-
Diğer arkadaşların görüşlerine katılmıyorum, olayda tahrip göremiyorum. Burada sitedeki irade sadece sizde olmamakla birlikte, sözleşmeye uyduğunuzu da göz önüne alarak, sizin hukuka uygun davranmış olduğunuzu düşünüyorum. Sulh hukuk mahkemesinde açacağınız bir dava ile tazminat isteminizin kabul edileceği düşüncesindeyim. Fakat bilgisayar ortamında ispat yükümlülüğü kolay olmadığı için, zorlanacağınız noktanın "ispat" olduğu açık.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin...
-
Değerli jaw,
Hukuka uygunluk sebepleri nedir hatırlayalım.
Meşru müdafaa
zaruret hali
Kanun hükmünü icraa (Sadece yetkili memurlar)
Yetkili merciinin emrini ifa
Bu arada internet hukuğu ve yeni tasarılardan biri de internetteki kişisel veriler için hukuka uygunluk sebepleri saymıştır.Bunlar
Rıza üzerine işlenme
sözleşme ilişkisi çerçevesinde
kanundan doğan bir yetkinin kullanılmasıyla işlenme
ilgilinin hayati çıkarlarının korunması için işlenme
kamu menfaati yada kamu düzeni gereği işlenme
haklı çıkarların korunması amacıyla işlenme
Bu şartları yerine getirmeden verilerin işlenmesi yasaktır.Yukarıdakiler kişiler bilgilerin korunması için.
TCK 525-b : Bilgileri otomatik işleme tabi tutulmuş veya verileri veya herhangi bir unsuru kısmen veya tamamen tahrip eden veya değiştiren veya silen veya sistemin işlemesine engel olan veya yanlış biçimde işlemesini sağlayan kimseye ...
Sayın Fırat Bayındırın dediği gibi web sayfasının yayınını kaldırmanın hukuka uygun bir tarafı olması beklenemez.
Bu sizin işlediğiniz suç.Karşı taraf için ise sayın Jawussanın aşağıdaki alıntı yazısına katılıyorum
Merhabalar,
Öncelikle ülkemizde internetin hukukunu aradığı bu yıllarda, bu olayı fikri ve sınai haklar ve borçlar hukuku üzerinden incelememiz gerektiğin inancındayım.
Ortada yapılan bir sözleşme var mı? Eğer varsa, siteyi yayından kaldırmadan sizin dava açmanız daha makbuldü. Eğer sözleşme yoksa, olay daha karışık bir yön çizer. Burada yapılacak olan sözleşme eser sözleşmesidir. Bak. BK.355. Harcanan emek karşılığı bir ücret almanız gerekir. Ücret kararlaştırmadıysanız bak. BK.366. Eğer ücreti kararlaştırdıysanız da borcun muaccel olduğu tarihten itibaren dava yoluna gidebilirdiniz.
Tersine bir ant. yoksa, ücret işin teslimi anında ödenir. bak. BK. 364/1
Borçlu burada temerrüde düşmüştür. Bu durumda sizin sözleşmeden dönme hakkınız vardır. Bak BK.94.
Asılan hırsız değil,
yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.
-
Sayın alisinkay, öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. "internet hukuğu ve yeni tasarılardan biri de internetteki kişisel veriler için hukuka uygunluk sebepleri saymıştır" demişsiniz, "yeni tasarı" derken, neleri kastettiniz? Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin...
-
Merhaba,
Sorunuzla ilgili cevap vermeyi isterdim ama şu sıralar çok yoğun olduğum için sorunuza özel bir cevap yazamıyorum. Bu konuda benim "web sitelerinin yaratılması sürecinde dikkat edilmesi gereken hukuki noktalar" isimli makalemden ve "İnternet ve Hukuk" isimli kitabımdan faydalanabilirsiniz. Bilirkişi olarak da önümüze bu tür uyuşmazlıklar bazen geliyor. Kısaca söylemek gerekirse mesele web sitelerinin eser niteliğine sahip olup olmadığı ve eser olarak kabul edilirse eser sahipliğinin kime ait olacağı noktalarında toplanıyor.
Saygılarımla,
Av.Ali Osman Özdilek
-
Merhaba,
Sorunuzla ilgili cevap vermeyi isterdim ama şu sıralar çok yoğun olduğum için sorunuza özel bir cevap yazamıyorum. Bu konuda benim "web sitelerinin yaratılması sürecinde dikkat edilmesi gereken hukuki noktalar" isimli makalemden ve "İnternet ve Hukuk" isimli kitabımdan faydalanabilirsiniz. Bilirkişi olarak da önümüze bu tür uyuşmazlıklar bazen geliyor. Kısaca söylemek gerekirse mesele web sitelerinin eser niteliğine sahip olup olmadığı ve eser olarak kabul edilirse eser sahipliğinin kime ait olacağı noktalarında toplanıyor.
Saygılarımla,
Av.Ali Osman Özdilek