Re: Sözleşme feshi ve cezai şart
Sizin sorununzuda öncelikle hangi sözleşmenin geçerli olduğunu, daha doğrusu sizin sözleşmenizin hangisi olduğunu tespit etmek gerekir. Zira 20.07.2007'de başlayan ikinci sözleşme geçerli ise, evlilikten yararlanmanız mümkün değil diye düşünüyorum. Çünkü, iş akdi daha yokken yapılan bir evliliğin size kıdem tazminatı kazandırması (bir yılı doldursanız dahi) mümkün değil diye düşünüyorum. Selam.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Sizin sorununzuda öncelikle hangi sözleşmenin geçerli olduğunu, daha doğrusu sizin sözleşmenizin hangisi olduğunu tespit etmek gerekir. Zira 20.07.2007'de başlayan ikinci sözleşme geçerli ise, evlilikten yararlanmanız mümkün değil diye düşünüyorum. Çünkü, iş akdi daha yokken yapılan bir evliliğin size kıdem tazminatı kazandırması (bir yılı doldursanız dahi) mümkün değil diye düşünüyorum. Selam.
Şu an geçerli olan sözleşme 20.07.2007 tarihindeki. Gönderdiğimiz ihbarnamede 15.03.2007 tarihindeki sözleşmeyi evlenme nedeniyle feshettiğimizi bildirmiştik. Peki yeni bir ihbarname ile fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi göstererek fesih sebebinin değiştirilmesi yada ek yapılması mümkün müdür?
Geçersiz fesihten dolayı bizden zararını isterse çok fahiş bir zarar gösterip bizden tahsil edebilir mi? Ne kadar ceza ispatlarsa o kadar ödememiz gerekmez heralde. Cezai şart konusunda böyle bir yargıtay kararı var, ispatlanan zarar konusunda kafamda soru işaretleri oluştu.
YARGITAY KARARI
ESAS NO: 2005/37855
KARAR NO: 2006/979
KARAR TARİHİ: 24.01.2006
KARAR ÖZETİ: CEZAİ ŞART
İşçi ücretinin 1 .500.000.000 TL.olarak belirlendiği
bir sözleşmede 20.000.000.000 TL.
olarak kararlaştırılan cezai şart oldukça fahiştir.
Öğretmen olan davalı işçi yönünden fahiş olan
cezai şartın Borçlar Kanununun 1 61/son maddesi
uyarınca indirime tabi tutulması gerekir.
Elinizde 11 Temmuz tarihli sözleşmede, işe başlama tarihi 11 Temmuz olarak belirlenmişse bu sözleşme başlamış demektir. Ve buna göre de evlilik nedeniyle sözleşmeyi feshedebileceğiniz kanısındayım. Yapıldığı kanıtlanan ve ödenmemiş olan fazla mesai konusu ise bir başka haklı ayrılma sebebidir. Selam.