Re: Yönetim aidatlardan gecikme faizi talep edebilir mi ?
Selamlar
Demek oluyorki aidat ödenmediği zaman faiz mahkemeye verilmeden %5 mehkemeye verilince asıl alacağa ilaveten kanuni faiz +masraflar.tabiki kat mülkiyeti kanununa göre yapılması gerekenlerden sonra alınabilmek kaydıyla.Örneğin toplantı çağrılarının yasal olması ve işletme projesinin kanuni yollardan tebliği ve kesinleşmesi gibi
Re: Yönetim aidatlardan gecikme faizi talep edebilir mi ?
Alıntı:
French rumuzlu üyeden alıntı
Yani Mahkemeye gerek kalmadan, bunu yönetim isteme hakkına sahip.
Teşekkür ederim.
Eğer borç sahibi geciktiği aylar için %5 gecikme faizini ödemeyi kabul ederse sorun yok.Fakat genellikle uygulamada "ana parayı ödemekten imtina eden" şahıslar yöneticiye gecikme faizini ödemekte direniyorlar.Kanımca makul bir süreyi aşmayan gecikmelerde bu işi komşuluk hukuku ve iyiniyet kuralları içinde "gecikme faizi talep etmeden" çözmekte fayda var.Fakat makul süre ve iyiniyet kuralları çiğnenmişse ve de gecikmeye konu olan ana borç ödenmemişse ,ikisinin birlikte tahsili için "İcraya"gidiyorsunuz. Kat Mülkiyeti Kanununa dayanan borçlar için "İlamsız İcra Takibi Yapılabiliyor."Öncelikle "borcun kesinleşmiş "olma şartı aranıyor.Burada gecikme faizinin hangi tarihten itibaren isteneceği konusu önem kazanıyor.Bunun içinde
borcun kaynağı ; işletme projesine dayanıyor ise bu projenin hangi tarihte borçluya tebliğ edildiği v.b gibi tebligatların tarihi (yani borçlunun yasal olarak
borcu öğrendiği tarih) gecikme faizine başlangıç teşkil ediyor.
İcradan gelen ödeme emrine;borçlunun itiraz etme hakkı var.Eğer itiraz ederse mahkeme açmanız gerekiyor.Karmaşık bir süreç , bir avukattan yardım almak fayda sağlar görüşündeyim.(Ben çok zorlandım,hata yapma olasılığı var.)
Cevap: Re: Yönetim aidatlardan gecikme faizi talep edebilir mi ?
Apartmanımızın daha önceki bir davasına bakan avukat bana "en az" %5 olmak üzere, daha fazlasını (mesela %10) aramızda alacağımız kararla alabileceğimizi söyledi. Ben de şu anda %10 alıyorum.