştığı son dönemde aldığı giydirilmiş ücret dikkate alınır.aksi takrirde raporlu geçirilen dönemde işçiye ödenen GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ödeneğinin üzerinden kıdem tazminatının hesaplanması işçi alehine olur ve hakkaniyete uygun olmaz
"akıl yaşta değil baştadır ancak aklı başa yaş getirir"
nilgul