-
Re: Kontrat Bitimi
Sayin Av.Yusuf Kivrak,
Kira surecim 15 Kasim 2008 tarihinde "yenilendi". Ben yeni Borclar Kanunu kapsamindan hareketle, mal sahibi ile faks ve posta araciligi ile tartisiyoruz. Malsahibim, Istanbul disinda bir kurum. Benim kiraladigim konut, kurumun lojmani. Kurum daha once devlet kurulusuydu ve ozellestirildi.
Tasari halindeki Borclar kanununu gundeme getirerek, kanunun geriye donuk de uygulanacagini vurguluyorum. Kira bitisinde UFE yillik oran uzerinden kira artisimi yapip, banka adresine havale gonderdim. Bildiginiz gibi 25,12,2008 tarihinde Turk Borclar Kanunu Yururlugu ve Uygulamasi Hakkindaki kanun tasarisi Basbakanlik'a gonderildi. Bu kanunun 9.maddesinde Borclar Kanunun hukumlerinin yururluge girmesinden once yapilan kira sozlesmeleri icin de gecerli oldugu ifade edilmistir.
Mal sahibim bu gelismeleri dikkate almak istememektedir. Benim gonderdigim bedel uzerinden fatura kesip, faturayi adresime gonderiyorlar. Bu ay eger istedikleri %17 artisi yapmazsam, iki ayin farklarini depozitomdan keseceklerini bir yazi ile belirttiler.
Ben bu orandaki farki odemek taraflisi degilim. Ayrica %17 oran farkini depozitomdan kesemeyecegini dusunmekteyim. Ancak icra davasi acabilir herhalde.
Kanunen hakli bir durumda miyim?
Saygilarimla,
ekersemra
-
Re: Kontrat Bitimi
Bilgiler icin tesekkur ediyorum.
Daha once bir devlet kurumu iken, ozellestirilmis bir devlet kurumunun lojmanini konut olarak kiraladim.
Ancak Borclar Kanunu yasalasinca TBK Yururlugu ve Uygulamasi Hakkindaki Kanunun 9. maddesinin 1, ve 2, fikralari hayata nasil uygulanacak? Yasalasma surecinden sonraki ay icin yeni bir kontrar mi yapilacak?
Bu kontrata gore depozitolarimizi nasil kullanacagiz? Mal sahibim bana "hele bir yasalassin biz bir iyilik dusunuruz" sejklinde niyetini ifade etmisti.
Hukuki Net platformunda kanunu bu cercevede yorumlanmasi hakkinda bir tartisma goremiyorum. Vars lutfen beni uyariniz.
Saygilarimla,
ekersemra