Re: 1 yılı doldurmamış evlilik
Nikahta takılan takılar kadına aittir. Bunları geri alma imkanı yok.
Dava çekişmeli boşanmaya dönüşürse dava süresince tedbir nafakası, dava sonuçlanınca boşanmaya neden olacak kusurunuz bulunursa yoksulluk nafakası ve manevi tazminat ödemeniz söz konusu olabilir.
Daha zararlı çıkarsınız. Boşanmayı onaylıyorsanız ve tek anlaşmazlık nikahta takılan takılarsa, bu haliyle anlaşmayı kabul edin. Çünkü düğünde takılan takıların geri alınmasına imkan yok.
Alıntı:
adverseconditions rumuzlu üyeden alıntı
Her ne kadar çabalasam da eşim bende ayrılmayı kafasına koymuş. Dilekçesini sundu ve bana da celb geldi, 21/03/2008 tarihinde duruşmamız var ve artık bende bu evliliğin sonlanmasını istiyorum çünkü eşim başka biriyle bir kaç kez görüşmüş ve bunu kendisi bana beyan etti... Duruşma için avukat tutacak durumu yok kendisinin ve bende tutmadım...Evden giderken ailemin nikahta hediye ettiği tüm takıları alarak gitti ve dilekçesine "herhangi maddi ve manevi talebimiz yoktur" yazmış ancak ben altınlar üzerinde hakkım olduğunu düşünüyorum...En seri şekilde bu evlilik nasıl sonlandırılabilir ve eşimin götürdüğü altınlarda bana ait olan hakkı(ki böyle bişey varsa, olduğunu saniyorum ama...)nasıl alabilirim? Yardımcı olacak hukukçu arkadaşlara bilgi paylaşımları için şimdiden teşekkürler...
Düğünde takılan takılara yeni medeni kanun ile ortaksınız. Bu konuda sonuna kadar gidin zaten evlilik 1 yılı doldurmadığı için siz isteyin yada istemeyin çekişmeli olacak. Zaten çekişmeli olacak bu durumda evi terk eden o iken hakkınızı vermeyin bence.
Bunu medeni kanunun hangi maddesine dayanarak söylüyorsunuz?
Kadının takıları kişisel maldır. Kişisel mallar paylaşıma tabi değildir.
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=32015
Alıntı:
nevernever rumuzlu üyeden alıntı
düğünde takılan takılara yeni medeni kanun ile ortaksınız. bu konuda sonuna kadar gidin zaten evlilik 1 yılı doldurmadığı için siz isteyin yada istemeyin çekişmeli olacak. zaten çekişmeli olacak bu durumda evi terk eden o iken hakkınızı vermeyin bence.
Siz neye dayanarak söylüyorsunuz kadınların takıları burda düğünde takılan ziynet eşyaları değildir. Önceden edinilmiş mallar kadına aittir. Düğün takıları nikah akdi sonrası gerçekleşmişse her iki tarafta bu haktan pay sahibidir.
Alıntı:
Düğünde takılan takılara yeni medeni kanun ile ortaksınız
Yeni medeni kanunda olduğunu söyleyen sizdiniz. Ben de nerede olduğunu sordum. Yeni medeni kanunun metnini aşağıda bulabilirsiniz:
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=3
Alıntı:
Siz neye dayanarak söylüyorsunuz kadınların takıları burda düğünde takılan ziynet eşyaları değildir. Önceden edinilmiş mallar kadına aittir. Düğün takıları nikah akdi sonrası gerçekleşmişse her iki tarafta bu haktan pay sahibidir.
Alıntı:
Medeni kanun
...
III. Kişisel mallar
1. Kanuna göre
MADDE 220.- Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır:
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
Takma dişiniz sizin kişisel malınızdır,eşinize takılan takılar ise eşinizin kişisel malıdır.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Medeni kanun
...
III. Kişisel mallar
1. Kanuna göre
1. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
Aynı zamanda düğünde kadına takılan takılar aşağıdaki kapsamda da değerlendirilebilir:
(...)
2. (...) bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri,
Peki damada takılan takılar kimin ?