Re: (506 SSK) 39.Madde (3.Kişinin sorumlulugu)- Trafik kazası.
Sayın Yyln,
Sigorta hukukunda "üçüncü şahıs" ifadesinden kasıt karşı taraftır. Bir örneklemeyle açıklayacak olursak: Sigortacı (tüzel kişilik) 1. şahıs, sigorta ettiren (sigortalı) 2. şahıstır. Görüleceği üzere 1. ve 2. şahıslar önceden belirlidir.
Ancak üçünçü sahıs(lar) önceden belli değildir. Sigortalının yani burada sayın Özvefa'nın kullandığı araç nedeniyle maddi ya da bedeni zarar vereceği kişi ya da kişiler üçüncü şahıstır. (Somut olayımızda ZMSS genel şartlarının A3-c maddesi hükmü gereği usul ve füruu 3. şahıs olarak kabul edilemiyor.)
Örneğin sayın Özvefa sizin aracınıza çarptı diyelim burada üçüncü şahıs siz oluyorsunuz, benim aracıma çarparsa ben oluyorum. Umarım ikimize de çarpmaz:) :)
Şaka bir yana, kazasız, cezasız günler diler, sayın Özvefa'ya geçmiş olsun der, size de saygılar sunarım.
Devrim Sinan KARAVELİOĞLU
Sn: Karavelioğlu,
Açıklamalarınız için teşkkür ederim.Ama, bu açıklamalarınıza rağmen yine de anlayamadığım bir husus var.Trafik kazasında yaralanan kişi, (örnek olayda, Sn:özvefa'nın aracı kullanırken, yolda giden annesine çarptığı varsayılacak olursa) kazayı yapan aracın içinde olmasaydı, 3. kişi sayılmazmıydı? Eğer 3. kişi sayılacaksa, aracın içinde olması durumu değiştirir mi? ZMSS nin A-3-c maddesinde mallara gelen zarardan bahsediyor. Tedai giderleri de bu kapsamda sayılır mı?Selamlar...
Syn. Devrim Sinan KARAVELİOĞLU verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu durumda ilgili tutarı ödemem sanırım hayırlısı olacak. En azından mahkemelerde uğraşmamakla kendimi avutmuş olurum.
Değerli yorumlarından dolayı diğer arkadaşlarımada şükranlarımı sunarım.. Geçmiş olsun dileklerinizi en içten duygularımla kabul ederim..
Syn. Devrim Sinan KARAVELİOĞLU Size yada bir başkasına kesinlikle çarpmam , arabam yok şu an :) , ama yeni bir araba alırsam bunu bildirecegimden emin olabilirsiniz. :))))
Tekrar Teşekkürler..
Vefa Öz
Antalya
Sayın Yyln,
Gerçekten doğru ve yerinde bir soru. Burada sayın Özvefa'nın anne ve babasının aracın içinde veya dışında olmasının 3. şahıs durumunda kabul edilip edilemeyeceklerini ne şekilde etkileyeceği konusu.
Doğrusu böyle bir duruma bire bir benzeyen bir kazayla karşılaşmadım. Sigorta davaları klasörümdeki Yargıtay Kararlarını da tekrar gözden geçirdim bire bir benzeyen bir karar bulamadım.
Burada yapılacak en doğru şey somut olayın tam olarak eşi olan bir olayla ilgili Yargıtay Kararı elde edebilmek. Değişik hukukçuların görüşlerini almak. Benim rastlamadığım bir olaya başka bir arkadaşımız rastlamış olabilir. Uyarınız için teşekkür eder, saygılar sunarım.