Cevap: Bipolar ve kredi kartı borçları
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Bence böyle bir davaya girmeniz size yeni masraflar açmak dışında hiç bir işe yaramıyacaktır.Bahsettiğiniz psikolojik rahatsızlık türü ceza_i ehliyeti olmayacak kadar değil, toplumumuzda görülebilen depresyon, ankysite, obsesif kompulsif bozukluk benzeri bir rahatsızlıktır(ki olsa dahi yerinde bir heyet tarafından raporlanmalıydı).Zaten aylar öncesine dönük kişinin karar mekanızmasının bozulduğuna yönelik bir teşhis mümkün görünmüyor.Bankayla görüşüp ödeme kolaylığı yolları aramak daha mantıklı.Lakin bazı üyelerimizin dediği gibi 'ya tutarsa' mantığınıda devreye sokmak size kalmış.Geçmiş olsun.
Ceza-i ehliyeti olmaması suç işlendiği andaki şahsın psikozda olmasıdır.Manik depresyon hastalarında manik dönemde psikoz olabilir hatta kulağa ses gelmesi , kendini peygamber yada tanrı sanma gibi durumlarıda vardır.Çoğu zaman şizofreni ile karıştırılır.Ayrıca çoğu şizofren hasta manik depresif adı altında tedavi görür.Psikiyatrisler pek sen şizofrensin demez.Sağlam adama bile şizofrensin dersen adam kafayı yer.Eğer yukarıda bahsettiğim türde manikseniz olayı abartıp şizofren olabilirsiniz:) Bu durumda ceza-i ehliyet ortadan kalkar ama bu sefer ömür boyu damgalanırsınız.Bence davalarla uğraşmayın derim.Bill187 ye katılıyorum.
Alıntı:
Zaten aylar öncesine dönük kişinin karar mekanızmasının bozulduğuna yönelik bir teşhis mümkün görünmüyor.
Aylar geçse hatta seneler yinede teşhis yapılıyor.Önemli olan suç tarihinden önce bir tanının elinizde bulunması ve suç tarihlerinde kullandığınız ilaçların reçetesi gibi bilgiler işinize yarayacaktır.
Syn Demirci, bir kişinin yaptıklarından sorumlu tutulamayacak kadar psikolojik rahatsızlık duyması, şahsın ehil bir kurul önünde değerlenmesine bağlıdır.Aldığı psikolojik destek yada ilaçların yeterli olması söz konusu değildir.Eğer böyle olsaydı ülkemizdeki milyonlarca yaptıklarından pişmanlık duyan insan(bu sadece kart borcu olmaya bilir, alım, satım, borç, kefillik vb.) benzer ilaçları kullandığını yada reçete ettiğini söyleyerek bu işlerden sorumlu olmadığını iddia ederdi.Değerli forumumuzda insanları yanlış bilgilendirmemek başlıca görevimiz diye düşünüyorum.Herkese iyi forumlar.
Alıntı:
Syn Demirci, bir kişinin yaptıklarından sorumlu tutulamayacak kadar psikolojik rahatsızlık duyması, şahsın ehil bir kurul önünde değerlenmesine bağlıdır.Aldığı psikolojik destek yada ilaçların yeterli olması söz konusu değildir.Eğer böyle olsaydı ülkemizdeki milyonlarca yaptıklarından pişmanlık duyan insan(bu sadece kart borcu olmaya bilir, alım, satım, borç, kefillik vb.) benzer ilaçları kullandığını yada reçete ettiğini söyleyerek bu işlerden sorumlu olmadığını iddia ederdi.Değerli forumumuzda insanları yanlış bilgilendirmemek başlıca görevimiz diye düşünüyorum.Herkese iyi forumlar.
Önemli olan suç tarihinden önce bir tanının konulması demiştim.Yani suçtan önce kişi manik depresyon yada şizofreni tanısı aldıysa suç tarihinde hastalığının tekrarladığını belgeleyebilir demek istedim.Bu şekilde dava açabilir ama bu sefer ceza-i ehliyetinden olur.Eğer ceza-i ehliyetinden olursa vekil tayin edilir.Bankada hesap bile açamaz.Ehliyetine el konulur.Yurtdışına çıkamaz.Evlenemez vs...
Ülkemizde %2 manik %1 şizofren vardır.Yani toplam 2milyon insan.Bunların çok azı mahkemelik olur.Kimse ceza-i ehliyetini kaybetmek istemez.Birkez mahkemeye düşerse ömür boyu damgalanır.Güvenlik tedbirleri cezasından ağır olacaktır.
Medeni haklara sahip olma ehliyeti ile bu hakları kullanabilme ehliyeti birbirinden farklı olduğu gibi ceza-i ehliyet ise çok daha farklı bir durumdur.
Sözleşmeler , eğer yasal şekil koşuluna uyulmamışsa , taraflardan biri temyiz kudretine sahip değilse, danışıklı (muvazaalı) ise, konusu genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına ,emredici hükümlere aykırı ise kesin hükümsüzlük (geçersizlik) yaptırımı ile karşılaşır.
Geçersiz sözleşmeler gereği taraflar aldıklarını birbirlerine iade etmekle yükümlüdürler.
Oysa kullanıcı başka bir şeyi sormaktadır.; "hastalık esnasında doğan zarar adı altında alacaklılara dava açmamı "
Doğrusu ben böyle bir dava türü bilmiyorum. Anlamaya çalışıyorum
Hastalık esnasında bir zarar doğmuş olacak , bu zarar galiba hastalıktan ve alacaklılardan kaynaklanmış olacak ...
Alıntı:
Doğrusu ben böyle bir dava türü bilmiyorum. Anlamaya çalışıyorum
Hastalık esnasında bir zarar doğmuş olacak , bu zarar galiba hastalıktan ve alacaklılardan kaynaklanmış olacak ...
Madde 32-1 yani, fiili işlediği zaman tam akıl hastası olan, yani " işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilemez , hakkında, sadece "koruma ve tedavi amaçlı olarak " güvenlik tedbirine hükmedilmesini emretmiştir.
Bu maddede suç tarihinde ceza-i ehliyet kavramı tanımlanmıştır.Buna istinaden dava açılabilir.Şahıs harcamalarından sorumlu olamaz.Mahkeme şahsı hastaneye sevk edecektir.Madde 32-1 e göre değerlendirme heyet tarafından yapılır ama heyet harcamalarının bilinçli yapıldığına kararda verebilir.Bipolar bozuklukta aşırı para harcama çok rastlansada madde 32-1 e tabii olması biraz zor.Çoğunlukla şizofrenler bu madde kapsamına girer.Dava sürecinde bir akıl hastanesinde haftalarca yatmak söz konusu olacağından dava açma konusu çokta mantıklı olmayacaktır.
ALINTIDIR
Atak döneminde hastanın aldığı yanlış kararlar ve bunların sebep olduğu maddi zararların yasal olarak telafisi mümkün müdür? (Örneğin, aşırı kredi kartı borcu nedeniyle haczedilen mallar, imzalanan kontratlar, aracını değeri altında satması, dairesini bağışlama).
C3: Hasta, manik dönem sırasında yaptığı harcamaların getirdiği sorumluluklardan kurtulamaz. Ancak, hastalığının farkına varıp bunu kullanarak hastayı zarara uğratanlar varsa hasta dava açıp kayıplarının telafisini isteyebilir. Örneğin, hastanın aracını hastalığı kullanarak değerinin altında satın alan kişiye karşı hasta ‘satış işlemi iptal davası’ açabilir.
ALINTIDIR
Murat bey bu alıntıyı nerden aldığınızı öğrenebilirmiyim lütfen
Alıntı:
muratdemirci rumuzlu üyeden alıntı
ALINTIDIR
Atak döneminde hastanın aldığı yanlış kararlar ve bunların sebep olduğu maddi zararların yasal olarak telafisi mümkün müdür? (Örneğin, aşırı kredi kartı borcu nedeniyle haczedilen mallar, imzalanan kontratlar, aracını değeri altında satması, dairesini bağışlama).
C3: Hasta, manik dönem sırasında yaptığı harcamaların getirdiği sorumluluklardan kurtulamaz. Ancak, hastalığının farkına varıp bunu kullanarak hastayı zarara uğratanlar varsa hasta dava açıp kayıplarının telafisini isteyebilir. Örneğin, hastanın aracını hastalığı kullanarak değerinin altında satın alan kişiye karşı hasta ‘satış işlemi iptal davası’ açabilir.
ALINTIDIR
Bipolar hastaların forum sitesinden
http://www.bipolaryasam.org/sss/hukuk
madde 3
Alıntı:
muratdemirci rumuzlu üyeden alıntı
ALINTIDIR
ALINTIDIR
Bu hususun hastalığın adı veya tanısı ile ilgisi yoktur. Bu husus tamamiyle kötü niyet ile ilgilidir. Kötü niyet hukukça korunmaz.
Ancak kötüniyetin ispatı ise (yani banka yöneticileri, kart ile alış veriş yapan yerler kişinin akıl sağlığının yerinde olmadığını bilecekler, ve gerçekten ihtiyacı olmayan şeyleri olağan üstü bedeller ile satmış olacaklar) epey bir sıkntılıdır diye düşünüyorum