Re: Evliliğin Butlanı Kararı ve Miras Paylaşımı
Sınavda bu soru şöyle çıktı. Murisin ölümünden sonra geride kalanlar şöyledir. İlk eşi olan (E) ve (E)' den olma (S), Almanya' da evlendiği (C) ve (C)' den olma (T). Almanya' da yaptığı evliliğin butlanına karar verilmeden (M) ölmüştür ve (C)' nin (E) ve (E)' den olma (S)' den haberi yoktur. Buna göre kim ne kadar pay alır.
a) e,c,s,t 1/4 alır.
b) e ve c 1/8, s ve t 3/8
Hangisi doğru? Diğer şıklar yanlış.
Evet herkes öyle söylüyor ama ben ühühhühü :( yanlış yaptım.
Aydıncım dün çalışmıştık ama yaaa... :(
Neyse üzme kendini, sağlık olsun, diğer soruları yapmışsındır nasıl olsa. Hem notun kötü bile olsa bunu artık unutmazsın, en iyi öğrenme hata yaparak öğrenmedir... (Bence)
Re: Evlenirken Mal Alan 2.Eşin..
Selamlar..Bir yıl kadar önce anam vefat etti..Bir kaç ay sonra, babam yeniden evlendi..Evlenirken bayana mal varlığından bir apartman dairesini tapu sicilyle verdi.Bayandan da kalan mallarından hak talep etmeyeceğine dair yazılı belge aldı..Ancak babam 1933 doğumlu eşi 1964 kimin önce gideceğini bilemeyiz ama babam bayandan önce ölürse, bayanın bu belge varken diğer mallarından hak talep etmesi mümkün müdür..Ederse hak alma ihtimali sizce nedir..?Bayan talep etmese bile bayanın boşandığı eşinden olma oğlu ve silsilesinin hak sahibi olması mümkün müdür..?[Kusura bakmayın netin acemisiyim yeni konu başlığını nasıl açacağımı bilemedim,açılmış konularda da benzer soru şayet atlamadıysam göremedim)İlginize teşekkürler..
Alıntı:
nur3333 rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar..Bir yıl kadar önce anam vefat etti..Bir kaç ay sonra, babam yeniden evlendi..Evlenirken bayana mal varlığından bir apartman dairesini tapu sicilyle verdi.Bayandan da kalan mallarından hak talep etmeyeceğine dair yazılı belge aldı..Ancak babam 1933 doğumlu eşi 1964 kimin önce gideceğini bilemeyiz ama babam bayandan önce ölürse, bayanın bu belge varken diğer mallarından hak talep etmesi mümkün müdür..Ederse hak alma ihtimali sizce nedir..?Bayan talep etmese bile bayanın boşandığı eşinden olma oğlu ve silsilesinin hak sahibi olması mümkün müdür..?[Kusura bakmayın netin acemisiyim yeni konu başlığını nasıl açacağımı bilemedim,açılmış konularda da benzer soru şayet atlamadıysam göremedim)İlginize teşekkürler..
Kadının başkasından olan çocukları hiçbir suretle babanızın mirasçısı olamazlar. Ama kadının başkasından olan çocukları, kadına mirasçı olduklarından, babanızdan kadına kalacak mallara da mirasçı olacaklardır.
Alıntı:
sdt23 rumuzlu üyeden alıntı
Kadının başkasından olan çocukları hiçbir suretle babanızın mirasçısı olamazlar. Ama kadının başkasından olan çocukları, kadına mirasçı olduklarından, babanızdan kadına kalacak mallara da mirasçı olacaklardır.
-----------------------------------------------------------------------
Tskler sayın Sdt23..Sorumun ilk bölümüyle ilgili de görüş belirtirseniz çok memnun olurum..Babamın vefatından sonra, başkaca bir talebim olmayacak diye yazı vermiş olmasına rağmen; hak talep edebilr mi,ederse sonuç sizce ne olur..
Kastettiğiniz belge geçerli bir "mirastan feragat sözleşmesi" ise kendisine verilen evi alır, diğer mallarda hak iddia edemez.
II. Mirastan feragat sözleşmesi
1. Kapsamı
MADDE 528.- Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.
Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.
Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.
2. Hükümden düşmesi
MADDE 529.- Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat hükümden düşer.
Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat yine hükümden düşer.
3. Tereke alacaklılarının hakları
MADDE 530.- Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar.
Teşekkürler sayın sdt23..
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
Evet, B'nin babasının öldüğü tarihte B'nin her iki evliliği de geçerliliğini koruduğu için hem A hem de C, B'nin babasından ve kendisinden kalan mirası, başka mirasçı da olmadığı için yarı yarıya paylaşacaklardır.
İlginç bir soru, belki de örneğini göremeyeceğimiz bir durum ama velevki oldu, bence hakkaniyete göre yarı yarıya paylaşmaları gerekecektir.
Konuyla ilgisi yok ama bir şey sormak istiyorum mesajınızda velevki sözcüğünü kullanmışsınız.
TDK da arama yaptığımda böyle bir sözcüğün olmadığını yazıyor.Merak ettim velevki ne demek, Türkçe'de böyle bir sözcük varmı acaba varsa neden TDK nın sitesinde yok .
http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx...Kelime=velevki