Re: Raporumla 6ayı dolduruyorum ancak
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
66.madde de raporlu olarak geçen süreler sayılmamıştır.Bu nedenle raporlu bulunduğunuz süre düşüldükten sonra hesaplanan çalışma zamanının dikkate alınması gerekir.
Sayin Kircali,
66. maddede gunluk calisma suresinden sayilan haller duzenlenmektedir,bu surelerin de gunluk is suresinden sayilmasinin kidem hesabinda bir onemi bulunmamaktadir.(Bknz. Suzek,Is Hukuku 440 vd.)Is Kanunu md. 18'de aski hallerinin kidem hesabinda goz onune alinmayacagi hususunda bir sinirlama olmadigi icin bu sureler iscinin kidem hesabinda goz onunde bulundurulmalidir..Doktrinde de bu husus cogunlukla kabul edilmektedir..
Saygilarimla.
Sn.Değirmenci,açıklamanız için teşekkürler.Ancak alıntıladığım iş kanunu 18. maddesinde koyulaştırdığım kısımlarda 6aylık kıdemi olan işçi tanımlaması yapılıp,aylık kıdem hesabında 66.madde de belirtilen sürelerin dikkate alınacağı belirtilmiştir.Bu nedenle 6aylık kıdem hesabı ile ilgili olan 66.maddeyi ekledim.
İşveren iş akdini feshederken ne sebep gösterdi acaba?
Alıntı:
fero rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Sorumun cevabini forumlarda goremedigim icin soruyorum.
6 aylik calisma suremin dolmasina 5 gun kala saglik sorunlarim nedeni ile 10 gunluk rapor aldim. Ancak 6 ay surem dolmadan raporlu oldugum donemde bana isten cikarildigim teblig edilmek istendi.
Raporlu olmasaydim, 6 ayimi doldurmadan teblig edilen bu is sozlesmesi feshi icin herhangi hakli bir sebep sunmak zorunda olmadiklarini biliyorum ancak ben su anda 10gunluk raporumla beraber 6 ayimi dolduruyorum ve isten cikarilmam icin herhangi hakli bir sebepleri yok.
Ozetle, raporlu oldugum donem 6 aylik calisma suremi doldurdugum anlamina gelir mi? raporlu oldugum donemde teblig edilen fesih tarihinde 6 ayi doldurmadiysam, hakli bir sebep gosterilmeksizin isten cikartilabilir miyim?
tesekkurler
not: sozlesmem suresiz yapilmisti.
son durumla ilgili bilgi veriyorum, bugun bana evime tebligat yapildi. su anda raporluyum ve evde dinleniyorum.
Tebligatta "isyerinin ve isin gerektirdigi sebepler, kadro kisitlama ve degisiklik yapma zorunlulugu, isyeri kadrolarinin yeniden duzenlenme geregi" ile isten cikartildigim yaziyor.
Is sozlesmemde bir madde var, bu maddede "15 gunu gecen rapor sureleri fiili calisma suresinden sayilmaz" diye bir ibare var, buradan yola cikarak, benim 10gunluk raporumun fiili calisma suresinden sayildigini ve bu durumda raporun bitis tarihi itibariyle 6 ayimi doldurdugum kabul edilebilir mi?
Sayet kabul edilebilirse, bu noktadan sonra neler yapabilirim?
tesekkurler
Alıntı:
fero rumuzlu üyeden alıntı
son durumla ilgili bilgi veriyorum, bugun bana evime tebligat yapildi. su anda raporluyum ve evde dinleniyorum.
Tebligatta "isyerinin ve isin gerektirdigi sebepler, kadro kisitlama ve degisiklik yapma zorunlulugu, isyeri kadrolarinin yeniden duzenlenme geregi" ile isten cikartildigim yaziyor.
Is sozlesmemde bir madde var, bu maddede "15 gunu gecen rapor sureleri fiili calisma suresinden sayilmaz" diye bir ibare var, buradan yola cikarak, benim 10gunluk raporumun fiili calisma suresinden sayildigini ve bu durumda raporun bitis tarihi itibariyle 6 ayimi doldurdugum kabul edilebilir mi?
Sayet kabul edilebilirse, bu noktadan sonra neler yapabilirim?
tesekkurler
Merhabalar..
Evet,zıt kanıt yoluyla yorumladığımızda bu sonuç çıkartılabilir,böyle bir madde olmasa dahi sonuç yine değişmeyecektir..
Bu noktadan sonra,şayet işyerinizde 30 dan fazla işçi çalışıyorsa işe iade davası açabilirsiniz..Dava dilekçenizde mutlaka iş akdinizin kötüniyetle feshedildiğini,6 ayı tamamlamanıza bir kaç gün kala yapılan fesih bildiriminin hakkın kötüye kullanılması olduğunu mutlaka belirtin..Diğer sorularınıza ilk mesajımda yanıt vermiştim.
Saygılarımla.
Raporlu işçinin iş akdi rapor süresi içerisinde feshedilebilir. Ancak bu fesih rapor bitiminde ilk iş günü hüküm doğurur. Bu nedenle feshin hüküm doğurduğu tarihte işyerinde kıdeminiz 6 ayı geçmiş olacaktır. İşverenin 18. madde kapsamında yaptığı feshe karşı işe iade davası açma hakkınız bulunmaktadır.
Selamlar,