bkz: sayın ırmak'ın iletisi...
ceteris paribus
Printable View
bkz: sayın ırmak'ın iletisi...
ceteris paribus
sayın ANTALYA,
konunuza biraz daha açıklık getireyim. 1) savcılığa vereceğiniz suç ihbârı dilekçesi neticesinde, kâmu dâvâsı açıldığı takdirde, büyük bir ihtimalle, yargılama sonucunda söz etmiş olduğum şekilde hüküm verilecektir. elbette ki; dâvâ sonuçlandığında, sanığa ne kadar cezâ verileceği, öncelikle sayın mahkemenin takdirinde olacağı gibi, suçun niteliğine ve ağırlığına göre de değişecektir. genellikle bu dâvâlar bu şekilde hükme bağlanmaktadır. ayrıca, sanık para cezâsı ile kurtulsa dahi, 1-2 yıl mahkemede yargılanması da, bir nev'i cezâ olacaktır.
2) bundan başka; sizin ŞAHSİ olarak cezâ mahkemesinde dâvâ açma hakkınız bulunmaktadır ki, bu dâvâda, sanığın müsnet suçtan cezâlandırılmasını ve özellikle de, (kişilik haklarınıza saldırı yapıldığı ve toplumun önünde küçük düşürüldüğünüz vs. gibi gerekçelerle) SANIKTAN, MANEVİ TAZMİNAT (ve dâvâ tarihinden itibaren işleyecek faizlerini) TÂLEP ETMEK HAKKINIZ BULUNMAKTADIR. tâlep edeceğiniz manevi tazminat miktarını tespit ederken, konu ile ilgili içtihatlar size ışık tutacaktır. size tavsiyem; zamanaşımının kesilmesini teminen, önce savcılığa müracaat etmeniz, buradan alacağınız neticeye göre de, ayrıca şahsi dâvâ açarak, manevi tazminat tâlep etmenizdir.
diğer bir deyişle, tâkipsizlik kararı verilse bile, şahsi dâvâ açabilirsiniz.
bu forumda, yeni iş kanununa da atıfta bulunmak sureti ile, konuya açıklık getirilmiş olup; buna ilâveten, örnek içtihatlara da bakmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Sayın zara
Bana hakaret ettiğine dair işçilerden 4 şahitli tespit tutanağım var bu tutanağı kaç ay içinde delil olarak kullanabilirim 6 ay mı yoksa daha fazlamı ve ayrıca mahkemede tarafıma atılan iftirada bu kişinin şahitliğine karşı bu tutanağı kullanabilir miyim ?
sayın antalya,
tespit tutanağındaki tarih aynı zamanda suç tarihi olup; bu tarihten itibaren 6 ay içinde savcılığa suç duyurusunda bulunmanız gerekmektedir. şahsi dâvâ açma süresi ise, yanılmıyorsam, suç tarihinden itibaren 1 yıldır.
karşı tarafın size karşı bir iftirası var ise, bu ayrı bir suç teşkil etiğinden, bu şahsın bağımsız olarak suç ile ilgili şikâyette bulunması gerekir. (ayrı bir dâvâ/suç konusu olduğundan, sizin dosyanızda bu konu görülmez.)
soruyu deliller açısından sorduysanız, gerek sizin ve gerekse karşı tarafın ve her iki tarafın dinleteceği tanıkların ifâdelerine başvurularak topluca değerlendirilecektir.
Sayın ZARA
işçiyi 4857 25 mad.b ve d maddesi greğince 04.02.2005 tarihinde noterden tebligatla işine son verdim.elimde 2 adet tutanak var bu elemanla ilgili 1.cisi bana şahsıma ve firmaya karşı ŞEREFSİZLER,HAYVANLAR ve Bir elemanın bu eleman hakkında şikayet dilekçesi şimdi işçi mahkemeye gidecek bendeki bu 2 tutanak firmayı haklı olarak göstermesi yeterli mi ?ve tuttuğum tutanakları imzalamadı şahitler huzurunda tutanağın biri 13,01-diğeri 18,01 2005 tarihinde
Sayın Antalya,
Görüyorum ki, sayın "ırmak"ın yaptığı tavsiye mahiyetindeki uyarıyı ve benim hatırlatmamı hiç dikkate almamışsınız.
Çalışmakta olduğunuz şirkette iyiniyetli olarak çaba göstermenizi takdir ediyorum.Ancak hukukun da en az ifa ettiğiniz mesleğiniz-işiniz kadar ciddiye alınması gerektiğini unutmayınız. Nasıl ki biz hukukçular ticari defterlerin işlenmesi hususunda sınırlı bir bilgiye sahip isek, bir mali müşavir olarak da ilgilendiğiniz konulardaki bilgilerinizin sınırlı olması gayet olağandır. Bu sınırlı bilgilerin ise, tüm ayrıntıları bilinmeden bu gibi forumlarda kimi zaman eksik bilgi neticesi eksik cevaplarla karşılanması da doğaldır. Yani endişem odur ki, kaş yapayım derken lütfen göz çıkarmayalım.
Naçizane tavsiyem, sizin aktardığınız sınırlı bilgilere karşı buradan edindiğiniz sınırlı bilgilerle yetinmeyip, hukuki konularda bir işlem yapmadan önce bir avukat ile konuların istişare ediniz.
Bütün bunları neden yazdım.
Sorular :
1) Çalıştığınız şirket bir AŞ. mi yoksa Ltd mi dir.?
2) Sizin bu şirkette, işçiyi işe alma ve işçinin işine son verme yetkiniz var mıdır? Yani işveren vekili misiniz?
3) Böyle bir yetkiniz yoksa bu yetki şirkette kime aittir?
4) Şikayetçi olduğunuz işçinin işine son verdiğiniz noter ihbarnamesini kim imzalamıştır?
5) 4857 sayılı K. 26. madde uyarınca sözleşmenin haklı nedenle feshi, diğer tarafın bu eylemi öğrendiği tarihten itibaren 6 İŞ GÜNÜ İÇİNDE yapılmalıdır.
İlk Tutanak 13 Ocak, 2. tutanak 18 Ocak 2005 tarihli olduğuna ve fesih işlemini ise 04. Şubat 2005 tarihinde yaptığınıza göre, fesih işlemi süresinde yapılmış mıdır?
Cevaplarınızdan sonra belki konuya kaldığı yerden devam edebiliriz.
ceteris paribus
1-Çalıştığım şirket bir A.Ş
2-İşçiyi işe alma ve işine son verme yetkim yok.İşveren vekili olarak 03.02.2005-13/07/2005 Tarihleri arası SSK-Bölge Çalışma-işe giriş bildirgeleri-vizite kağıdı yazmaya imzalamaya-4587 sayılı iş kanunu gereğince ihtar.ihbar,tutanak tutmaya ait vekaletim mevcut.
3-Yetkiler Genel müdürümüze aittri.
4-İhtarnameyi vekaleten ben imzaladım.İHTAR ÇEKTİM.İşine son verdiğimiz için
5-Altı iş günü içinde yapmadık.Tutanaklar mevcut olduğu için
Fesih bildirimi zamanında yapılmamıştır.6 İş gününü Genel müdüre bildirdiğim halde işten çıkartın dedi ve vekaleti bana gönderdi.Ben uyardım fakat dinlemediler.
Bu arada cevablar için teşekkür ediyorum.