Re: Cinsel ilişkiyi reddetmek, reddedilen eşe hakaret etmek, yataktan atmak, cinayet ve tahrik indirimi
ahahaha. Evet Sayın Yavuzcan ayıp ettiniz (: (:
Şaka bir yana, konu detaylıca incelendiğinde, cinayetin sadece cinsel ilişkinin reddi sebebiyle işlenmediği ortaya çıkacaktır. Eğer sebep sadece o olsaydı bayanlar ve Sayın Şahin haklıdır diyeceğim. Ancak cinsel ilişkinin reddine hakaret ve itekleme eklendiğinde, bu eylemlerin ardından gelen kasten öldürme suçu; haksız fiil indiriminden yararlanacaktır bence.
Re: Cinsel ilişkiyi reddetmek, reddedilen eşe hakaret etmek, yataktan atmak, cinayet ve tahrik indirimi
Kusura bakma Yusuf, eksik okumamdan kaynaklanan bir problem oluşmuş... Bayanlar ve Yusuf olarak düzeltiyorum. :)
Alıntı:
rita rumuzlu üyeden alıntı
Eşe tecavüze yeltenmek suç değilmi? Bu durumda eşini itmesi de normal.
Kadın erkeğin malı döverde ,(istemesenizde) severde.aman sesimizi çıkarmayalım.tahrik unsuru olmasın
Sayın rita, eşe tecavüze yeltenmek, tecavüz etmek elbette suç. Kadının kendisini, eşini iterek savunması, öfkelenerek hakarette bulunması (Bunların da suç olduğunu düşünürseniz) zaten haksız tahrik altında kaldığı için başvurulmuş bir yoldur. Kadının özellikle eşini iterek kendinden uzaklaştırmaya çalışması kanımca meşru müdafaadır ve eğer kadın hakaret ve darp/yaralama suçundan yargılanıyor olsaydı beraat ederdi diye düşünüyorum.
Ayrıca burada Yargıtay'ın haksız tahrik olarak gördüğü olay, anladığım kadarıyla cinsel ilişkinin reddi değil, hakaret edilmesi ve eşin iteklenmek suretiyle yataktan atılması. Haksız tahrikin TCK'daki tanımına ve madde gerekçesine bakacak olursanız, hakaret ve yataktan atma olayı hayatın olağan akışına göre, eşi hiddet ve öfkeye sürüklemek için yeterli olabilecektir. Hiddet ve öfke unsuru olduğu için de haksız tahrik vardır diyerek indirime gidilmiş. Akıllara ya da duygularımıza ters gelebilir ancak fail eş hakaret ve yataktan atılması üzerine cinayeti işlemişse, verilen karar kanuna uygundur diye düşünüyorum.
Verdiğim örneği yinelemek isterim, eğer erkek eşini öldürmeseydi ama hakaret ve darp ya da yaralamadan şikayet etseydi, kadın da haksız tahrik indiriminden yararlanacak ve belki de (Bence mutlaka) meşru müdafaa hükmünden yararlanıp beraat edecekti. Konuya bir de böyle bakın lütfen. Toplumumuzda kadınlara karşı uygulanan psikolojik ve fiziksel şiddete sonuna kadar karşı olan biri olarak hassasiyetinizi çok iyi anlıyorum ancak burada kimse kadın sevilir de dövülür de düşüncesinde değil bunu da belirtmek isterim.
Alıntı:
Av.Dilek Kuzulu Yüksel rumuzlu üyeden alıntı
fail eş hakaret ve yataktan atılması üzerine cinayeti işlemişse,
Açıkcası hakaret ve yataktan atılması üzerine cinayet işlendiğini düşünmüyorum. "... yatak odasında yattığımız sırada kendisini özlediğimi söyledim, sarılmak istedim. Ama beni yataktan aşağı itti. Birkaç tane vurdum. Bana engel olmaya başlayınca, mutfaktan bıçak aldım." Bu ifadeye göre,suçlunun o gece o fiili işlemesinin sebebi hergün şiddet uyguladığı eşinin, o gece engel olmaya çalışmasıdır.
Evet, bu ifadeye göre dediğin doğru Aydın. Ben Yargıtay'ın gerekçesine istinaden yorum yaptım. Somut olayı bilmeden, dosyayı görmeden çok sağlıklı yorum yapamayacağımız kesin. O yüzden ihtimallere göre değerlendirme yaptım ve eğer Yargıtay'ın gerekçesindeki gibi hakaret ve yataktan atma nedeniyle cinayet işlenmişse Yargıtay haklı dedim ki hala aynı görüşteyim. Ama dediğin gibi eğer olay Yargıtay'ın gerekçesindeki gibi değil de haberdeki gibi cereyan etmişse, haksız tahrikten bahsetmek bence de mümkün değil.
Alıntı:
Yusuf Aydın Şahin rumuzlu üyeden alıntı
." Bu ifadeye göre,suçlunun o gece o fiili işlemesinin sebebi hergün şiddet uyguladığı eşinin, o gece engel olmaya çalışmasıdır.
Sayın Şahin yukarıdaki ifadenize katılıyorum eşini kendisine engel olmaya çalışmasını haddini aşması olarak değerlendirmiştir.
Alıntı:
Yusuf Aydın Şahin rumuzlu üyeden alıntı
Açıkcası hakaret ve yataktan atılması üzerine cinayet işlendiğini düşünmüyorum. "... yatak odasında yattığımız sırada kendisini özlediğimi söyledim, sarılmak istedim. Ama beni yataktan aşağı itti. Birkaç tane vurdum. Bana engel olmaya başlayınca, mutfaktan bıçak aldım." Bu ifadeye göre,suçlunun o gece o fiili işlemesinin sebebi hergün şiddet uyguladığı eşinin, o gece engel olmaya çalışmasıdır.
Ben de böyle düşünüyorum.Ama Av. Dilek Hanım'ın da dediği gibi,olayın gazete yazdığı gibi gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmek gerekiyor bence.Olayın nasıl gerçekleştiğini bilmeden,sadece ''eğer böyle ise'' ile başlayan cümleler söyleriz bana kalırsa.
Braz eski bi konu ama olsun. Bu olayı en iyi ben tahlil ederim. Bu konuda iddalıyım.
Adam işssiz ve bakımsız cahil. Kadın güzel adama göre kültürlü güzel konuşan giydiği yakışan giyinmeyi konuşmayı bilen bi tip. Adam zamanla kadının gözünde küçülüyor ve cinsel soğukluk başlıyor. adam istedikçe kadın geriçeviriyor. zamanla adamın tepkileri dayağa dönüşüyor. Kadın milleti hiç bi zaman suçlu değil iken susmaz. mahalleyi ayağa kaldırır. Suçlu çünkü kocasını hep geri çeviriyor ve dayak yiyor. Ertesi gün dayağı gizliyor çünkü sebebi sorulacak. adamın alkollü olup olmadığı sorulacak alkolsüz ve sebepsiz gecenin bi vakti ne oldu denecek ve kadın haksız çıkacak bu yüzden gizliyor.
Hep geri çevrilen adam aldatıldığını ve kadının ihtyaçlarını dışardan giderdiğini düşünüyor. Asıl adam yuva yıkılmasın dye sabretmiş kendince tedbirler almış. Giyim dışarı çıkma hususunda sınırlamalar koymu aklınca. Ama yeterince kültürlü olmadığı için olayı kendi bile tahlil edememiş ve ifade edemediği şeyleri dayağa dökmüş. Belkide aldatılmayı yada beğenilmemeyi kendine yedirip açığa vuramamaş. En son eşine düşman olmuş. Bu kadar uzun süreç olmasa hemen öle bıçakfalan olmaz yani. Her karı koca tepişir ama bıçak nerdee o nerde.......
Alıntı:
rita rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Şahin yukarıdaki ifadenize katılıyorum eşini kendisine engel olmaya çalışmasını haddini aşması olarak değerlendirmiştir.
Engel olurken neler dedi acaba ? Adam engel olnayı birisinden güç alıyor arkasında biri var dye yorumladı yada kadın birinden bahsetti de adam açıklamyor evli iken aldatılmayı yediremiyor bence...